Foto: Per Wiklund
IBF Falun

Mästarna Falun Del 2 – Ledarskapet bakom framgångarna

Del 2 reportageserien Mästarna IBF Falun - Faluns guldtränare Thomas Brottman går på djupet i sitt ledarskap som skapat framgångarna i Falun.

På lördag kan en av Sveriges mest framgångsrika tränare leda sitt lag till ytterligare ett guld när Thomas Brottman och IBF Falun återigen spelar SM-final. Tidigare i vår begav vi oss till Falun för att gå djupet i Brottmans ledarskap. Hur gör han egentligen för att skapa dessa framgångar? Och hur är det att vara tränare för ett lag fyllt av stjärnor?

Falun har precis avslutat sin träning när vi slår oss ner med Thomas Brottman. Kepsen är i sedvanlig ordning på och han är inte helt nöjd med träningspasset. Det saknades intensitet och känslor. Något som förvånade var dock enkelheten i träningen. Taktiktavlan var aldrig uppe, det var inte tal om några avancerade övningar eller instruktioner utan enkelt förklarat var det bollar ut på planen, uppvärmning, match och lite powerplay. Svårare än så behöver det och brukar det tydligen inte vara.

— Det ska komma från ryggmärgen. Vi trycker upp träningarna i högt tempot och högt tryck och därefter lär sig spelarna och det fastnar i ett ryggmärgsbeteende. Vi måste lära våra celler att göra bra saker. Varje träning, varje passning måste betyda något och det är mer i de termerna vi pratar. Kan vi hålla det så kommer vi bli bättre och bättre, säger Brottman.

Bakom detta finns såklart en tydlig taktik, grundspel och en vision om hur Brottman vill att Falun ska spela. Men när det väl handlar om träning så är tankarna ganska klara.

— Rent tekniskt som en träning så gör vi det väldigt simpelt med mycket spel. Jag är inte så mycket för det vetenskapliga och jag är mer för att slänga in en boll och låta spelarna sköta det.

Tydliga tankar som syntes då det var Brottman och en materialare som var på plats på träningen. Friheten på planen finns även vid sidan om planen även om Brottman och ledarstaben först sätter ramarna.

— Ramarna finns där men det är väldigt simpla saker. Största problemet är att de har keps vid matbordet. Men jag har fått de att ta tag i sådana saker själv. Det handlar ju både om pedagogik och om manipulering. Men nästan allt läggs över på gruppen och så har vi kommunikation, framförallt med vissa i det äldre gardet som Empo (Emil Johansson), Adam Fernkvist, Jompa (Johannes) Larsson och Ralle (Rasmus Enström) såklart.

Ryggmärgsbeteende och ledarstilen är framgångsrik. Thomas Brottman har genom både sin spelarkarriär och som ledare varit väldigt framgångsrik flera guld. Det senaste SM-guldet vanns förra året mot Växjö då Brottman även utsågs till Årets tränare.

— Kommunikation är mitt ledord som tränare. Spelarna är människor och det ska finnas en viss känsla oss emellan. Det gör att vi kan ha friheten samtidigt som vi hela tiden vet vart vi har varandra. Jag försöker behandla varje spelare som en tänkande människa. Att jag ska stå och peka att ”så här gör vi” vinner vi inget på utan vi pratar och styr åt rätt håll.

Är du personlig med spelarna? 

— Jag är inte så nyfiken på vad de håller på med vid sidan av som flickvänner och sånt. Det vet jag att andra tränare är men jag vill inte vara privat med spelarna. Jag vill inte heller veta vad har för kontrakt och inte vara för nära. Det skulle potentiellt sätt kunna hindra mig i min coachning om man blir för känslomässigt involverad. Det ska finnas ett visst avstånd.

Ledarskapet uppskattas även av spelartruppen och när Faluns största stjärna Alexander Galante Carlström ska beskriva Brottman som tränare så stämmer det väl överens men hur Brottman vill vara.

— Han är från den gamla skolan och lämnar över mycket till oss spelare. Han är bestämd och vet vad han vill ha men lämnar över det oss. Vi gillar den friheten och det är en del i att det har gått så bra. Men gör vi inte som han vill så blir det ett jävla liv. Då märks det att han är från de tyngre delarna av Stockholm. Men summerat så är han extremt kunnig i det han gör och världens bästa tränaren. Men mer ska jag inte säga för då blir han stöddig, säger Galante Carlström.

img_4998

Just den här träningen var lugn utan att det brann till mellan några spelare. Men skulle det ske så går inte Brottman emellan. Han tror mer på att saker ska redas ut direkt.

— Ibland när vi kör SIL (3 mot 3) så hettar det till rejält och det blir nästan att de får slå ihjäl varandra. Men det måste få smälla och då låter jag det vara. Många tränare blir rädda och kliver emellan men när Holmgren och Jompa brakar ihop så får de reda ut det och gruppen får sköta det. Så var det även i Storvreta när Hannes Öhman och Henrik Stenberg bråkade på varje träning. Jag är uppvuxen med en kennel och det är som det är med hundar. Låt de fajtas klart och så går vi vidare därifrån. Annars så ligger det och pyr, säger Brottman.

Förutom det erkänt starka och framgångsrika ledarskapet har även Brottman satt avtryck genom de så kallade ”Brolleintervallerna” som blivit allmänt kända även utanför hans lag. Låt oss reda ut vad det egentligen är.

— Ja det har ju nästan blivit mitt signum och bidrag till innebandyvärlden. Det är nästan 1 timmes intervallträning där man kör 60-45 sekunder, 45-45, 30-30, 15-15. Men gör allt 6 gånger först, sedan fem, sedan fyra osv ner till noll. Men vi går inte ner till noll utan 4 brukar vara bra. Det är en match för mig med intervaller som liknar olika byteslängder och vilolängder. Jag har använt det i alla mina lag och det verkar ju fungera bra.

Hur är det då att träna ett lag fyllt av världsstjärnor? 

— Det har blivit lite av en drivkraft att ha så bra spelare i laget. Jag behandlar stjärnorna som de ska behandlas vilket innebär varken bomull eller piska. De är människor som alla andra och är det problem så sätter vi oss och snackar. Nu är det ju en ynnest att vi även har yngre spelare med så att jag får jobba med båda delar. Mer se vi till de äldre så ställer de högre och högre krav vilket gör att jag också utvecklas.

Det finns dock ett orosmoln för Thomas Brottman i hans roll som tränare. Intåget av videoanalyser som allt fler lag använder sig av.

— Jag är så jävla dålig på det. Jag har börjat och testa men jag är inget proffs och det är inget vi använder. Många av nya generationens tränare har ju det och jag blev lite orolig när ”Lill-Kenta” (hockeytränare) fick sparken för att han använde för lite video. Även Leksands tränare åkte ju på det. Det kanske börjar bli dags för mig då också, säger Brottman till synes halvt på skämt och halvt på allvar och utvecklar

— Jag har förklarat för laget att jag vill inte att innebandy ska bli en teoriidrott. Skulle jag börja ge massa video och instruktioner till Rasmus Enström så skulle han vara en division 3-spelare. Det ska komma från ryggmärgen och håller vi intensitet så behövs inte video. Men visst snart är man väl omsprungen av tränare som bara kör video, säger Brottman.

Att Brottman inte kör video gör inget för Alexander Galante Carlström.

— Jag har aldrig sett meningen med det där. Det sätter bara griller i huvudet och när det är match så tänker man inte på hur det såg ut på video. Det är bättre han kör på gamla skolan, det fungerar ju som bäst då.

Ingen video men ett väl förberett IBF Falun kan på lördag ta sitt femte SM-guld.

LÄS OCKSÅ: Mästarna IBF Falun Del 1 – STJÄRNAN Alexander Galante Carlström

IBF Falun

4 frågor

Vilka spelar roligast innebandy (bortsett Falun)? – Storvreta och AIK med Binge (Magnus Jäderlund)

Vilka är svårast att möta? –  Det finns några lag som vi har problem med. Lag som vi inte får någon energi ifrån vilket vi behöver. Vi behöver något att haka upp sig på och Pixbo med David Jansson var perfekt. Den jäveln ska inte ha tre poäng. Eliasson däremot har varit så snäll mot. Men skulle jag säga något så är det Höllviken borta. Det känns som att åka tillbaka till 80-talet.

Om du fick värva vem du vill? – Johan Samuelsson

Vilka vill du möta i SM-final? – Storvreta. Finalen i Malmö är nog den bästa SM-final jag varit med om. Vi spelade så jävla bra första halvan och det var propagandainnebandy. Kan vi göra något liknande så kommer en sådan final att gå av sig själv.

Senare i veckan: Mästarna IBF Falun – Brottman om Faluns väg till toppen, framtiden och oväntade förslaget om att ta över landslaget

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar