Foto: Per Wiklund
IBF Falun

”Man har ju gått och väntat på det här”

Mycket positivt för Faluns tränare Thomas Brottman att ta med till SM-finalen efter dagens storseger över Linköping.

Regerande mästarna Falun till ny SM-final efter att ha varit totalt överlägsna i semifinal 5 och vunnit hela 12-2 över Linköping.

— Ja lite proppen ur framåt men det är ändå vårt försvarsspel som lägger hela grunden till det. Vi jobbar hårt i försvaret som gör att vi kan ha ett fartfyllt anfallspel, säger Faluns tränare Thomas Brottman.

Falun som direkt satte tonen för matchen och skaffade sig en 4-0 ledning efter den första perioden.

— Vi ville komma ut så hårt som möjligt och trycka tillbaka att den eventuella lust som de hade. Jag vet själv hur tungt det kan vara att direkt blir nedtryckta i skorna. Det var det vi tryckte på inför matchen och jag tycker vi gör det väldigt bra. Vi fick jättebra stäm i alla formationer från start idag.

Totalt vinner Falun semifinalserien med 4-1 i matcher efter att förlorat första matchen och därefter vunnit fyra raka. Mycket tack vare en justering i försvarsspelet.

— Dels så hittar vi lite nycklar mot deras offensiv som jag tycker är väldigt bra. I vilket fall startade de den här serien väldigt bra offensivt med mycket energi, fart på bollen med mycket diagonaler. Att vi hittade nycklar att stoppa det är en del i att vi vinner. Matcher blir också målvaktsmatcher och där kliver Rehn upp och visar varför han är världens bästa målvakt. Han höjer sig från första matchen där han och alla var riktigt dåligt och är klart bättre än deras målvakt. Väldigt viktigt för oss och hela semifinalserien.

Ett ökat fokus på anfallsspelet ledde till hela 12 mål av Falun.

— Idag så fick vi ju stäm både framåt och bakåt och det kanske vi inte riktigt har haft i de förra matcherna. Då var det väldigt mycket fokus på försvarsspelet och nästan det enda vi pratade om. Idag fick vi med hela paket och det lovar gott inför finalen. Spelar vi bra över hela banan är vi otroligt svårstoppade.

I dagens match mot Linköping var det mycket som gladde tränare Brottman. Framförallt att flera femmor levererade där båda bröder Ciya och Hassan Hajo gjorde sina första slutspelsmål. Även Alexander Hallen som öste in mål i seriespelet gjorde sitt första slutspelsmål. Lägg där till att Omar Aldeeb gjorde ett hattrick.

— Man har ju gått och väntat på det här. Omar har kanske inte nått sina absoluta höjder och Hallén har inte heller varit i sitt rätta virka. Vi tryckte hårt på träningen att vi måste få igång produktionen bakom Galante och Enström och det fick vi idag. Förhoppningsvis kan vi behålla det till finalen.

Någon favoritmotståndare i finalen? 

— Jag har ju sagt Storvreta för att få ett gigantmöte och en fin final. Men nu har Mullsjö steppat upp och det är lite hugget som stucket. Jag är mest avslappnad och glad att vi är där efter en jobbig säsong och ett jobbigt slutspel så det spelar inte så stor roll. Men visst ett gigantmöte mot Storvreta, de två bästa i Sverige just nu blir ju något extra, avslutar Brottman.

TV: Se målen från matchen här 

LÄS MER: Falun till Globen – utklassade Linköping 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar