Foto: Per Wiklund
Landslag

Landslagschefen: ”Jag har fullt förtroende för Mikael Hill”

Landslagschefen Joakim Lindström om att Sverige återigen föll i VM-finalen mot Finland.

Sverige förlorade VM-finalen mot Finland med 6-3. Landslagschefen Joakim Lindström var på plats och summerar:  

— Svårt så här tätt inpå då det är mycket känslor kvar i kroppen. Det kommer givetvis ett utvärderingsarbete längre fram som bättre kommer kunna svara på den frågan. Vi fick aldrig den där riktiga träffen. Men det är bara att gratulera Finland. De har hittat en mästerskapsförmåga och vinner den viktigaste matchen på denna tvåårsperiod igen. Ur ett arrangörsperspektiv så har Tjeckien gjort ett jättejobb, ett riktigt bra arrangemang och publikrekord. Bortsett från resultat så tror jag många åskådare oavsett lojalitet åkte hem med häftiga idrottsminnen. säger Lindström i ett mejl.

Förlust igen mot Finland i finalen. Vad är din syn på matchen?  

— Finland gör en riktigt bra final. Målmässigt tar vi oss tillbaka in i matchen med Rudds 2-2 mål men Finland var starkare för dagen och det visade sig framförallt hur matchen utvecklade sig efter deras 3-2 mål.

Vad händer nu framåt? Hur ser utvärdering och analysarbete för Sveriges insats i VM ut? 

— Jag och Mikael Hill kommer att sätta oss ned när VM lagt sig ett par veckor för att påbörja vår interna analys. Vi har som tidigare VM haft en analysgrupp på plats och deras arbete fortsätter nu efter VM. Deras bild av VM och Sveriges insats är som alltid värdefull information och vi kommer att träffa dem i januari-februari då arbetet är klart. Det är det som händer närmast för att veta vad vi utgår ifrån. Ramarna för den utmaning som ligger framför oss 2020 vet vi. Det kommer bli ett enormt tryck i Finland och det behöver vi förbereda oss för på alla plan.

 Ambitionen efter 2016 var att ta tillbaka guldet, samtidigt har Schweiz, Tjeckien, Finland fortsatt utvecklas. Se ni silvret som ett misslyckande? 

— Jag är inget fan av sådana etiketter, det är andra bättre på. Det pratades om att det skulle bli det jämnaste VM:et någonsin, och jämnt blev det. Men vi vet såklart vilka förväntningar och förhoppningar det finns på ett svenskt landslag. Vi har arbetat hårt med målet att vinna tillbaka guldet och det blev silver. Så det är mer känsla av besvikelse.

Förbundskapten Mikael Hill har kontrakt till 2020. Hur ser du/ni på fortsatt förtroende för Hill?  

— Jag har fullt förtroende för Mikael Hill och hans arbete. Vi gick in i detta samarbete med en långsiktighet där målbilden är att Sverige ska vinna VM-guld i Finland 2020. Idag är känslan att vi åker dit som liten underdog – precis som vi gjorde till Schweiz 2012.

Även om det inte blev guld, finns det något positivt du som landslagschef tar med dig från VM 2018? 

— Att det är en otroligt sammansvetsad grupp av spelare och ledare. Ett arbete som ledarstaben gjort väldigt bra. Det finns goda förutsättningar att komma tillbaka, säger Lindström.

LÄS MER: Förbundskapten Hill: ”Vi fick inte ut vad vi hoppats med förändringarna”

LÄS MER: Finlands förbundskapten: ”Vi var bättre förberedda” 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar