Foto: Per Wiklund
Övrigt

Generalsekreterare Göran Harnesk svar efter granskningen

Svenska Innebandyförbundets svar på granskningen kring profilen i 50-årsåldern och det fortsatta arbetet som nu följer framöver.

Dagens Nyheter (DN) har i en granskning mot Svenska Innebandyförbundet skrivit flera artiklar kring en man i 50-årsåldern som haft olämplig kontakt med en flicka som då var 15 år. Efter att förbundet fått vetskap om det inträffade nekades mannen en tjänst på förbundet. Dock så nominerades han till ett uppdrag på det Internationella innebandyförbundet som han har avsagt sig ifrån. Även kritik har framförts mot Svenska Innebandyförbundet med vittnesmål om sexuella trakasserier och maktmissbruk vilket DN skriver om. Nu svarar generalsekreterare Göran Harnesk på granskningen på förbundets hemsida innebandy.se.

– Som jag sagt till DN och till Innebandymagazinet så tar vi avstånd från alla sexuella trakasserier. Det är inte okej. Samtidigt gäller det att förtydliga att det här inte genomsyrar rörelsen. Vi har många ideella, förtroendevalda och anställda som lägger ner ett fantastiskt arbete. Vi vill få bort sådana händelser som beskrivs men det handlar inte om att hitta på en massa nya åtgärdsplaner utan att följa den strategi och det arbete vi faktiskt påbörjat och tro på det vi gör, säger Göran Harnesk och fortsätter:

– Vi har till den här säsongen tagit fram en jämställdhetsstrategi som bland annat innehåller utbildning. Det kan låta tråkigt men vi behöver sprida kunskap kring jämställdhet och skapa en förståelse för de jämställdhetsmål vi har. Sedan 2015 har vi en medarbetare på kansliet som ansvarar för att driva jämställdhetsfrågor och på det sättet ser till att de lever hos oss varje dag. Vi arbetar för att införa jämställdhetsintegrering i verksamheten och har med den när vi anställer ny personal. Vi arbetar även sedan ett år tillbaka med att ta fram hur vi vill att svensk innebandy ska agera och kommunicera.

– Men för att skapa optimala förutsättningar för tjejer behöver vi också se över regler, strukturer, stadgar, policys och andra styrdokument hos oss och i föreningarna för att minska hindren för tjejers fortsatta deltagande.

Göran Harnesk berättar också om den forskning som Svenska Innebandyförbundet sätter igång som handlar om jämställdhet.

– Innebandyns kompetenscentrum ska genomföra en forskningsstudie om killar och tjejer som spelar innebandy idag har samma förutsättningar. Vi ska titta på förutsättningar, hur resurserna fördelas, tillgång till kompetenta ledare samt tillgång till anläggningar, träningstider och ekonomiska resurser. Det är områden som Riksidrottsförbundet satt upp för att vi ska kunna nå målet att ge alla lika möjligheter och villkor att utöva och leda.

LÄS MER: Innebandyprofil hade olämplig kontakt med 15-åring

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar