Foto: Per Wiklund
Grupp B

Hill om truppen: ”Vi ville gardera oss”

Förbundskapten Mikael Hill om truppen, sista valet om spelare och beslutet att åka till VM med av åtta backar.

Ett och ett halvt års arbete med att forma en trupp för att ta tillbaka VM-guldet Sverige är klart. Förbundskapten Mikael Hill presenterade sin VM-trupp på 20 spelare under måndagsförmiddagen. En rutinerad trupp utan skrällar med fyra debutanten. Hill själv är självklart nöjd över truppen.

— Det är trupp med mycket rutin, bra tyngd och stor möjlighet till flexibilitet. Vi har spetskompetens både offensivt och defensivt och många matchvinnartyper. En komplett trupp i mina ögon, säger Mikael Hill.

I truppen finns debutanterna Albin Sjögren, Markus Jonsson, Simon Palmén och Måns Parsjö-Tegnér.

— Det är klart det blir speciellt där för dem. Jag är ju också debutant i VM och det finns en anspänning inför det. För dessa spelare blir det en större scen än tidigare och det ska bli intressant att se hur de tacklar det. Det kommer bli större och mindre roller för de olika debutanter beroende på hur matcherna ser ut och hur VM utvecklar sig. Men jag är rätt säker på att det är spelare som har mycket att tillföra. De har visat tidigare att de ska vara med i VM och jag hoppas de kommer visa det på plats också.

De sista platserna till truppen handlade om målvaktspositionen där Sverige växlat runt på flera målvakten efter förra VM. Utöver det var det en forwardsplats som var tuff att ta ut.

— Det var två saker som var det sista vi satt med gällande truppen. Dels målvaktspositionen som varit med oss hela tiden där vi har väldigt fina alternativ. Det andra var sista forwardspositionen som var väldigt tuff att ta ut.

Den 20 spelare stora truppen består av två målvakter, åtta backar, fyra centrar och sex forwards. En lite baktung trupp som Hill själv beskrev det och syftade på det är åtta backar uttagna.

— Vi hade väl inte fastställt det innan och grundtanken var nog från början att vi skulle ha sju backar och elva forwards om vi klumpar ihop centrar och yttrar. Men eftersom vi har haft lite skadebekymmer som gnagt på många backar så valde vi att gardera oss.

Ni väljer ändå att ta ut dessa istället för att ha sju backar och sedan kalla in någon ifall det skulle bli skador som gör att de inte kan spela? 

— Det finns ju en del skavanker och det är ingen hemlighet att Kasper Hedlund inte var med i EFT, att Markus Jonsson bara spelat en halv match efter EFT och att Robin Nilsberth har haft lite ryggproblem. Vi ville gardera oss ifall vi ramlar dit igen på dessa spelare. Men indikationerna vi har fått är att alla dessa spelar i ligan i veckan.

Begränsar det inte med 8 backar och färre alternativ på center och forward? 

— Båda ja och nej. Vi har tittat på hur de presterat i landslagssammanhang och skulle något hända så kanske vi får rucka på saker och till. Men vi tycker att vi har så pass mycket kvalitét i truppen att skulle vi behöva kan vi flytta på en center till en kant eller en back till en forward. Det ska inte hämma oss. De uttagna spelarna är de som har klivit fram mest i landslaget sedan april 2017, lägg där till formen under hösten som är bra på de flesta och jag är inte orolig att vi inte har fler självklara offensiva alternativ.

Vilka spelare ser du i roller som kan flytta mellan positionerna? 

— Nästan bättre att du vänder på den frågan. Vi har flera spelare som kan spela back, center och forward. Våra uttagna forwards ser vi dock främst som just forwards. Men vi har spelare såsom Emil Johansson har spelat center så sent som den här säsongen. Lägg där till Tobias Gustafsson som spelade center i flera matcher förra säsongen i Storvreta. Även Rasmus Sundstedt har ju tidigare varit forward och det är väl främst de tre som är aktuella att flytta till andra positioner.

På måndag reser landslaget till Playitas för ett förberedande VM-läger. Landlaget gör det med en trygghet i truppen och formationer.

— Vi är ganska färdiga vilket är jätteskönt. Vi känner att vi har hittat rätt och kan jobba utefter det på lägret på Playitas. Sedan kan ju saker och ting ändras och vi jobbar med olika backup-planer också. Men vi känner oss väl förberedda inför VM.

Förutom Sverige har även både Finland och Schweiz presenterad sina VM-trupper. Uttagna trupper som inte förvånar Hill.

— Nej det är inget som förvånat. Finlands trupp är ganska väntad där de precis som oss jobbat med en stomme sedan förra VM. Någon in och någon ut och samma stomme som funnits med under EFT-matcherna de här två åren. En väntad trupp.

LÄS MER: Hela VM-truppen – fyra debutanter

LÄS MER: Poängligaledaren utanför truppen – Hill motiverar varför 

LÄS MER: Målvaktspositionen ett av de sista besluten 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar