Christer Kindvall Linköping IBK och Anders Murman FSSL Foto:
SSL-Dam

FSSL överklagar: ”Goda förhoppningar för att det ska lyckas”

Föreningen SSL överklagar med förhoppning att anmälan till SSL som gjorts med förbehåll ska godkännas.

I onsdag förra veckan återupptogs förhandlingarna mellan Svenska Innebandyförbundet (SIBF) och elitföreningarnas organisation Föreningen Svenska Superligan (FSSL) i den konflikt som har pågått under lång tid för ett nytt avtal gällande rådighet över de centrala kommersiella rättigheter som är kopplade till SSL. Ett möte som tillkommit efter ett större möte med några veckor tidigare där båda parter kommit överens om att återuppta förhandlingar med vitt papper och att förhandlingar skulle genomföras med hjälp av medling Riksidrottsförbundet (RF). På plats skulle även två personer som representerar innebandyns diskriktförbund finnas med som observatörer. Ett möte som båda parter var överens om hade avslutats i god ton och nytt längre förhandlingsmöte skulle genomföras den 14 mars.

— Det var ett väldigt bra första möte vi hade. RF hade en lång och bra genomdragning om deras erfarenheter av att läsa den här typen av konflikter och de hade gjort bra förberedelser och lagt fram en bra agenda för hur vi skulle sätta igång förhandlingarna. Det här var ju den första sessionen. Det följdes av att vi i FSSL hade pratade följt av distrikten och slutligen förbundet. En ordning som bestämdes efter lottning. Summeringen där och då var att det fanns goda förutsättningar för fortsatt förhandling, säger Anders Murman, chefsförhandlare för FSSL.

Samtidigt närmade sig även sista anmälan för nästa säsongs SSL som efter att ha flyttats fram gick ut den 1 mars för att senare även flyttas fram till i måndags 4 mars klockan 12:00. Uppmaningen från FSSL var då att föreningarna i SSL skulle anmäla sig hit med ett förbehåll att parterna kom överens om ett nytt avtal innan den 30 april. Ett förbehåll som SIBF inte godkänt.

— Det har ifrågasatts varför SIBF inte har godtagit en förlängning av anmälningstiden eller förbehållet. Vi har redan flyttat fram anmälningstiden ett par gånger men av respekt för de som berörs är det inte möjligt att ytterligare förlänga anmälningstiden eftersom detta inte bara påverkar elitlagen utan hundratals andra lag som spelar i lägre serier. De spelar just nu sina sista matcher och förbereder sig för play-off m.m. och måste få ett svar på vad som gäller inför nästa säsong. Med det förbehåll som föreningarna vill ha för sina anmälningar kan inget sådant besked ges förrän säsongen redan är slut, har förbundet kommenterat i ett pressmeddelande.

Med anledning av detta kallade FSSL under tisdagskvällen till presskonferens där de redogjorde sin syn på nuvarande läge i konflikten. Att anmäla sig med förbehåll var något som FSSL tog upp på mötet med SIBF och RF.

— Vi tog upp det i slutet av mötet i onsdags. Vi ville vara ärliga eftersom det skulle skickas in i fredags och i den goda ton som var ville vi säga hur vi skulle göra med anmälningarna. Vi fick inga protester där och då. Klas Hedlund från förbundet som var kvar sa dock att han inte hade mandat för att uttala sig om det. RF och de två distrikten tyckte det var rimligt med ett förbehåll, säger Anders Murman från FSSL.

TV: Se hela presskonferensen här 

Att förbehållet i anmälan inte godkändes innebär för de 20 lagen som skickade in det att de inte är anmälda till nästa säsongs SSL och förbundet har meddelat fortsatta samtal kommer ske med de åtta lag som anmält sig. FSSL kommer dock att överklaga att deras anmälningar med förbehåll inte godkänts. En process som kommer ta några veckor.

— När vi skickar in vilket vi förhoppningsvis gör under onsdagen har förbundet två dagar på sig att svara till JN. De brukar ha möten på tisdagen och vi förmodar att de avfärdar vår överklagan. Då tar vi det till Riksidrottsnämnden och där kan det väl som snabbast få ett svar inom två veckor. Så jag skulle säga att vi vet inom 2-4 veckor.

En överklagan som FSSL hoppas kommer gå igenom.

— Vi har goda förhoppningar för att det ska lyckas. Det tar tid att överklaga genom systemet och vi jobbar vidare med RF, distriktförbundet och vi jobbar även med allsvenska och division 1 klubbar. Det här är en kamp för deras klubbar också att förbättra förutsättningar för eliten.

Finns det någon liknande situation att luta sig mig gällande utfall? 

— Det gör det inte och det har RF också bekräftar. Det här ett väldigt speciellt fall inom svensk idrott i sättet som Svenska Innebandyförbundet väljer att agera. Det är jättesvårt att utvärdera möjligheterna men jag tycket det är märkligt att vi ska behöva slåss för att anmäla oss till vår egen liga. Men det finns inga andra liknade case att luta sig mot.

RF tyckte att anmälan med förbehåll var ett rimlig anmälan av er? 

— Ja. Båda representanterna från RF och även när vi pratat med de efter sa att det var rimligt att skicka in en anmälan med förbehåll.

I nuläget är det fem damlag och tre herrlag som vars anmälan till SSL är godkänd. För förbundet innebär det ett påbörjat arbete om hur SSL ska se ut nästa år. För FSSL innebär det att de i väntan på beslut om överklagandet fortsätter det arbete med en egen liga som pågått efter att förhandlingarna avbröts i december.

— Men tiden rinner iväg här nu. Förbundet har redan kallat till möte och satt igång sitt arbete och planera för sina saker och vi får planera för vårt. Vi är mitt i det samtidigt som vi båda parter på mötet i onsdags lyfte fram att fokus skulle ligga på förhandling, säger Murman.

Godkända anmälningar till SSL: 

Dam
IKSU
KAIS Mora IF
Västerås Rönnby IBK
Endre IF
IBK Göteborg*

Herr
Lindås Rasta IBK
FC Helsingborg
Växjö IBK

TV: Se hela presskonferensen här 

LÄS MER: FSSL överklagar de ej godkända anmälningar

LÄS MER: Åtta lag anmälda till SSL – förbehållet godkänts inte 

 


Tack för att du läser – hjälp oss fortsätta bevaka Svensk innebandy

Ibnytt.ses skapades i september 2016 för att öka och höja bevakningen av innebandyn i Sverige. Detta har vi sedan dess till största del gjort på ideell basis.

För att vi ska kunna fortsätta rapportera om innebandyn i Sverige och ge dig det senaste behöver vi ditt stöd. Vi vill inte låsa in sajten i en plustjänst eller liknande utan tror att det bästa för innebandy som sport är att vem som helst kan läsa om sporten och följa sitt favoritlag.

Tycker du om det vi gör och uppskattar det vi skriver så får du väldigt gärna stötta oss. Enklaste sättet är att swisha valfritt belopp till 1234545265.

Ditt bidrag gör att vi kan fortsätta bevaka innebandyn och utvecklas som sajt i vår bevakning. Stort tack för att du är med och skapar ibnytt.se.

Swisha XXX belopp till 1234545265
Frågor? Mejla vår grundare Jonathan Rudman på jonathan@ibnytt.se.

stötta ibnytt

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar