Foto: IFF
VM 2018

Legendarernas sista show: ”De unga vet nog knappt vilka de är”

VM går in i sitt slutskede, ett skede som förmodligen blir legendarernas sista VM.

Finlands Mika Kohonen gör sitt elfte VM, Norges Ketil Kronberg sitt tionde och Schweiz Mathias Hofbauer gör sitt tionde. En trio spelare som varit med på yttersta toppnivå internationellt sedan 20 år tillbaka. En trio som alla aviserat att detta förmodligen blir deras sista VM. Även en trio som i över 20 år mött varandra i toppen. För många legendaren inom sporten och bland de största någonsin, alla tre otroligt betydelsefulla för respektive land.

— Det har ju blivit så att man får en speciell relation oss tre emellan. Det är samma med de man spelat länge med i svenska ligan. Man har en ömsesidig respekt efter flera matcher ofta tuffa mot varande. Ketil har jag ju mött lite oftare i svenska elitserien och superligan men Matthias också. Jag har stor respekt och det är två otroligt fina idrottsmänniskor. Respekt är ett bra ord där oavsett om det var sorg eller lycka, goda eller onda matcher så var vi ju delat de sakerna tillsammans, säger Mika Kohonen.

LÄS MER: Kohonen blir historisk: ”När man sitter i gungstolen med krämpor som man blickar tillbaka”

Fakta är att Ketil Kronberg och Matthias Hofbauer debuterade i samma VM-match år 2000.

— Det är häftigt ändå att vi gjorde debut samtidigt och fortfarande spelar VM. Både Mika och Matthias har ju betydligt tuffare konkurrens i sina länder än vad jag haft i Norge. Det är otroligt starkt att de är här. Ett VM här i Prag med den här satsningen som görs blir ju ett värdigt avslut för dessa spelare, säger Ketil Kronberg.

Alla del har både sett men också varit delaktiga i den utveckling som innebandy tagit under de här åren.

— Det är ganska häftigt att vi varit inne i det. Ser vi på mitt första VM i Norge och sedan 2002 i Hartwall arena därefter. Det blev starter för oss och VM är speciellt när man fyller stora hallar i mästerskap. Att få den här chansen att uppleva det här är häftigt, att vi tre fortfarande får göra det är superkul.

LÄS MER: Kronberg: ”Jag vill ha ett annat avslut”

Även om trion spelar för tre olika länder och möter varandra under mästerskapet så har det under åren byggt upp en respekt, ödmjukhet och gemenskap.

— Det känns verkligen bra att det är några kvar från förr. Ketil har jag ju spelat med i Dalen också och jag är jättelycklig för hans skull att han bestämde sig för att vara med en gång det. Det är jättestora namn både han och Mika och jag tycker det är kul att de är här. De unga vet nog knappt vilka de är och vad de betytt för sporten. Men för mig och många med mig är det spelare som jag uppskattar och unnar de att få vara här, säger Hofbauer.

LÄS MER: Hofbauer spelare sitt tionde VM: ”Jag njuter”

Sveriges förbundskapten Mikael Hill stämmer in i hyllningarna till trion och försöker summera in deras betydelse för sporten.

45495809284_a183c0b7bd_k

Hill om Mika Kohonen:

— Säsongen 95/96 så spelades de första U19-landskamperna i en turnering med Sverige, Finland och Schweiz i Helsingborg. Jag fick då förmånen att vara assisterande förbundskapten och i det finska laget spelade Mika Kohonen så jag har följt honom från hans första steg i landslaget. Han har betytt otroligt mycket för den här sporten och det är svårt att sätta ord på. Ta när han kom till svenska ligan och helt höjde standarden. Jag minns första året det blev effektivt speltid och han slog poängrekord. Han gjorde 11 poäng i en match i Idrottshuset i Jönköping varav den 100:e poängen den säsongen. Man trodde knappt sina ögon i vad man såg då. Han har på egen hand satt en ny standard på innebandyn och är ett säkert kort i innebandyns Hall of Fame, säger Hill.

32293306258_1c63c769b8_k

Hill om Ketil Kronberg:

— Ketil dök ju också upp där i början av 2000-talet och vi fick tips om honom 2003. När jag först fick se honom så undrade jag vem den här spelaren med felhookad klubba var. Men jag hade aldrig sett någon liknande, han var helt fantastiskt den matcher. Sedan har jag ju tampats mot honom när han spelat i Dalentröjan och han har ju ett alternativt sätt att spela innebandy på. Han har en helt oefterhärmlig stil och är en spelare som blivit bäst på sina spetsegenskaper. Där har vi en tendens i Sverige att är man sämre på något så ska man öva upp det, men Ketil har istället blivit ännu bättre på det han gör. En profil från ett litet innebandyförbund som tillfört väldigt mycket under många år, säger Hill.

Mika Kohonen, Finland

Hill om Matthias Hofbauer:

— Framförallt så är han ju en ikon i Schweiz såklart. Han har varit en ledarfigur väldigt länge och säkerligen betytt otroligt mycket för sporten i Schweiz. Han kommer bli saknad den dagen han slutar och även han, precis som Ketil har ju en säregen stil. Ingen annan spelar som honom med ett otroligt tillslag med sin mer eller mindre raka vinkel. Vi får se hur hans VM slutar men det är kul att han håller så hög klass, säger Hill.

Ikväll möts Sverige och Schweiz i i semifinal och Norge fortsätter mästerskapet efter kvartsfinalförlusten mot Schweiz att försöka komma femma.

LÄS MER: Som upplagt för sagornas VM

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar