Foto: IFF/Per Wiklund
IBF Falun

Harnesk analyserar Falun: ”Grundar sig i start mycket i spelet kring mittplan”

Landslagets läktarcoach Andreas Harnesk ger en kortare analys av Faluns spel inför SM-finalen.

Inför lördagens superfinal och gigantmöte mellan Storvreta och Faluns ger landslagets läktarcoach Andreas Harnesk en kortare analys av de två lagen. Här med IBF Falun, erkänt för sin fröjdiga och framgångsrika offensiv.

— Faluns offensiv grundar sig i start mycket i spelet kring mittplan där de spelar med tålamod och låg risk. De jobbar mycket med att hota in för att skapa rörelse på motståndarnas forwards. Faller forwards in så kommer uppspelet längs kanten, gärna så att går långt ner i offensiv zon. Stängs kanterna så tickar de in i mitten och jobbar därifrån med antingen tillbaka spel eller ut på kant. Väl nere i offensiv zon så söker de lägen i mitten av slottet och på bortre. Rasmus Enström är extremt bra i det spelet där han får bollen djupt ner. Han skapar en 2 mot 1 mot en back där läget oftast även finns att gå på eget avslut. Då måste motståndarna ta beslut och det skapas luckor och därmed avslutsmöjligheter, säger Harnesk.

Något som inte ofta lyfts fram är Faluns försvarsspel. Falun är det lag som släppte in minst mål i grundserien.

— Falun börjar alltid i en form av 2-1-2 och styr ofta från höger. Ibland kan det se ut som en 2-2-1 nästan och här kan man se hur rörelsen sätts igång. En svepande forward  är aktiv för att skapa rörelse där Falun också är väldigt snabba att växla upp i pressen om läge ges. Faluns försvarsspel är på det sättet mer svårlästa än andra lag. Det mer förutsägbara som brukar bli än mer synligt i slutspelet är det de gör i sitt låga försvar, vilket är väldigt bra. Man brukar tala om att Falun har en bländande offensiv men ser vi till spelet i egen zon så är de otroligt bra på att täcka skott och ytor. Det är en vinnarmentalitet som Brottman har jobbat in med mycket hjärta. Där är det inga streck och pilar utan ett extremt hårt arbete som gör det väldigt svårt motståndarna att skapa något då de alltid har flera Falunspelare nära.

Styr de motståndarna på något sätt?

— Ibland jobbar de med att öppna upp sin vänsterkant för att medvetet får upp bollen där. Antingen i fickan nästan vid mittplan där vänsterforwarden är väldigt aggressiv eller längre ner till vänsterbacken. Där ligger de nära men en-två spelare och vinner mycket bollar.

Vad sticker ut i Faluns anfallsspel? 

— Förstafemman är ju exceptionell i Falun. De har väldigt tydliga roller och har ju spelat länge tillsammans vilket gör att roller fungerar väldigt bra tillsammans. Ska vi titta närmare på Alexander Galante Carlström är han ju extremt bra i lilla slottet. När han slog målrekord så var säker minst 50 mål i lilla slottet, powerplay eller på kontring. Han är en väldigt rörlig målskytt som rör sig mycket för att skapa sig de lediga ytorna, framförallt i slottet eller på bortre.

Vad blir avgörande för att Falun ska vinna guld med tanke på motståndet?

— Falun är som vassast när de hittar snabba vägar in i boxen eller när de går 2 mot 1 mot backarna. Kan de lyckas få till det spelet i finalen så kommer det rulla på som vanligt. Om de däremot tvingas ut mot sargerna så får de det tuffare. Samma sak om förstafemman inte får till det så kan de få det svårt. De är otroligt viktiga för att Falun ska kunna vinna, avslutar Harnesk.

LÄS OCKSÅ: Harnesk analyserar Storvreta 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar