Foto: Per Wiklund
Landslag

Ändrad speltid för innebandy? – Diskussionen närmar sig beslut

Under VM i Prag ska medlemsländerna i Internationella Innebandyförbundet ta beslut om flera förändringar i det arbete som kallas för "Future of Floorball".

VM i Prag närmar sig vilket inte bara innebär matcher där Sverige ska försöka vinna tillbaka VM-guldet. VM Prag innebär även att medlemsländerna i Internationella Innebandyförbundet (IFF)  samlas för konferens och beslut kring flera frågor. En diskussion som har intensifierats efter VM i Bratislava 2017 är diskussionen och förslaget om ändrad speltid och mindre spelartrupper på internationella evenemang. Ett upplägg som användes och var ett krav när Innebandy spelades under World Games. I korthet innebär huvudförslaget en ändrad speltid till 3×15 minuter samt minskad antal spelartrupp från dagens 20 spelare. Ett förslag som eventuellt skulle innebära ändringar även i VM och landskamper med möjlighet till en förändrad speltid även i ländernas egna serier.

Efter VM i Bratislava har diskussionerna fortsatt och i början av september redovisade IFF en sammanställning av den undersökning som gjorts med medlemsländerna för att kunna ta fram förslag till mötet i Prag. 34 länder deltog i undersökningen och summeringen av den undersökning samt mötet i Bratislava 2017 är i nuläget:

1. Att ordinarie antal spelare ska vara 15 och antal ledare ska vara 3. Förändringen ska bli implementerad från 2021 och gälla för alla IFF och multisport evenemang.

2. Ordinarie speltid ska vara 3×15 minuter med en paus på 10 minuter.

3. 20 länder ska delta i VM från år 2021 (16 lag deltar i nuläget)

Vart befinner ni er i processen och hur fortlöper processen till beslut?

— John (John Liljelund, generalsekreterare IFF) och jag har förberett underlag till styrelsemötet nästa helg och beroende på vad styrelsen tycker så kommer underlag för beslut att diskuteras och beslutas på General Assembly under VM i Prag där i sådana fall olika delar naturligt sätt är beroende av varandra, säger Martin Klabere, ordförande för IFF:s regel- och tävlingskommitté.

Undersökningen är gjord för att skapa underlag till det förslag som det ska röstas om. I undersökningen har de fyra stornationerna Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien gjort noteringar om att en ändring inte är rätt för innebandyn.

Hur ser ni på de noteringar som Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz har gjort i undersökningen? 

— Vi har fått in massor med intressanta kommentarer från de som deltagit dels i seminariet och dels i undersökningen som visar på olikheterna i de olika världsdelarna samt de olika förutsättningar som gäller för länder med olika nivå i sin utveckling. Undersökningen och seminariet visar tydligt att en majoritet vill gå mot ett modernare format när det gäller antalet spelare/ledare och matchtid.

Svenska Innebandyförbundet tror inte på det nya förslaget.

LÄS MER: SIBF tror inte på ändringarna: ”Det finns många nackdelar”

Tidigare har Internationella Innebandyförbundet kommenterat deras syn på fördelar och nackdelar med ändringen:

LÄS MER: Diskussion pågår om ändrad speltid – Så här sa IFF för knappt ett år sedan

Hela undersökningen går att läsa här

LÄS MER: Förbundskapten Hill: Under World Games var det succé

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar