Foto: Per Wiklund
SSL-Herr

Kritiken mot bedömningsnivån: ”Idag var det ett steg tillbaka”

Robin Nilsberth negativ till bedömningsnivån mot Linköping.

Storvreta vann med 6-4 hemma över Linköping inför drygt 2000 åskådare i IFU Arena. Efter matchen valde backen Robin Nilsberth själv att ta upp domarnivån i matchen.

— Det kändes bra. Viktor gör en riktigt bra insats i målet och vi är starka i man-man spelet. Det känns som att Linköping inte kommer till alls faktiskt och det är konstigt att det ens blir match i slutet. Jag tycker inte vi får bjuda till idag och då blir det såhär. Det är klart jag förstår domarna kan missa lägen men idag var det ett steg tillbaka, säger Nilsberth.

Med ett steg tillbaka syftar Robin Nilsberth på de nya direktiv som kom inför säsongen för att skapa en mer fartfylld innebandy.

— Vi hade ett möte inför säsongen med Svenska Innebandyförbundet där det var några spelare, bland annat jag och Johan Samuelsson och domarcoacherna där vi pratade om de nya direktiven. De tryckte ju mycket på det inför säsongen att detta skulle göra det till en attraktivare produkt.

LÄS MER: Nya domardirektiv inför säsongen – ska öka underhållningsvärdet 

Nilsberth menar att Storvretas höga försvarsspel och aggresivitet bedömdes hårdare än det ska göra vilket drabbade matchen.

— Man pratade om att bedömningen skulle bli lika där bland annat lag som valde spela ett högt försvarsspel inte skulle få lika mycket emot sig som det var utan direktiven. Idag tycker jag att vi är tillbaka på ruta ett. Det blir fel och domarna blåser av innan duellerna. Vi får inte chansen att spela vårt höga försvarsspel utan istället blir det sönderryckt. Det är inte något enskilt domslut utan nivån överlag idag var att gå tillbaka till det gamla.

Ett av direktiven är att bedömningsnivån ska vara lika i offensivt och defensivt hörn.

Direktiv
Domarna ska sträva efter att ha samma bedömningsnivå i såväl offensivt som defensivt hörn. Domarna ska även fortsatt vara uppmärksamma på när en spelare i hög press chansar och misslyckas.

Syfte
Främja en offensiv innebandy, även i försvarsspelet. Ett lag som lyckas sätta sin motståndare under press ska premieras.

— De blåser direkt innan det blivit dueller och allt har en annan nivå idag. En av sakerna som kom upp inför var ju att det var väldigt enkelt att få frislag som back. Det var bara att vända på sig och ramla lite lätt innan det ens blivit situation. Idag var vi tillbaka på det och då blir det ett annat spel och match.

Har du märkt det hela säsongen? 

— Inte lika tydligt som idag.

LÄS MER: Säsongens första för Nilsberth: ”Rudd har påmint mig varje träning” 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar