Foto: Per Wiklund
Landslag

IFF backar – förslaget om ändrad speltid justeras

Internationella Innebandyförbundet backar - förslaget om ändrad speltid justeras till testperiod.

Om en dryg månad under VM i Prag var det tänkt att medlemsländerna i Internationella Innebandyförbundet (IFF) skulle ta beslut i det som kallats för ”Future of Floorball”. Ett arbete som bland annat innefattat ett förslag till ändrad speltid till 3×15 för alla internationella evenemang. Förslaget som det skulle beslutas om bestod framförallt av följande:

1. Att ordinarie antal spelare ska vara 15 och antal ledare ska vara 3. Förändringen ska bli implementerad från 2021 och gälla för alla IFF och multisport evenemang.

2. Ordinarie speltid ska vara 3×15 minuter med en paus på 10 minuter.

3. 20 länder ska delta i VM från år 2021 (16 lag deltar i nuläget)

Ett förslag som flera länder inklusive Sverige inte tyckte var redo för beslut.

— Det finns ingen anledning att göra förändringar av denna karaktär utan att göra en ordentlig analys. Vad det för med sig för konsekvenser för själva spelet och på vilket sätt det gynnar såväl större som mindre nationer. Om förslaget riskerar att begränsa utvecklingen i de större nationerna kommer resurserna till sportens internationella utveckling att minska, säger generalsekreterare Göran Harnesk och Tävlingsansvariga Magnus Nilsson.

Efter att ha mottagit negativ kritik både i den undersökning som IFF gjort med medlemsländerna och direkt från flera medlemsländer väljer IFF nu att backa. Ett beslut kommer inte tas under VM i Prag.

— Vi har förstått att de flesta medlemsländerna tror det här är rätta vägen för framtidens innebandy, men vi är också av åsikten att formatet behöver testas ordentligt före ett definitivt beslut tas. Därför föreslår vi nu att bara börja med en lång testperiod på olika nivåer i samarbete med medlemsländerna och efter noggrann utvärdering i innebandyfamiljen ta ett slutgiltigt beslut år 2022 om vilken väg vi ska gå, säger Internationella Innebandyförbundets ordförande Tomas Eriksson till IFF:s hemsida. 

Just tester av förändringen var något som Svenska Innebandyförbundet lyfte fram som en förutsättning för att kunna ta ett ordentligt beslut.

— Det finns många nackdelar… Som måste analyseras grundligt innan vi ger oss in i detta. Bara en så sak som hur en fem minuters utvisning ger effekt på spelet när det är färre spelminuter,  säger generalsekreterare Göran Harnesk och Tävlingsansvariga Magnus Nilsson.

Istället för ett beslut om förändring så kommer IFF att genomföra tester under åren 2019-2021 för att kunna lyfta frågan för beslut 2022.

— Vi välkomnar också erbjudandet från många länder, inklusive de största länderna som är villiga att starta tester de kommande säsongerna. Vi vill också tacka alla medlemsländer för deras support då många av de har diskuterat ämnet hela 2018 och deras löpande feedback har varit värdefull.

LÄS MER: Diskussionen om ändras speltid närmar sig beslut 

LÄS MER: SIBF säger nej – önskar ytterligare analys

LÄS MER: IFF ser flera fördelar med ändrad speltid 

LÄS MER: Nej nej nej, – hur mycket ska vi ändra för en OS-plats?

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar