Foto: Per Wiklund
IBF Falun

Mästarna IBF Falun Del 1 – Stjärnan Alexander Galante Carlström

Del 1 reportageserien Mästarna IBF Falun - intervju med stjärnan Alexander Galante Carlström om tecknet inför SM-finalen 2013, att trampa ner kulor i sanden, valet att stanna och att göra mål.

På lördag kan IBF Falun och Alexander Galante Carlström vinna sitt femte SM-guld. Det femte guldet på sex säsonger.  Vi åkte tidigare i vår till just Falun för att prata med föreningen om deras resa till toppen. Väl där slog vi oss ner med Alexander Galante Carlström för att prata om dåtid, nutid och framtid. Här är del 1 – STJÄRNAN i reportageserien Mästarna IBF Falun.

Det är fredag kväll och imorgon ska Falun möta Mullsjö i sluttampen av årets serie när vi slår oss ner i restaurang Lugnet för ett längre samtal med Alexander Galante Carlström. Klockan har slagit 17:00 när sveriges största stjärna entrar restaurangen där han, Emil Johansson och Rasmus Enström äter mat i stort sett varje dag. Tidpunkten är viktig då det är exakt 48 timmar sedan dess att en magsjuka brutit ut Alexander. Trots 2 dagar av magsjuka och fredag kväll ställer han upp på ett långt samtal om valet att stanna i Falun, varför det inte blir Schweiz, framtiden och resan. Men låt oss börja med det som nu är högaktuellt. På lördag spelar IBF Falun final och kan vinna sitt femte SM-guld. 2013 vanns det första guldet och då gjorde Galante Carlström 3 mål. Innan finalen hade han dessutom sett tecknet 3.

— Det var helt otroligt det första guldet egentligen och att det blev just tre mål. När jag vaknade på morgonen så hade jag sett siffran 3. Rasmus (Enström) brukar alltid kolla av om jag sett något och när jag sa siffran tre så började han asgarva och trodde inte sina öron. Det blev en ganska sjuk story av det egentligen och det är ganska sjukt att det blev just tre mål i finalen. Det kan bara vara tur eller så finns det något där, säger Galante Carlström.

Galante Carlström ser sig inte som djupt troendet men han tror på gud. 

— Jag ber alltid inför match och det har blivit en grej att Ralle (Rasmus Enström) frågar mig om jag sett något under natten. Mormor är katolik och mer troende. Hon har alltid koll på när vi spelar och ber inför matchstart. Hon har ett kors och en bild på gud och en bild på mig. 

Om det blir något tecken på lördag morgon innan årets final återstår att se. Klart är i alla fall att chansen på ett nytt guld var en av anledningarna till att Galante Carlström tidigare under säsongen valde att skriva på nytt kontrakt på två år.

— Jag vill fortsätta vara bäst och spela med de bästa och beslutet att stanna i Falun var ganska givet. När vi i familjen avskrev tankarna på Schweiz så fanns det bara ett alternativ och det var Falun. Det skulle vara konstigt att byta lag. Framförallt eftersom vi är bästa laget i världens bästa liga.

Faktum är att det inte heller fanns några konkreta alternativ i Sverige.

— Det var faktiskt ingen klubb i Sverige som hörde av sig när jag satt på utgående kontrakt. Men det beror väl på att jag är ganska bofast i Falun och känslan är att jag kommer spela här så länge min innebandykarriär är vid liv. Övriga föreningar förväntar väl sig det också.

Hur nära var det att det blev Schweiz?

— Det är klart att innan vi började prata med Falun så fanns ju tankarna där. Men min fru ville inte åka utomlands och vi har ju barn också vilket gör det till en annan grej. Men Schweiz lockade såklart. Framförallt pengarna. Man har ju hört vilka löner de kan få där. Pengar som man kan lägga utan och spara samtidigt som verkligen är proffs. Men jag har det väldigt bra här i Falun också.

Alexander Galante Carlström, IBF Falun

Foto: Per Wiklund

Att en av världens bästa spelare välförtjänt har det bra i Falun märks tydligt. Galante Carlström är bundis med personalen i restaurangen där han äter i stort sett varje dag. Under intervjun kommer flera personer fram och hälsar och dessutom jobbar han bara några få timmar i veckan på innebandygymnasiet.

Att Galante Carlström är och har varit en av världens bästa spelare de senaste åren är det inget snack om. Men vad driver egentligen världens bästa spelare att fortsätta leverera match efter match, säsong efter säsong.

— Många säger att man blir mätt på framgångar. Men jag ser det som att så länge jag spelar så ska jag vara bäst. Jag vill inte vara näst bäst och jag vill göra mål. Det kanske är vinnarinstinkten som har gjort mig så bra och den har jag fått av min pappa. Han är extremt tjurig och vill aldrig förlora. Inte jag heller utan varje träning ska vinnas, varje aktivitet vi kör med laget ska vinnas osv.

En vinnarinstinkt som fanns där redan i tidig ålder. 

— Jag minns på skolgården när man var liten och vi spelade kula. Då gick jag alltid och trampade ner både mina och andras kulor så att de inte hittade dem. Sedan när det ringde in så stannade jag kvar och plocka upp dem. Så oavsett om jag hade förlorat när vi spelade så gick jag alltid plus varje rast. Det där har vl hängt med och visst tar jag lite genvägar även på planan med lite fulknep, snack osv. Allt för att få de där extra centimeterna till min fördel.

Den här säsongen klev även Galante Carlström förbi Hannes Öhman som den mesta målskytten någonsin i svenska högstaligan. Att göra mål är viktigt för Galante.

— Jag vill göra mål och jag drivs av att göra mål. Oavsett om det är i en SM-final eller mot Frankrike ska jag göra många mål. Om jag hade varit med i VM-kvalet där det blev 43-1 skulle jag gjort 10 mål annars hade jag varit missnöjd. Att göra mål är viktigt och det är väl det som fortfarande gör att jag utvecklas och kan hålla på den här nivån. Att hitta nya sätt att göra fler mål.

2013 såg Alexander Galante Carlström siffran 3. Nu återstår det att se om det blir något nytt tecken inför finalen på lördag. Klart är i vilket fall att målskyttet finns där.

Alexander Galante Carlström, IBF Falun

Fem snabba:

Vilka spelar roligast i SSL? – Jag gillar AIK, eller AIK med Binge ska sägas. Han spelar alltid rolig innebandy. 

Vilka spelar tråkigast? – Sirius, inget snack. De ligger i sin skotttäck och är inte roliga att möta.

Vilken back är svårast att möta? – Jadu, det finns ingen jobbig direkt så. Det skulle vara en finne i så fall. Lamminnen är tuff.

Vilken spelare vill du värva? – Nico Salo. Han är en komplett hybrid som kan spelar överrallt. En riktigt bra spelare.

Vilka vill du möta i SM-final? – Storvreta


Senare i veckan: Mästarna IBF Falun Del 2 – Ledarskapet bakom framgångarna

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar