Foto: Per Wiklund
Landslag

Positionsbytet ledde till landslagsplats: ”Oerhört otippat”

En av tre debutanter i truppen till VM-kvalet är Linköpings Joel Dagman.

Linköping Joel Dagman kom till klubben inför förra säsongen som forward från Fagerhult Habo. Till den här säsongen har Dagman skolats om till back vilket verkligen har varit en lyckad omskolning som resulterat i en plats i landslagstruppen till VM-kvalet i december.

– Joel är en kille som jag har följt lokalt i Jönköpingstrakten i många år. Sedan gick han till Linköping och spelade forward fram till den här säsongen då han gick ner på backen och fick ett jättelyft. Det är en Emil Johansson-typ som är väldigt bollsäker. Han följer ofta med i anfallen och är jätteintressant offensivt, där han har tagit jättekliv i och med positionsbytet, säger Mikael Hill i ett pressmeddelande.

Uttagningen innebär landslagsdebut för Dagman.

–Det här var oerhört otippat men skitkul såklart. Jag trodde verkligen inte att jag var aktuellt och inte på den här positionen där det är mycket nytt fortfarande. Jag har mest fokuserat på att göra det bra i Linköping och funderat på så mycket annat.

26-åriga Dagman har den här säsongen gjort 5 mål och 6 assist från sin backplats. Innan han gick till Linköping spelade han totalt fem säsonger i Allsvenskan för Östra SK och Fagerhult Habo. Då som forward vilket han även spelade förra säsongen. I somras skedde positionsbytet till back.

– Backbyte har blivit succé. Astbrant frågade i somras om jag vill ta klivet ner och när jag spelat där tidigare matcher tycker jag det fungerat rätt bra. Framförallt är jag väl en back som är trygg med bollen och har lite olika roller beroende på vem jag spelar med. Spelare jag med Oskar Hovlund så har jag varit mer styrande och när jag spelar med Anton Karlsson har jag varit offensivare. Det har gått snabbt att anpassa och jag har haft stor nytta av min speluppfattning.

Dagmans senaste två år ganska unika i sitt slag. Från forward i Fagerhult till a-landslagsdebut.

– Det här trodde jag inte. När jag kom till Linköping var det jag som ringde och frågade om jag fick spela där. Att nu få chansen i landslaget är verkligen oväntat. Jag kommer ju lite från ingenstans.

I kvalet ställs Sverige mot Tyskland, Slovenien, Frankrike och Slovakien.

– Det ska verkligen bli kul och jag ska suga åt mig så mycket information och kunskap som möjligt. Spelmässigt gäller det att fortsätta som jag brukar göra. Det är ju det som tagit mig hit, avslutar Dagmar.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar