Övrigt

Rudman: Förhandlingarna en fråga om dåtid och framtid

Korta tankar från ibnytt.ses Jonathan Rudman angående konflikten mellan Svenska Innebandyförbundet och Föreningen Svenska Superligan.

Konflikten, diskussionen, förhandlingen eller varför inte kalla det för boxningsmatchen mellan Svenska Innebandyförbundet och Föreningen SSL närmar sig rond 12. Jag kan redan nu skriva att jag inte landat i något tyckande ännu. Mer information behövs även om jag förvånats över de låga summorna som SSL inbringar nationellt. Där finns mer potential.

Men jag ska försöka belysa perspektiven och lär väl landa i att en medelväg som inte gått att få till är det bästa.

Klart är i vilket fall att detta är en boxningsmatch i lag som redan gått många rundor och framförallt år. Kanske den största stoppklossen till fortsatt utveckling för innebandyn i Sverige, då menar jag både på bredd och elit. Otroligt mycket tid, kraft och energi har tagits av ideella personer för att lösa denna konflikt över rättigheter. Tid som hade kunnat läggas på så mycket annat som sporten behöver både hos klubbar och förbund.

På vägen till idag har flera boxare bytts ut i båda lagen medans matchen har fortsatt. Ronder har slutat lika såsom vid pressträffen 2017 när ett nytt avtal presenterades med ett handslag och positiva nyheter. Samtidigt har konflikten fortsatt med missnöjda SSL-föreningen och ett missnöjt förbund som vill få till lugn och ro och långsiktighet.

Tar vi förbundets ringhörnas perspektiv så handlar det om att ge ifrån sig säljmöjligheten för rättighet med potential. En rättighet som de då inte skulle ha något inflytande över framöver. En stor risk att ta då det är svårt att få tillbaka en sådan rättighet. Dessutom tror jag förbundet känner en viss frustration och vilja över att de kunnat sälja denna rättighet bättre. De vill såklart, oavsett vad som sägs i pressmeddelande hålla på det som enligt flertalet experter kallats för guldgruva, en rättighet till en sport som samlar många människor och intresse.

I andra ringhörnan finns ett piggt lag ledda av innebandyns största klubbar som dagligen jobbar med att få ihop sin klubbs ekonomi. Klubbar och personer som varit i innebandyn länge och som känner potentialen till något större. De har under flera år jabbat in åsikter utan skada samtidigt som de byggt upp sina klubbars ekonomier att bli starka och redo för nästa steg. Nu har lagtillhörigheter har lagts åt sidan och flera års arbete ska ge avkastning till att få elitdelen att växa. Här vill de åt rättigheterna för att de ska kunna sälja mer och bättre. Såklart det finns en stor uppsida här. Att kunna sälja elit separat utan att behöva ha den roll som ett förbund har med allt från mjuka värden och en hel innebandyrörelses bästa kommer ge andra möjligheter. Avkastningen för nedlagd tid kommer bli mer och det säger ju sig själv att sälja för 28 lag istället för att varje lag konkurrerar om samma sponsorer enskilt är en stor skillnad med en stor potential. Det verkar ju på FSSL som är det är klappat och klart med ökade intäkter dessutom.

Ska vi få ner detta till något konkret så handlar diskussionen inte på något sätt om SSL 2019/20. Det handlar om en dåtid av förhandlingar med två parter som glidit varandra isär för många år sedan vilket ligger kvar när de idag vill ha en lösning. Tyvärr är det så att de inte klarar av att lägga bort det som har varit. Men framförallt handlar det om framtid om 10 år och att då vara på ”rätt” sida i vad framtiden ger. Såklart vet ingen hur innebandyn kommer se ut om 10 år, hur media kring innebandy ser ut och vad en rättighet är värd om 10 år. Klart är att äga eller i vilket fall ha licensen för att sälja sätter dig i en bättre position än att vara beroende av en annan parts arbete. Det är om 10 år som förhandlingen handlar om.

Dock så skulle jag tro att ett medlemsförbund med över 100 000 utövare som arbetar med jämställdhet, social projekt och med bredd inte är så dumt att sälja det heller. Lägg där till lite hållbarhet, miljö, integration så checkar Svenska innebandyförbundet även utan SSL-rättigheter av väldigt många bockar för att sälja in sin verksamhet hos företags CSR-budgeter. Dessutom då utan stökig betting, elitens strävan efter mer kommersialisering i allt och ingenting och elitfokus i samma deal. Det gör ju också att FSSL får chansen att bevisa att pengarna finns. Jag landar nog i nuläget, med förbehåll för att jag inte sett avtalet att det nog kan vara vettigt att skriva på det där avtalet ändå.

Eftersom det inte blev någon seger på poäng i förhandlingarna och inget nytt avtal så är min känsla att det ändå blev en knock out. FSSL bollade upp med ett avtal, förbundet slog ned direkt och bröt matchen vilket gjorde att FSSL svarade med knock out och matchen är i nuläget över. Det återstår väl helt enkelt att se vilka som på lång sikt får behålla mästerbältet, eller om det blir två bälten….

Hör av dig @jonathanrudman eller jonathan@ibnytt.se

LÄS MER: Avbrutna förhandlingar innan siffror presenterats: ”Det är respektlöst”

LÄS MER: Konflikten fortsätter – förbundet avslutar förhandlingarna

Helgens 5

Toppmatch
IKSU-Pixbo Wallenstam på söndag är helgens toppmatch. Ska Iksu gå igenom 2018 utan förlust eller ska Pixbo lyckas vinna. Ettan mot tvåan i tabellen och det är som upplagt för en spännande drabbning. Offensiva Iksu mot ett mer defensivt starkt Pixbo. Let the game begin.

Derby
När Jönköping och Mullsjö möttes i premiären var det stökigt kring JIK, framförallt vid sidan av planen med den ekonomiska bromsen som även påverkade på planen. JIK har lärt sig prestera trots detta och när det nu blir repris på derbyt har dessutom löner börjat betalas ut. Läge för revansch för JIK och efter en långt uppehåll lär det vara spelsugna spelare och supportrar i Nyhemshallen.

Avstå
Allt som tar energi. Efter 12 dagar i Prag på VM med 240 publicerade artiklar är både hjärna och kropp fortfarande sliten. Allt som tar onödig energi går bort i helgen för att kunna ha fokus när SSL drar igång.

Musikhjälpen
Fina sällskapet Musikhjälpen är igång på SVT Play och det måste vara perfekta sällskapet att ha på kontoret. Lägg där till inslag av Innebandy i auktionerna både av förbundet och Innebandysurr. Ta chansen att buda hem ett poddavsnitt med Gribe och Skur. Där kan det bli fint surr, det blev det i vilket fall sent i söndags på en bar i Prag.

Boxningsmatch 
Det har väl inte missat någon att konflikten mellan förbundet och elitföreningarna nu närmat sig rond 12. Förbundet sa nej tack till ett avtalsförslag utan summor och FSSL svarade med redan långt gångna planer och arbete på en ny liga. Nu får vi se om det blir två mästerskapsbälten att tampas om framöver eller om förbundet ger med och och ger över rättigheter. Spännande framtid att vänta i vilket fall.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar