Foto: Per Wiklund
SSL-Dam

Förutsättningarna till egen liga undersöks – FSSL kallar förbundet till möte

Hotet om egen liga kvartstår när SSL-föreningarna kallar till möte med förbundet för att diskutera framtiden.

I slutet på förra veckan lyfte Svenska Innebandyförbundet upp den konflikt som existerat under lång tid mellan förbundet och Föreningen Svenska Superligan (FSSL). En konflikt där elitföreningarna i FSSL och förbundet är oense om flertalet punkter såsom rättigheter och partneravtal. Debatten har pågått i media där båda sidor har replikerat varandra med en uppmaning till samtal. Svenska Innebandyförbundet lyfte bland annat fram ett rykte om att en egen liga fanns bland föreningarnas förslag. Ett rykte som FSSL nu lyfter fram som en möjlig framtid.

Under måndagens träffades 25 föreningsrepresentanter från SSL-klubbarna för att diskutera en fortsättning. I total enighet har klubbarna kommit fram till följande vilket de meddelar i ett pressmeddelande.

”Klubbarna enades under mötet om fyra ståndpunkter, avseende både dam och herr.

  1. Klubbarna ska äga sina egna rättigheter. Allt annat är orimligt.

  2. Rättigheterna kopplat till ligan ska ägas och förvaltas av en egen organisation, om möjligt gärna i samarbete med Svenska innebandyförbundet.

  3. För att befästa och stärka positionen som Världens bästa liga behöver organisationen ges förutsättningar att fortsätta utveckla varumärket, produkten och klubbarna.

  4. Upplägget kommer att gynna svensk innebandy totalt sett. Det finns många goda exempel på en positiv utveckling för både elit och bredd inom fotboll, ishockey och flera andra stora idrotter i motsvarande situation.

Det som händer närmast är att klubbarna via Föreningen Svenska Superligan önskar kallar delar av förbundsstyrelsen till ett möte, där framtida lösningar för Svenska Superligan kommer att presenteras.

Samtidigt fortsätter arbetet med att närmare undersöka de förutsättningar, krav och möjligheter som det innebär att starta en helt ny liga, åtskild från Svenska Innebandyförbundet. Klubbarnas önskan är att detta inte ska behövas, men är samtidigt fullt medvetna om att det kan komma att krävas om man inte når en samförståndslösning.

Svensk innebandy har en stark framtid, både för elit och bredd. För att nå dit krävs att ligan ges relevanta möjligheter att utvecklas och detta utan bekostnad på andra delar inom rörelsen. Klubbarna är helt eniga om att de, på ett eller annat sätt, kommer att skapa Världens bästa liga – på riktigt.

Föreningen Svenska Superligan” 

Att starta en ny liga finns alltså kvar som en möjlig utväg vilket förbundet var oroade för när de i fredags lyfte konflikten i media.

— Vi ser mycket allvarligt på dessa rykten. En liga utanför SIBF skulle riskera att splittra Svensk Innebandy. Vår uppmaning till FSSL och elitföreningarna är att i stället fortsätta samtalen, i en ny konstruktiv anda, med SIBF för att hitta en lösning som är bra för svensk innebandy i stort, uttalade sig Göran Harnesk, generalsekreterare och Märit Bergendahl, vice ordförande i fredags.
LÄS MER: Fortsatt konflikt mellan förbundet och SSL-föreningarna

LÄS MER: Harnesk: ”Inte nöjda någon av oss” 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar