Hur ska man egentligen bete sig som idrottsförälder, och hur ser ett sunt engagemang i barnen idrott ut? Innebandyföreningen CL98 tar frågan på allvar och har startar en podd där ämnet behandlas.
Rösterna som hörs i lurarna är CL98s två styrelsemedlemmar, Emma Sandebäck och Bebben Stenholm, och podden kommer att sändas vid tre tillfällen.
Varför en sån här podd?
– CL98:s styrelse har beslutat att vi ska göra insatser för att utbilda idrottsföräldrarna i vår klubb. Det känns som om att podd är ett suveränt forum, du kan lyssna när du vill. En broschyr eller liknande är lätt att man slänger i soptunnan utan att läsa, säger Bebben Stenholm.
Har ni fått någon respons än?
– Ja, vi har fått flera klappar på axeln. Det är en het potatis och det är viktigt att frågan tas upp på ett vettigt sätt.
Har du kommit på dig själv med att vara en dålig idrottsförälder någon gång?
– Absolut, det har jag. Det är lätt att dras med i stundens allvar. Till exempel tror jag att om du varit fotbollsspelare som ung och nu är ledare så är det lätt att transporteras tillbaka till att bli till exempel arg och besviken i samband med förlust.
Varför tror du att ”idrottsföräldrar” blivit ett sånt problem?
– Det kanske blir för allvarligt för tidigt ibland, med stor press. Samtidigt så avväpnar ju riksidrottsförbundet barnidrotten nu med att inte tillåta slutspel eller att räkna poäng, för att stävja idrottsföräldrarna. Men det får ju bara ungarna att sluta eftersom det inte är roligt längre, så att utbilda föräldrarna är ju mycket bättre.
Kommentarer
Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.