Foto: Per Wiklund
Övrigt

Efter avbrutna förhandlingarna: ”Ny liga redo till nästa säsong”

Föreningen Svenskas Superligan i långt gånga förhandlingar om att sälja rättigheter för en ny egen liga.

Sent i onsdags kväll gick Svenska Innebandyförbundet (SIBF) ut med att de avslutar förhandlingarna med Föreningen Svenska Superligan (FSSL). En förhandling som framförallt har rört de rättigheter och rätten att sälja på rättigheter för Svenska Superligan.

LÄS MER: Konflikten fortsätter – förbundet avslutar förhandlingar 

LÄS MER: Nej till förhandling innan siffror presenterats – FSSL: ”Det är respektlöst”

Sedan den första december, alltså innan SIBF meddelade att förhandlingarna avslutas har Anders Murman och Harald Glans arbetat på uppdrag av FSSL med rättigheter kopplat till SSL. Ett halvtidsuppdrag för vardera person som båda är med i det verkställande utskott som FSSL skapade tidigare i höst. Förbundets nej till forsatta förhandlingar gör nu att FSSL intensifierar arbetet med skapandet av en ny egen liga.

— Det är jättespännande det som har hänt den här månaden redan innan vi fick beskedet från Svenska Innebandyförbundet. Rent konkret så har jag och Harald varit på tre möten bara den här veckan måndag-onsdag med tre olika bolag som är intresserade av Svenska Superligan och vad den har att erbjuda. Med all sannolikhet kommer vi närmsta veckorna kunna presentera flera nyheter. Det här är bolag som tror på våran produkt och den innebandy vi alla älskar, säger Murman.

Vilka bolag handlar det om? 

— Det är bolag som gjort liknande med andra ligor och rättigheter. De vet att content är king därute och det finns många grundspaningar som gjorts kring hur rättigheter kan förvaltas bättre. Jag kan inte gå in på vilka bolag det handlar om för oss, men ser vi på andra sporter så är det stora bolag som förstått värdet av en rättighet och ett nytt sätt att få ut sitt företag och produkter därigenom. Det finns flertalet bolag vi förhandlar med och flera andra rättigheter har det gett väldigt bra effekt.

Förutom rättigheter kring rörligt material vill FSSL även utöka arenaupplevelsen.

— Andra delen som går att sälja där vi ser potential som inte använda på bästa sätt är själva arenaupplevelsen. Där har flera aktörer kontaktat oss och vi kommer skriver en avsiktsförklaring inom kort. Kolla på hur hockeyn gör med allt från appar där man kan beställa mat och annat till att kunna betta live i en arena. Just spel och betting avregleras ju den 1 januari vilket är bra för oss. Här finns delar att utveckla båda på plats i arenan men också i sändningar och webbsändningar. Folk tittar mer på webbsändningar och klipp vilket är intressant för de bolag som vi är i kontakt med.

Hur mycket är redo för en ny liga? 

— Det är förberett med nytt varumärke, nytt namn och en ny logga. Ambitionen är att ha en ny liga redo till nästa säsong. Vi är redo och alla de bolag som vi pratar med har hört av sig till oss idag med att de fortsatt stöttar oss ifall vi skapar en egen liga.

En stor del i grunden till konflikten är att FSSL själva vill kunna sälja på de rättigheter som finns runt SSL. Det är också avtalet gällande detta som gjort att förbundet valt att avsluta förhandlingar. Hos FSSL finns en stark tro om om ökade intäkter vilket de redan tagna kontakterna redan har visat.

— Jag kan inte säga hur vår budget ligger men det blir mångdubbling av intäkterna jämfört med vad som är idag. Får vi rätt träff kan det bli stor skillnad intäkter för föreningarna. Tittar vi på exempel från andra sporter så bara spelrättigheten med betting så startar man på runt 20 miljoner där. Jag är verkligen ingen vän av spel men det är lite för mycket pengar för att bara strunta i det.

Ni har en starkt tro på att ni kan sälja Superligan bättre än förbundet?

— Huvudbudskapet från oss är att Svenska Innebandyförbundet är ett förbund. De har inte förmåga precis som många andra förbund har att få intäkt för sina kommersiella rättigheter. Det är där vi står nu och där vi gått isär. Då får vi gå vår egen väg och vi har storklubbarna bakom oss. Det finns såklart problem med egen liga såsom att inte innefattas av Riksidrottsförbundet, tillsättning av domare, försäkringar och en hel del annat som måste lösas framöver. Men vi är trygga i att vi löser det efterhand. Det är dags att välja väg och vi kan inte vara kvar i det gamla. Nu måste vi ta chansen att bygga något riktigt bra av innebandyn.

Det kommer alltså bli ökade intäkter för föreningarna? 

— Det kommer inte bli mindre, även om vi tar alla administrationskostnader. Exakt hur det blir kommer vi först veta när avtal skrivit och presenterats men det ska vara klart i god tid innan man behöver anmäla sig till SSL nästa säsong. Alla ska veta vad som gäller och dessa avtal bygger på att vi får förvalta rättigheterna.

Har ni med er alla klubbar?

— Referensgruppen är med (Storvreta, Dalen, Falun, Linköping, Dalen, Kalmarsund) och de flesta andra klubbarna. Det kan finnas oro bland damklubbarna och det kan vi förstå. Men det är en edge i vår sport att vi är en modern sport med extremt mycket tjejer som är med. Tjejerna är precis lika viktiga som killar i det här. Tyvärr är inte storklubbarna där som Mora eller IKSU lika drivande som de stora klubbarna på herrsidan. Men för oss är det lika viktigt från start att få med båda. Vi kan inte börja med att lämna damerna bakom såsom förbundet gjorde med webbsändningarna. Ska vi göra nytt ska det vara jämställt från start.

Är det tillräckligt många för att skapa ny liga? 

— Jag kan inte svara för alla men vi vet att vi har tillräckligt många med oss. Någon kan säkerligen slå in en kil i det här. Men titta på Speedway eller hockeyn när de slog sig fria. Det går inte att backa ur det utan man måste våga i det här läget. Men visst, alla kanske inte vill vara med och den kan bli en stökig vår och exakt vilka får vi se när röken lägger sig.

Hur ser ni på kritiken att ni bara fokuserar på eliten och på breddinnebandyn? 

— Bredden är viktig även för oss. Vi är inte PSG eller Chelsea i fotbollen. De stora klubbar som framförallt driver det här är också klubbar med stor breddorganisation. Vi i Sirius är ju bästa exemplet på det. Vi har en jättebredd och två SSL-lag. Att vi inte bryr oss om bredden är bara trams. Vi bryr oss om innebandy på riktigt vilket man kan tveka på om förbundet gör alla gånger. Vi kommer fortsätta satsa på vår bredd, det är ju vår grund.

Kommer en ny liga vara stängd? 

— Den ska inte vara stängd liga utan de som kommer sist kommer åka ur och de som vinner allsvenskan kommer att bjudas in till ligan. Men vi ska ha med oss att det i Sverige aldrig tidigare behövt gå så långt som att det blir en egen liga. Det kan också landa i att förbundet fattar att de spelat bort korten och låter skriver det avtal vi vill med oss.

Enligt Anders Murman så delar de 28 lagen på 3,9 miljoner i ersättning från förbundet. En ny egen liga skulle enligt FSSL ge mer pengar till föreningarna.

— Det kommer inte bli mindre. Även om vi tar alla adminstrationskostnader kommer vi veta med avtalet och inför en egen 2019 att

Att ni nu går mot egen liga, innebär det att dörren till fortsätta förhandlingar till förbundet är stängt?

— Vi är inte stängda till att allt nu handlar om egen liga. Jag tror personligen att det är rätt troligt att förbundet kommer tillbaka till våren när de ser vad vi håller på med och vad vi lyckats göra. I grund handlar det om det avtalet vi presenterat där vi vill ha hand om rättigheterna och kunna sälja de. Vi ser det ju som en win-win för då kan förbundet fokusera på det som ett förbund ska göra och vi kan öka intäkterna på de rättigheter som finns.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar