Övrigt

Vem vinner SHL 2019?

Årets SHL-säsong är i full gång, och få skulle påstå att resultaten i tabellen ser ut som förväntat just nu. Vissa klubbar har imponerat, medan andra har presterat långt sämre än vad man hade förväntat sig.

Trots detta stämmer oddsen fortfarande bra med de förväntade resultaten som diskuterades redan innan säsongen drog igång. Om man försöker sig på att summera vad som hittills har hänt får man snabbt en överblick över hur och varför tabellen ser ut som den gör. Det handlar om prestationer på isen, vilka stjärnspelare som har stuckit ut och olika skador som har uppstått i lagen, samt hur detta har påverkat dess uppställningar. Utifrån detta går det också att dra slutsatser kring hur framtida matcher och chanser till vinst ser ut för de olika lagen.

I toppen av tabellen hittar vi i nuläget Luleå, Färjestad, Frölunda, Malmö, Växjö och Brynäs med bara några få poäng mellan varje lag. Trots den nuvarande placeringen säger oddsen på sportspel med 888 att det är Djurgården IF, Växjö Lakers HC eller Färjestad som kommer att ta hem guldet, och det är många som håller med. Mycket kommer att hända med tabellplaceringarna, eftersom poängskillnaderna är små. De odds som sportsidorna presenterar stämmer bra överens med förväntningarna på hur årets SHL-resultat tippades redan innan säsongen drog igång.

Många experter inom ishockey förväntade sig att Djurgården skulle vara livsfarliga i år, och i nuläget har de några poäng upp till toppen av tabellen. Vinsten mot HV71 nyligen bars främst av nyckelspelarna Dick Axelsson, Petteri Wirtanen och Linus Hultström, som bidrog med att skapa spel framåt, öppna upp för målchanser och en genomtänkt offensiv. Ej att förglömma är tillgången Emil Bemström, som har gjort fler mål än alla de gamla rävarna i SHL i nuläget. Hans plan framöver är dock främst att ta hem guldet i JVM. Framgångarna är välkomna i laget, sedan de har lidit av hög frånvaro. Andreas Engqvist, som drabbades av en svår hjärnskakning förra säsongen, har fått flera återfall och saknats i laget under en period. Jacob Josefsson, som också har varit ute ett tag på grund av skador, förväntas i nuläget vara tillbaka för spel. Spelschemat bjuder på många nagelbitande möten framöver, bland annat mot Växjö innan nyår och mot Skellefteå i mitten på januari.

Växjö Lakers täckte upp för det utbredda skadeläget i laget med ett nyförvärv i form av den finske forwarden Lauri Tukonen, som tidigare har presterat i finska ligan och Los Angeles Kings. Många spelare försvinner snart till JVM också, vilket också är en orsak till förvärvet. I rivalmötet mot Malmö innan julhelgen briljerade 18-åringen Filip Cederqvist och poängplockaren Roman Horak, och matchen slutade 3-1. Resultatet innebär att Växjö har kammat hem nio hemmasegrar i rad, och de tangerar därmed klubbrekordet i SHL. Fortsätter de att spela på samma sätt har de goda chanser att klättra uppåt i tabellen, och kanske avsluta i topp. Nästa rivalmatch mot Malmö blir i februari – ett spännande möte att se fram emot.

Vad som krävs för att Färjestad ska ta hem guldet i årets version av SHL är en fortsatt stark offensiv. Det skadar heller inte att fortsätta hålla fast vid den positiva statistiken kring antal insläppta mål. Färjestad är det lag som bäst har motsvarat förväntningarna på årets SHL-spel, och chanserna till vinst ser ljusa ut. Detta trots att även Färjestad har lidit av hög spelarfrånvaro på grund av skador. Nyckelspelarna Michael Lindqvist, Johan Ryno och Sebastian Erixon har till exempel inte varit på topp. Samtidigt har Martin Johansson och Daniel Viksten också visat framfötterna, och om de kan börja kamma hem fler poäng ser framtiden riktigt ljus ut. Mest spännande blir kanske matchen mot Skellefteå strax efter nyår.

Det var många som tippade att Djurgården, Växjö Lakers och Färjestad skulle slåss om förstaplaceringen i SHL-säsongen 2018/2019. Poängskillnaderna i tabellen är i nuläget väldigt små och mycket kan komma att förändras framöver. Alla tre lagen har lidit stort av hög spelarfrånvaro relaterad till skador och sjukdomar, men har ändå tagit spelet framåt tack vare pålitliga nyckelspelare. I kommande matcher kommer lagen att få känna glädjen i att krossa motståndet och tvingas plocka fram vinnarskallen i svåra utmaningar. Vi går en spännande hockeytid till mötes.

Redaktionen ibnytt.se

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar