Foto: Per Wiklund
Grupp B

Stenberg utanför truppen – Hill motiverar: ”Jag tycker inte vi saknar alternativ som matchvinnare”

När landslagstruppen presenterades fanns inte matchvinnaren Henrik Stenberg med. Förbundskapten Mikael Hill motiverar.

När Mikael Hill presenterade VM-truppen under måndagen fanns inte landslagsrutinerade Henrik Stenberg med i truppen.

— Det var två saker som var det sista vi satt med gällande truppen. Dels målvaktspositionen som varit med oss hela tiden där vi har väldigt fina alternativ. Det andra var sista forwardspositionen som var väldigt tuff att ta ut, säger Mikael Hill.

En forwardsposition där Stenberg varit en av spelarna som varit aktuella.

— Han har funnit med i diskussionen såklart. Där var det väl mer att hitta en roll som passar honom. Vi har nu byggt tre formationer som vi tror på och då har han inte varit med i de tre femmorna. Sen fick vi göra som vi gjorde med backarna och ta ut åtta spelare och då blev det ett val på slutet på en position. Vi hade ett flertal spelare att välja emellan och då ville vi ha en spelare som kunde spela både center och forward.

I grund finns formationer som är färdiga och där har inte Stenberg en plats.

— Vi är ganska färdiga vilket är jätteskönt. Vi känner att vi har hittat rätt och kan jobba utefter det på lägret på Playitas. Sedan kan ju saker och ting ändras och vi jobbar med olika backup-planer också. Men vi känner oss väl förberedda inför VM.

Senast Henrik Stenberg var med i en matchtrupp i landslaget var i våras under EFT i april. Då gjorde Stenberg tre mål och en assist. Totalt har Stenberg 72 landskamper där han gjort 59 mål och 54 assist. På meritlistan står fyra VM där Stenberg var den spelare som avgjorde VM-finalen 2014. I VM 2016 gjorde han tre mål och tre assist och årets säsong har inletts med 13 mål och 7 assist. Stenberg beskrivs oftast som en matchvinnare.

— Henrik Stenberg är unik. Han har en väldigt egen och speciell stil som är unik som ingen annan har. Ställer vi frågan som matchvinnare så har vi några målskyttar som fyller den rollen bra såsom Alexander Galante Carlström, Rasmus Enström och Kim Nilsson. Jag tycker inte vi saknar alternativ som matchvinnare, men visst hans sätt att spela innebandy har vi inte i truppen.

Istället för en sjunde forward valde Mikael Hill istället att ta ut åtta backar.

Begränsar det inte med åtta backar och färre alternativ på center och forward? 

— Båda ja och nej. Vi har tittat på hur de presterat i landslagssammanhang och skulle något hända så kanske vi får rucka på saker och till. Men vi tycker att vi har så pass mycket kvalitét i truppen att skulle vi behöva kan vi flytta på en center till en kant eller en back till en forward. Det ska inte hämma oss. De uttagna spelarna är de som har klivit fram mest i landslaget sedan april 2017, lägg där till formen under hösten som är bra på de flesta och jag är inte orolig att vi inte har fler självklara offensiva alternativ.

LÄS MER: Hela VM-truppen – fyra debutanter 

LÄS MER: Förbundskapten Hill om truppen: ”Vi ville gardera oss”

LÄS MER: Samuelsson byter nummer – vill tacka familjen 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar