Foto: Per WIklund
IBF Falun

Mästarna IBF Falun Del 3 – Brottman om skillnaden då & nu, framtiden & oväntade landslagsidén

Del 3 i reportageserien Mästarna IBF Falun - Faluns guldtränare Thomas Brottman berättar om utvecklingen, framtiden och landslagsidén med Växjös tränare Niklas Nordén.

Tidigare i vår begav vi oss till Falun för att gå djupet i den framgångsrika föreningen IBF Falun. Här fortsätter reportageserien om föreningen som aktiv tog beslutet att spela rolig innebandy. Tränare Thomas Brottman delar med sig av dåtiden, nutiden och framtiden. Dessutom bjuder han på en aningen oväntad landslagsidé ihop med Växjös tränare Niklas Nordén.

Efter att vi en lång stund pratat om Thomas Brottmans framgångsrika ledarskap baserat på kommunikation, ryggmärgsbeteende och att kasta ut en boll och köra glider vi mer och mer in på ämnet förändring och den resa som IBF Falun har gjort. Ett Falun där Thomas Brottman började sin tränarkarriär mitt i en säsong, lämnade för att flera år senare komma tillbaka och leda laget till flera guld.

— Det var mitt under säsongen 06/07 som jag blev tränare och då spelade vi ganska tråkig innebandy jämför med nu. I processen där satte jag mig ner med Hedlund (nuvarande assisterande tränare Rikard Hedlund) som hade kommit in och i samma veva kom även Bäck (klubbchef Patrik Bäck) in och vi började prata om att vi måste börja bygga något. Just då hade vi en trupp som kunde skrälla och vi spelade ett spel som tog sig till kvartsfinal och sedan var det slut. Men det var först när Falun tog beslutet 2010 och även fick in Ralle (Rasmus Enström) allting började, säger Brottman och fortsätter:

— Han var ju en smalfet junis som höll på att sluta när han kom hit. Samtidigt såg vi något som andra inte såg. Enström kunde ju leka bort alla på en träning och vi kände att det här är något vi ska jobba med. Han blev något form av startskott och en dörröppnare till Galante och övriga.

Om du blickar tillbaka på det Falun 10 år tillbaka och nu. Vad ser du för skillnader? 

— Det är jättestor skillnad om vi ser det spelmässiga. Då var vi ett defensivt lag och det var jag och vi pratade om. Deff och mer deff. Idag är det helt vänt och vi pratar bara offensiv. Hur vi ska spela ett offensivt försvar och ha så mycket boll som möjligt.

Brottman lämnade sedan Falun för att första träna Warberg och senare även Storvreta. Under tiden började Falun formas till ett lag som skulle spela en offensiv och underhållande innebandy. 2010 togs beslutet att föreningen skulle vinna SM-guld inom tre år samtidigt som ett ordentligt arbete med att spela underhållande och locka mycket folk till hallen intensifierades. En strategi som växlats upp ytterligare och som Brottman gillar.

— Vi har ju märkt att vi börjar fylla hallen nu när vi spelar som vi gör. Det är ju en effekt av hur vi spelar. Ju roligare och bättre vi spelare desto mer folk kommer det till hallen och ju mer folk det kommer desto bättre spelar vi. Det blir någon form av gummisnoddseffekt på det. Men det är ju farligt också. När vi spelar mot Pixbo borta måste vi jobba väldigt hårt för att få upp energi.

Ett spel som gjort Faluns bäst i världen och regerande mästare.

— När vi är uppe på vårt max så är vi fortfarande riktigt bra. Våran spets har blivit bredare och vår förstaformation är fortfarande bäst i världen. Nu börjar vi få till en andra och tredjeformation som levererar också och det började redan förra säsongen. Det är det här vi har byggt för, att ha produktion på alla formationer både i serien och i slutspel.

Saknar du något i lagbygget? 

— Ja, jag kan sakna Simon Palmén i vissa stunder av matcherna. Han stod för en väldig kreativitet mot uppställt försvar som andra spelare inte har just nu. Det är en playmaker jag saknar och som jag gärna skulle vilja få in en till.

Efter att intervjun genomfördes gjorde Falun klart med Johan Samuelsson, en spelare som var den spelare Brottman ville värva om han fick välja fritt. En unik värvning för föreningen då de normalt sätt inte värvar färdiga stjärnor. Det är inte heller det spåret som Brottman ser som det viktigaste framöver utan när vi börjar prata framtid så vet han vad det är som gäller om framgångarna ska fortsätta.

— Vi måste få ihop vår elit-ungdomsverksamhet och det ganska snart. Kalla det akademi eller vad som helst. Det ligger inte på mitt bord men vi måste hitta en bättre struktur på att få hit unga spelare och ta hand om dem på ett bra sätt med bra lag att spela i. Vårt JAS-lag ska vara topp 5 i Sverige varje år. Nu har vi fått in bra unga spelare som har lyckats men där måste vi bli bättre. Det kanske går 1 på 10 spelare som lyckas och så får det vara. Men det är ett tydligt nästa steg för föreningen att där måste vi höja oss och bli självförsörjande. Det går inte att vänta utan det arbetet måste börja nu så att de spelarna är redo att ta över om 4-5 år.

Flera av spelarna som har kommit in har haft en väldigt positiv utveckling i Falun. Rasmus Enström blev starten och i dagens trupp finns det flera unga spelare såsom Casper Backby, Simon Berg, Simon Cederström och Alexander Hallén med flera som utvecklats enormt i föreningen. Nu senast har spelare som 16-årige Malte Lundmark och Emil Kalentun kommit in.

— Det är kul att vi har den spridningen av spelare för då får jag även jobba med yngre spelare. Hedlund har ju en naturlig koppling till dom genom Hagströmska Gymnasiet så han jobbar mer med dem och jag får ta hand om den jobbiga förstafemman. Men där kul för mig och det är så vi fortsätta jobba framåt. Att få med dem i laget och låta de utvecklas tillsammans med laget. Där tar gruppen jättebra ansvar också.

Thomas Brottman, IBF Falun

Foto: Per Wiklund

Spelmässigt då. Hur kan ni mäta att ni utvecklas och kan ni bli ännu bättre?

— För oss jobbar vi mycket med ögat. Jag och Hedlund har varit med så länge att vi ser om det håller nivå och om det är bra eller dåligt på träningar. Så länge det är bra på träningarna vet vi att spelarna blir bättre och att vi som lag blir bättre. Vi har väl inga direkta parametrar men vi har satt upp vissa delar där vi kan bli bättre:

— Framförallt handlar det om spelet med boll. Jag skulle vilja att vi blir bättre på att ta tillbaka bollen snabbare. Jag vill att vi har bollen hela tiden, ska ligga på minst 30 skott på mål per match och då måste vi skjuta minst det dubbla. Motståndarna ska ligga på max 15 skott på oss. Allt det där går ner till att vi måste jobba hårdare för att vinna boll. Men som det ser ut just nu så finns det annat som stoppar oss från det.

Utveckla?

— Det är jäkligt svårt för oss att köra med höga pressar osv med det regelverk och de domarinsatser som vi har idag. Man går minus på att spela det spelet fullt ut. Se på Mullsjö som började den här säsongen med att spela så. De blev straffade direkt, fick mycket emot sig och fick dra tillbaka sina styrkor.

Efter att ha pratat ledarskap, videoanalyser och i den här artikeln om dåtid, nutid och framtid så kvarstår frågan om Thomas Brottmans egen framtid. Han har nu en säsong kvar på sitt kontrakt med Falun och frågan är om det ändå inte lockade för den framgångsrika tränaren att ta över landslaget när platsen blev ledig efter VM 2016?

— Nja jag vet inte. Men ska väl aldrig säga aldrig men jag tror inte jag är ett förbundsämne på det sättet. De är speciella. Inget emot dem men jag har inte det där snacket i mig och det sociala på det sättet. Man måste prata bra med vissa personer och vara på ett visst sätt. Jag trivs bra med att kunna ge kritiken jag vill och då kommer jag aldrig vara aktuell. Jag kan inte ta rollen som Hill har med att säga rätt saker osv. Man måsta bita sig i tungan och sedan är jag jävligt dålig på engelska också.

Brottman rättar till kepsen, harklar sig lite lätt och sedan kommer ett småleende. Det fanns ändå en tanke när platsen blev ledig efter VM 2016. Ett högst oväntad ledarkombination kommer upp.

— Man kände ändå att det kanske var läge innan det blev klart med Hill. Jag och Niklas Nordén hade snackat ihop oss att det skulle vara kul att ta det ihop. Tydligen hade han någon ingång som kunde göra oss aktuella i diskussionerna. Tanken var intressant och där hade det kunnat hända saker. Han hade fått vara framför mig och pratat och jag kunde gått i en roll bakom.

Nu blev det inte mer än en diskuterad tanke mellan förra årets två finaltränare och det även sista Brottman säger innan vi packar ihop intervjun för den här gången.

När Falun på lördag spelar SM-final är det inte Nordén som förra året som stod på andra sida utan Stefan Forsman. Forsman som även han förespråkar en offensiv innebandy. Låt oss hoppas på en superfinal.

LÄS MER: Mästarna IBF Falun – STJÄRNAN 

LÄS MER: Mästarna IBF Falun – Ledarskapet bakom framgångarna 

Imorgon Del 4 – Föreningen IBF Faluns resa till toppen

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar