Foto: Per Wiklund
Övrigt

Nej till förhandling innan siffror presenterades: ”Det är respektlöst”

Föreningen SSL ger sin syn på det avtalsförslaget som lagts och gjort att Svenska Innebandyförbundet avslutar sina förhandlingar om rättigheterna för Svenska Superligan.

Sent under onsdagskvällen gick Svenska Innebandyförbundet (SIBF) ut med ett pressmeddelande där de informerade om att de avslutar förhandlingarna med Föreningen Svenska Superligan (FSSL) som representerar elitföreningarna som spelar i SSL. Bakgrunden är en lång och infekterad konflikt om rättigheterna för SSL där SIBF vill behålla rättigheterna för ligan och FSSL vill få möjlighet att sälja rättigheterna.

– Vi har erbjudit elitföreningarna mer inflytande och en större del av sponsorintäkterna, men vi kan inte gå med på att helt upplåta rättigheterna. Svenska Innebandyförbundet har ett ansvar för svensk innebandy som helhet, vilket innebär att både elit och bredd måste få ta del av resurserna, säger Klas Hedlund, styrelseledamot i Svenska Innebandyförbundet i ett pressmeddelande.

En av de aktiva i FSSL verksamhetsutskott är Anders Murman som tillsammans med Harald Glans sedan två veckor tillbaka arbetar halvtid från FSSL med just den här frågan. De båda tillsammans med FSSL:s ordförande Krister Kalte och kassören Johan Karlberg ingår i det verkställande utskott för FSSL som arbetar med förhandlingen med SIBF.

När vi pratar med Anders så börjar vi med en historisk återblick. Konflikten och diskussionen har pågått i flera år utan att komma framåt. Anders själv är relativt ny i rollen och sitter till vardags i Sirius styrelse. Tidigare i vår så träffades de stora klubbarna i Falun, Storvreta, Dalen och Linköping oberoende av FSSL i möte för att diskutera frågan ytterligare, träffa förbundet och försöka hitta en ny väg till lösning. En initiativ som välkomnades av FSSL.

FSSL kallade sedan till ett möte med samtliga klubbar där Växjö, Helsingborg och Jönköping inte deltog.

— Jönköping hade fullt upp med sin ekonomiska kris just då så de uteblev. Helsingborg vet vi inte vart vi har och Växjö har ju valt att gå en helt annat väg, förklarar Murman.

Vi det mötet skrev 24 av de 28 lagen på en avsiktsförklaring för hur FSSL står i frågan om rättigheter. En referensgrupp där Anders Murman blev sammankallande startades. I den gruppen ingår även representanter från Dalen, Storvreta, Falun, Linköping, Endre och Kalmarsund. Under oktober och november hölls flera telefonmöten och en punktlista togs fram på vad FSSL tyckte skulle regleras. En lista som kan summeras till att FSSL vill ha rådighet över rättigheterna för SSL. Alltså att FSSL vill på en licens från förbundet sälja rättigheterna för SSL. Det gäller framförallt rörliga bilder och sponsoravtal för varumärket SSL.

— Vi har tittat mycket på hur SHL (ishockey) men också Speedway och Damallsvenskan (fotboll) gjort med rättigheter. Både Speedway och Damallsvenskan har på senare år påbörjat resor för sina sporter när de fått sälja rättigheter och hockey långt mycket tidigare än så.  Där har vi haft mycket kontakter inför det förslag vi tog fram till förbundet.

Initialt på ett tidigare möte var förbundet positiva.

— De var positiva till det och beskedet vi fick var att vi kunde prata om det här. De ville att vi skulle utveckla till ett förslag som vi kunde ta till förhandling.

FSSL verkställande utskott fortsatte arbetet och skickade in ett avtalsförslag med förhoppning till fortsatta förhandlingar.

— Vi skickade in det här i början av december så att förbundet skulle ha något att ta ställning till på deras styrelsemöte. Vi har erbjudit ett licensavtal efter en konkret modell om vilka rättigheter som vi vill kunna sälja. I förslaget hade vi inte satt några siffror eller procentsatser utan vi hade klargjort vilka rättigheter vi ville ha rådighet över. Alla siffror var ersatt med X och Y där vi ville klart redogöra för vad vi ville förhandla om och senare prata siffror i ett fysiskt möte.

Varför tog ni inte med några siffror i avtalsförslaget? 

— Vi ville bjuda in förbundet till en diskussion och förhandling. Vi hade kunnat ge ett skambud men vi ville ha med oskrivna summor till en förhandling där vi även kunde involverar förbundet för att skapa en win-win. Nu fimpar de förslaget innan det ens förhandlats om summor. Det är respektlöst. De har bett oss att komma fram med ett förslag och så lägger de ner förhandlingen direkt. Det visar att de inte alls ville ha en förhandling utan bara vänta till dess att VM var över för att kunna trycka till oss. Det har alltid varit vad vi ska göra och vad vill göra med krav på oss. Men vad vill de själva och vad har de bevisat?

Svenska Innebandyförbundet kommenterade förslaget i sitt frågor och svar efter att de meddelat att de avslutar förhandlingarna:

— Vid ett möte mellan FSSL och SIBF beslutades att FSSL skulle återkomma med en konkret plan för hur de tänkt arbeta med SSL-rättigheten, vilket de gjorde den 5 december. SIBF:s förbundsstyrelse anser inte att förslaget är tillräckligt genomarbetat och säger därför nej till förslaget, säger förbundet.

I avtalsförslaget fanns enligt Murman även delar som de inte hade behövt ge förbundet men som de ville ge för att hitta en gemensam väg framåt.

— Det var delar som att förbundet fortsatt skulle ha rätten för SM-finalen, att vi skulle skicka spelare till landslaget typ gratis och att vi skulle administrera ligan mot en mindre betalning. Förbundet skulle även få % på det vi säljer och på så vis skulle det en win-win. Viktigt för oss var att få rådighet över det rörliga materialet och bettingmöjligheterna på SSL, säger Murman.

I nuläget drar Svenska Innebandyförbundet in cirka 12 miljoner kronor på samarbetsavtal som baserat på avtal för bredd, landslag och SSL (budget 2018/19). Av de kommer enligt Murman 3,9 miljoner till de 28 SSL-föreningarna att dela på.

— Förbundet tror inte att SSL kan bli mer värt och säger att de har de provat. Vi vet att det är mer värt efter de senaste veckornas arbete. Men vi förstår inte varför vi inte får chansen. Om nu förbundet inte tror att det är mer värt, då kan väl vi få försöka och bevisa motsatsen.  Per Viberg i Kalmarsund drar ju in mer sponsorintäkter till Kalmarsund än vad förbundet gör till alla klubbar i ligan. Han gör det jättebra Per men det säger väl något när en nykomlingen kan dra in mer till en klubb än vad hela ligan i en så stor sport som innebandyn drar in.

FSSL är övertygad om att det finns mer att sälja.

— Mångdubblingar av den summan. Jag kan inte kommentera exakt vilka siffror vi budgeterar för men tittar vi bara på spelsidan med betting så är det minst 20 miljoner och uppåt som man börjar på.

Att det blev ett så klart nej från förbundet som meddelades sent en onsdagskväll utan kontakt efter att förslaget kommit in gjorde FSSL och Murman överraskad men inte förvånad.

— Det var ingen slump att det kommer efter VM. Vår ambition vad att med avtalsförslaget påbörja en förhandling kring det. När man förhandlar så börjar man ju någonstans. Vårt avtalsförslag var en början men det stänger förbundet ner med ett mejl och sedan pressmeddelande sent onsdag kväll.

Ett nej på förslag som nu innebär att FSSL intensifierar arbetet med att skapa en egen liga. En liga som är högaktuell med flera företag i långt gångna förhandlingar.

LÄS MER: Ny liga redo till nästa säsong: ”Inte vara stängd liga”

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar