Foto: Calle Ström
IBF Falun

Galante Carlström snart bäst genom tiderna

Alexander Galante Carlström är ytterst nära att slå ytterligare ett rekord.

Faluns Alexander Galante Carlström slog förra säsongen rekordet att göra flest mål i seriespel under en säsong. Nu är Galante Carlström endast 3 mål ifrån att slå ytterligare ett rekord, nämligen rekordet som den bästa målskytten någonsin i svenska högstaligan. Ett rekord som kan slås redan i sista omgången mot Linköping.

— Jag visst att det var nära men inte att det var såhär nära, säger Galante Carlström.

Det nuvarande rekordet innehas av Hannes Öhman som står på 476 mål, två före Galante Carlström på 474 mål varav 385 i grundserie och 89 i slutspel.

— Det är klart det är otroligt hedrande att vara nära och snart slå ett sådant rekord. Det är ett kvitto på att man är bäst genom tiderna på att göra mål i SSL och därmed bäst på att göra mål i världen. Det är coolt att få den bedriften.

Minns du ditt första mål i högstaligan? 

— Jag minns inte det första med Västerås men jag minns mitt första i Faluntröjan. Det var hemma mot AIK och Rasmus Enström kom från höger, trampar på väg runt målet och lägger upp den till mig i höga slottet. Jag sköt en direktdragskott som satt i bortre krysset.

Varför har du lyckats göra så många mål? 

— Det är mer att jag har det naturligt i blodet. Jag vill göra mål och jag vill avgöra de stora matcherna vilket också fått vara med och göra. På senare år har jag även blivit mer rörligt vilket gjort att jag gör fler mål. I början av karriären var det mycket dragskott men nu kan jag göra mål på allt från volley, direktskott osv. Jag har blivit mer allround och därmed svårare att stoppa.

Ett rekord är redan slaget och det är rekordet på flest gjordea mål i grundserien. Där har Alexander Galante Carlström gjort 385 mål, fyra fler än Magnus Svensson.

— Ett rekord finns ju för att det sak slås tids nog. Framförallt nu när det spelas fler matcher. Jag är positivt till att det är han som slår det. Det är inte vem som helst utan en spelare som valt att lägga sin karriär i Sverige och som är ett föredöme på många sätt. Vi är inte så lika i spelstilen men det vi har gemensamt är ju att vi båda har målsinnet, säger Magnus Svensson.

Galante Carlström är ikapp Svensson i totalen och snart förbi Öhman. Två spelaren som dessutom hunnit spela mot.

— Det man minns av Svensson är att han var otroligt bra när jag var yngre. Warberg var ruskigt bra och Svensson gjorde alla målen. Han var en måltjuv precis som jag är fast han gjorde sin mål mer runt målet, säger Galante Carlström och fortsätter:

— Hannes var ju även han en otroligt bra målskytt och mer lik mig. En vänsterforward med ett fruktansvärt bra direktskott. Vi är väl mer lika i vart och hur han gjorde sina mål även om jag är mer rörlig som spelare.

Två mål återstår alltså för tangering och tre för att själv inneha rekordet som bäste målskytt genom alla tider. Ett rekord som mycket väl kan slåt mot Linköping under lördagen. Framförallt nu när Galante Carlström börjat hitta rätt efter materialbytet till Unihoc. I förra matchen gjorde han fyra mål.

— Nu har man börjat hitta lite rätt. Det tar lite tid att vänja sig med ett lättare skaft och ett annorlunda blad. Men ju fler träningar och matcher desto mer börjar jag vänja mig. Det är bra klubba och nu har jag kommit in i den mer.

Topp 3 bästa målskyttar genom tiderna:

1. Hannes Öhman, 476
2. Alexander Galante Carlström, 474
3. Magnus Svensson, 474

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar