Foto: Anders Andersson,
IKSU

2018 – ett år av segrar: ”Det bästa Iksu som varit”

2018 har varit ett minst sagt bra år för Iksu. SM-guld i våras och segern mot Örnsköldsvik var lagets 34:e seger under 2018. Iksu har därmed vunnit samtliga matcher 2018.

16-1 seger mot Örnsköldsvik blev sista pusselbiten på Iksus fantastiska år 2018. Ett år, inklusive ett slutspel med enbart segrar. 34 raka matcher, 292 gjorda mål, bara 89 insläppta, ett SM-guld och nu serieledning med ett målsnitt med över 10 mål per match. Ett unikt och på många sätt galen segersvit.

— Jag har inte hunnit reflektera över det så mycket. Jag är så inne i allting och min blick är riktad mot april. Men givetvis är det en fantastisk bedrift och det känns ju riktigt kul att få vara med om det, säger Ikus klubbchef Jocke Sjöström efter matchen mot Örnsköldsvik där Sjöström först tackade av alla stolta ideella för ett fantastisk 2018.

Blev det något firande efter matchen? 

— Ja de hade gjort en rolig grej internt som blir som ett minne ändå. Alla fick varsin tröja med ett motiv där alla spelares namn, både i år och förra säsongen var med på. Det är ju något även för egen del att ha och se tillbaka på när man hela Iksutiden och man kanske gör något annat. Vi har ju levererat något speciellt och vi ska ha med oss att det är ett slutspel inräknat här också vilket gör det ännu häftigare.

Myra Aggestål, IKSU

Myra Aggestål i SM-finalen 2018. Foto: Per Wiklund

Höjdpunkterna för 2018 av segrar är flera. SM-guldet den största och där har Sjöström en egen höjdpunkt som sticker ut.

— Det är blir ju något speciellt med en SM-final och ett guld. Ska jag lyfta fram någon höjdpunkt som var extra för mig personligen så var det Myra Aggestål. Hon har inte skyndat till SSL som vissa andra i hennes ålder och gått till andra klubbar såsom Dalen utan hon har låtit det ta lite tid och utvecklats från Iksu Ungdom till att spela en SM-final på fyra backar och vara väldigt bra. Hon har jobbat tålmodigt i ett lag där stjärnorna får mycket fokus och vuxit fram till en väldigt bra spelare som nu även gjort a-landslagsdebut. Sådana resor är häftiga och berör mig lite extra och var en klar höjdpunkt under 2018 och något man minns.

Förra säsongen gjorde Iksu 196 mål. Den här hösten är de redan uppe i 150 mål och håller de målsnittet den här säsongen ut så slår de målrekordet från 2012 på 212 mål som även det innehas av Iksu.

— Det är extremt viktigt för oss att spela offensivt. Det ingår i rekryteringen av tränare och har tränaren en annan filosofi som hamnar den inte hos oss. De får forma spelet litegrann men vi ska spela aggressivt, offensivt med ett högt försvarsspel. Det sitter lite i väggarna här och så kommer det fortsätta göra framöver.

Hur skulle du själv beskriva den trupp som ni har nu? 

— Vi inriktar oss på spelare som vill mer hela tiden och har en hög ambition både med träningen och även vid sidan av, studier eller arbete. Jag tycker att vi har lyckats få ihop en trupp där alla är beredda att jobba hårt. Det är jättestor skillnad på tempo och kvalité på träningar nu än förr. För några år sedan mötte vi killar som var 14-15 år. Nu möter vi herrar i division 1 eller allsvenska spelare. Man ser verkligen skillnaden i truppen att tempot och kvalitén har gått upp kraftigt de senaste två år och det har hänt extremt mycket.

Kan du jämfört med tidigare år jämföra hur bra årets upplaga av Iksu är?

— Jag tror det är det näst bästa laget vi har haft på pappret. Året med Corin Ruttiman, Nina Bärtschi, Sofie Andersson med flera när vi hade vägen till Globen var nog det bästa laget på pappret och som vi kommer ställa på planen på i många år framöver. Men det här är nog det kvalitetsmässigt i vad de levererar med den hungern de har det bästa Iksu som varit. Kombinationen av att många spelare är på väg uppåt i karriären med en hög leverans gör nog det här till det bästa ett Iksulag levererat de 10 år jag varit med. Men på pappret var det andra bättre.

LÄS MER: Spelarna, resultaten och målen från 2018 

Inför 2018 startade var dock Iksus fortsatta existens osäker då Iksu låg efter budget. Hårt jobb av Sjöström och övriga i klubben fick ordning på ekonomin och ett godkänt att styrelsen att fortsätta. Det är dock en stjärnlag utan löner vilket gör prestationen än mer imponerande.

— Det är lite tudelat det där då det har blivit lite felvinklat i media såsom att jag stolt över att vi inte har några löner. Det är egentligen tragiskt att dessa spelare som är så otroligt professionella och som lägger den här tiden inte har ersättning, säger Sjöström och fortsätter:

— Men den delen jag är stolt och känner glädje över är att dessa spelare trots dessa förutsättningar är så otroligt bra. Vi har istället för att avlöna några få valt att satsa på förutsättningar runtomkring laget. Det blir bättre och fler börjar att satsa på damidrott och vi tar jättekliv. Pengarna är dock fortfarande för små för att ge det som spelarna med deras kvalité och tid förtjänar. Men att strategin vi valt som det ser ut just nu är en vinnande strategi är vi såklart glada över.

2018 närmar sig sitt slut och Jocke Sjöström kan se tillbaka på ett vinnande år. Det stannar dock inte här då Iksus framgångar lär fortsätta i flera år framöver

— Ja absolut ser vi nya fina år framöver. Vi har flera spelare som är lite i skymundan av alla stjärnor som är riktigt bra och väldigt viktiga för oss. Även unga spelare som kommer in och utvecklas i laget. Vi har nu satsat ännu mer på Iksu Ungdrom och har startat en akademi i samarbete med Thorengruppen. Vi har flera extrem duktiga 02-03 som är på väg upp och vi siktar på fler Tilde Hållstam och Maja Viström-resor framöver. För min del börjar ett stenhårt jobba i januari för att först behålla truppen. Men först ska vi ha lite julmys och sedan ska vi vinna ett nytt guld på Champions Cup, avslutar Sjöström.

LÄS MER: Systrarna Kauppi: ”Vi lever drömmen”

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar