Foto: Per Wiklund
FC Helsingborg

3 poäng skiljer inför Skånederbyt: ”Verkligen en extra krydda”

Viktiga poäng på spel i kvällens Skånederby.

Höllviken vann säsongens första Skånederby med 6-4, Helsingborg vann det andra med 4-2. När det är ikväll är dags för säsongens tredje och sista derby är det dessutom jämt i tabellan. Helsingborg på elfte plats har 18 poäng och 19 spelade matcher, Höllviken har 15 poäng och 20 spelade matcher. Båda lagen precis över nedflyttningsstrecket.

Ett hetare derbyt än någonsin? 

— Ja det skulle det kunna vara. Det var länge sedan det var så tajt i tabellen inför ett derby mot Höllviken. De går ju om om de vinner och vi kan trampa ifrån så det är verkligen en extra krydda i att det är så jämnt mellan lagen. De har ju etablerat sig i SSL några år nu också vilket har gjort att det byggts upp en rivalitet, säger Helsingborg Fredrik Azelius.

Kommer det påverka matchen att det är så viktiga poäng på spel? 

— Det tror jag att det gör. Jag tror vi båda kommer att känna på varandra inledningsvis och det kommer nog vara lite avvaktande. Jag skulle även tro att Höllviken på hemmaplan kommer att äga rätt mycket boll vilket de gärna får göra. Vi gillar att kontra och vi har bra spelare för det. För oss gäller det att sätta våra kontringar och stänga deras skyttar. Gör vi det så har vi tre poäng.

Helsingborg kommer till derbyt efter att ha stått över en omgång. Innan dess mötte förlorade de på straffar mot Kalmarsund.

— Det är ju svårt att säga att formen är bra med tanke på den poängskörden vi har. Men även när vi pratat om det i laget så tycker vi att vi spelat bättre efter VM även om poängen uteblivit. Vi borde ha kunnat ta fler poäng motsvarandet hur vi spelat och vi har gott go i laget. Känslan är att vi är på uppåtgående. Den känslan behöver dock gå över till att bli poäng och jag tror det blir en trea ikväll.

Till kvällens match är det dessutom välfyllt i laguppställningen. Helsingborg som haft en tunn trupp har med sig 19 spelare och truppen är redo för avslutningen av säsongen.

— Ja vi hade ju två avhopp inför säsongen och de yngre var inte riktigt mogna för SSL-spel direkt. Vi har många som kommer underifrån och nu konkurrerar om en plats. Jag tror vi har som gott som full trupp ikväll och har en bredd nu som är viktig för oss.

Azelius själv har tagit större ansvar under den här säsongen. Mer speltid har resulterat i 9 mål och 5 assist vilket är hans poängmässigt bästa säsong i SSL.

— Det känns bra i år. Jag har fått mer speltid och jag ser väl mig själv som en spelare som spelar bättre med ökat förtroendet. Jag behöver det och bra medspelare för att kunna prestera på topp. Poängmässigt har det gått bättre i år även om jag tror jag kan bidra ytterligare. Jag har ju skapat och fått väldigt många chanser där det just nu krävs fyra  för att jag ska göra ett mål. Där behöver jag bli effektivare och förhoppningsvis kan jag vara det redan ikväll, säger Azelius.

LÄS MER: Beskedet inför derbyt – målskytten tillbaka efter skada 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar