Foto: Per Wiklund
Övrigt

Efter seriefinalen – Så ser förutsättningarna ut inför slutspelet

Snart är vi äntligen där, vid det som alla lag kämpar hela säsongen för: Slutspelet. Och med en knapp månad kvar av herrarnas grundserie börjar läget klarna allt mer och Storvreta och Falun framstår, som väntat, allt mer som de solklara favoriterna till guldet.

Lagen möttes nyligen i en seriefinal värd att minnas. Efter en 6–4-seger för Falun har de återigen häng på Storvreta i serietabellen, frågan är hur mycket det betyder när vi går in i slutspelet. Ser vi bara till spelbolagens odds är det en helt jämn kamp mellan 2010-talets överlägsna suveräner Falun och Storvreta. Kanske var det ett faktum redan innan säsongen drog igång att det var just de två som i slutänden skulle göra upp om guldet men det gör inte kampen mindre oviss. Storvreta har en liten fördel sett till tabellen såhär långt och det är ett försprång som kan blir sportsligt, men inte minst psykologiskt viktigt när slutspelet drar igång. I egenskap av regerande mästare vill de göra allt som krävs för att upprätta den dynasti som åren 2010–2012 kan liknas vid, då med tre raka guld.

Men som sagt, ingenting är över förrän det är över och oddsen kan alltså inte peka ut någon favorit utan konstaterar att Falun har precis lika stor chans att åter hämta hem SM-guldet till Dalarna. De bästa bettingsidorna, som bland annat erbjuder spel på Svenska Superligan Herr, hittar du på CasinoWings. Kanske är det dags för det med tanke på att Falun och Storvreta turats om med guld vartannat år sedan 2015. Föranledda av meriterade superstjärnan Alexander Galante Carlström och poängfarlige backen Emil Johansson har de all anledning i världen att tro att guldet kan komma hem till staden med koppargruvan.

SM-slutspelet 2019 är på sätt och viss inte som alla andra, det är kanske ännu mer spännande. Ett guld för Storvreta innebär nämligen att de går upp i ensamt majestät i form av det lag som vunnit flest guld genom tiderna. De har i dagsläget, precis som Lockerud, fem titlar. Vinner i stället Falun gör de å andra sidan duon på fem titlar sällskap. Ett utmärkt läge för båda lagen att bli historiska alltså, det lär också innebära ett utmärkt läge för innebandy av högsta klass

Kan något lag utmana de två givna guldkandidaterna då? Nja, det är frågan det. Spelbolagens tänkbara utmanare är i första hand Växjö, just nu på en sjätteplats i tabellen. De är tätt följda av Linköping, fyra, och först som den tredje starkaste utmanaren till toppduon hittar vi den nuvarande ligatrean Mullsjö.

Även runt slutspelsstrecket har vi en väldigt spännande kamp där Sirius och Jönköping fortfarande har chans på någon av de där sista slutspelsplatserna, de som just nu innehas av Växjö, Kalmarsund och Pixbo. Spelbolagen ger, trots en jämn tabell, lagen under strecken ingen större chans att utmana om slutspelet. Och det ska vi veta, det är inga svaga lag som just nu ligger på plats 6–8 i tabellen men det gäller även plats 9 och 10. Det återstår helt enkelt att se och ännu är det några veckor kvar innan grundserien avslutas och slutspelet drar igång.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar