Foto: Privat/Bo Grängsjö
JAS

Valde bort OS-satsning – snart ska Falk ta nästa steg

Målvakten Julia Falk var högaktuell för en OS-satsning. Istället prioriterade hon innebandyn där det till sommaren har blivit dags att lämna RIG för nästa steg.

Säsongen närmar sig sitt slut och för spelarna och eleverna som går sista året på Riksinnebandygymnsiet i Umeå (RIG Umeå) innebär det även slutet på tre års studier och innebandy. En av spelarna som nu ska ta nästa steg i karriären är målvakten Julia Falk.

— Det har varit väldigt kul häruppe. Det har hänt mycket och man har verkligen lärt känna sig själv och har växt som person. Samtidigt har det stundtals varit väldigt jobbigt att vara ifrån allt det trygga som man har hemma, summerar Falk.

För Julia Falk innebar platsen på RIG en flytt från Stockholm för ett nytt äventyr som gett flera nya minnen och vänner.

— Alla här likasinnande med samma intresse. Det blir att man göra samma resa tillsammans och blir väldigt tajta med varandra. Sedan får man träffa extremt mycket nya människor och ta mycket ansvar. Alla är så himla bra häruppe och man vill verkligen prestera det bästa man kan hela tiden. Samtidigt är det en flytt hemifrån, studier och där kan det vara svårt att anpassa sig. Framförallt i ettan innan man kommer in i det vilket såklart även påverkar innebandyn.

Hur har innebandyn varit? 

— Det är en väldigt tydlighet på träningar med väldigt tydliga målsättningar. Det hade kanske inte riktigt varit på samma sätt som hemma i ett klubblag. För mig har det dock inte varit någon målvaktstränare här uppe. Men det har ändå varit ett klart lyft med högt tempo på träningar och matcher. Man tränar ju med de bästa i Sverige och det har varit väldigt utvecklande.

Som målvakt har Falk fått jobba mycket med sin egen utveckling på egen hand. En utveckling som inneburit att hon som en av fyra målvakter var med i U19-landslagets läger på Bosön i augusti.

— Jag ser och lär mig mycket när jag kollar på mig själv på film. Där ser man verkligen vad man har blivit bättre på de här åren. Man hänger med i spelet på ett helt annat sätt än när man kom hit. Peter (Hörnsten, tränare RIG) kommer även med mycket tips även om han inte är en uttalad målvaktstränare och sedan har jag även tränat mycket med Oscar Lundin och Per Svedin kontinuerligt under åren. Det tillsammans har gjort att jag utvecklats mycket.

Höjdpunkt från åren på RIG?

— Självklart våra SM-guld. Det har varit fantastiskt kul.

Foto: Bo Grängsjö

Foto: Bo Grängsjö

Förutom att vara en Sverige bästa målvakter i sin ålder har Julia Falk ytterligare en sport där hon tillhört Sverigeeliten. Den något udda och ovanliga sporten Skeleton gjorde Falk OS-aktuell.

— Jag tror inte att man intresset för Skeleton utan man får det kastat på sig. Jag hade ingen aning om vad det var när jag först fick höra det. Det började med att jag och en tjejkompis och några killar som gick i samma skola gymade tillsammans med en kille som hade kontakter inom sporten. De sökte ungdomar som ville testa på, med mål i att göra en OS-satsning. Vi bestämde för att testa och sedan gick det snabbt.

Skeleton är en vintersport där utföraren på mage på en kälke åker ner för en isbana. De bästa kommer upp i en hastighet av 150 km/h. Sporten är inte stor i Sverige vilket direkt gjorde Falk till en landslagsåkare.

— Det blev ganska snabbt på riktigt. Första gången vi testade var i Norge där vi hade SM och då hade vi bara åkt i tre dagar. Det är ju inte så många aktiva och efter det gick det snabbt med läger på Boson, läger i Lettland, Österrike och mer tävlingar i Norge.

Utanför Sverige är sporten större och sedan 2002 är det en OS-sport tillika en sport för ungdoms-OS. Trots sin korta Skeletonbakgrund lyckades Falk med en fotskada som hon ådragit sig efter en krasch slå personbästa och sluta sexa på ungdoms-OS 2016.

Till OS som för ett par veckor sedan avgjordes i PyeongChang var Falk högaktuell för en satsning.

— Ja förbundet ville att vi skulle vara med i en sådan satsning. Det hade varit hur kul som helst men det gick inte att få ihop med innebandyn. Eftersom innebandyn är det jag prioriterar så var det inte ett alternativ.

julia-falk, RIG umeå

Hur har det gått att kombinera de båda sporterna? 

— Första året här på RIG gick det bra för då spelar man inte så mycket matcher. Men det har inte gått att göra efter det eftersom det är så mycket matcher. Det finns ju inga banor i Sverige så man måste åka iväg. Men vi har pratat lite om att att kanske åka iväg och köra efter säsongen.

Istället för en OS-satsning väntar nu istället nästa steg för Julia Falk i sin innebandykarriär. Tillbaka efter en axelskada i oktober som höll henna borta från spel i tre månader ska hon avsluta säsongen i RIG. Till sommaren tar hon studenten, tiden på RIG är över och en ny klubb ska få hennes signatur.

— Dels så vill jag hamna i en klubb som kan ge mig en fortsatt utveckling. Det ska finnas en en bra helhetslösning. Det blir även lite speciellt då det ska fungerar för mig och min pojkvän (Tobias Jernsand, målvakt i Warberg). Det är viktigt att det ska fungera för oss båda.

Är det viktigt att du får en roll som förstamålvakt? 

— Första året så tror jag att oavsett vilket lag jag kommer gå till så kommer det vara svårt att gå in och vara förstamålvakt. Men målet är att att gå till ett SSL-lag. Det är viktigt att jag hittar en klubb där träningarna är lika givande som matchspelet så att jag kan fortsätta lära mig och sporras. Även om det inte finns målvaktstränare så är det viktig med bra stöd från tränaren och ett intresse där jag kan utvecklas, avslutar Falk.

julia falk Rig Umeå

Foto: Bo Grängsjö

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar