Foto: Per Wiklund
Övrigt

Obesegrade hela 2018 – Classic går för titeln klubben saknar

Obesegrade under hela 2018. Nu vill Classic vinna titeln som klubben saknar.

Det närmar sig final i Champions Cup där svenska mästarna Storvreta ska möta finska mästarna Classic. Ett Classic som inte förlorade en enda tävlingsmatch i Finland under hela 2018.

— Det är häftigt såklart. Det är inget vi tänker på men vi brukar bli påminda om det då och då av media och andra som håller koll. Det är en långt tid utan förlust och ett resultat av flera års hårt arbete. Det är inte bara detta laget som ligger bakom det utan en hel klubb. De senaste åren har vi lärt oss att vinna matcher på ett annat sätt utan att vi måste spela vår bästa match hela tiden, säger lagkapten Jussi Piha.

En imponerande bedrift ändå?

— Ja det är stort och vi är ett väldigt bra lag med många väldigt bra spelare. Ibland är det bara en femma som som levererar och det är en trygghet att ha det med sig att vi är en så bred trupp med så hög kvalité där det alltid är någon som kliver fram. Men visst, det är en lång tid och vi hoppas det håller i sig även efter finalen.

Beskriv laget som lyckats med detta?

— Vi är ett, vad ska man säga, väldigt roligt lag som har kul tillsammans och då mår väldigt bra. Så har det alltid varit i Classic och de senaste åren har vi lärt oss att ta vårt jobb, träna hårt, spela matcher och ha kul tillsammans. Lägg där till ett lag med väldigt motiverade spelare som vill bli bättre och är med på landslagsnivå.

Spelmässigt?

— Där är det framförallt vår defensiv som skapar vår trygghet. Den är en stor grundpelare hos oss att vara bra i försvarsspelet. Offensivt har vi väldigt skickliga spelare och där vet vi att vi alltid kommer göra mål eftersom vi skapar mycket chanser.

Obesegrade under hela 2018 och vinnare av finska ligan 2016, 2017 och 2018. Det saknas dock en titel för Classic, titeln som världens bästa klubblag.

— Det Classic vill vara är att vara världens bästa lag och det här är en titel vi vill vinna. Classic är en fantastisk klubb på många sätt men visst, ska vi vara den bästa klubben så är det här titeln vi saknar. Vi har försökt några gånger och var nära för två år sedan mot Storvreta. Förra året var vi inte riktigt nära. Men nu har vi förberett oss väldigt bra och såklart är det en stor sak om vi skulle vinna. Att vinna Champions Cup betyder mycket än bara för det här laget. Det skulle betyda mycket för hela klubben.

Att en eventuell seger i Champions Cup och framgångarna hemma i Finland betyder mycket för hela klubben är något som Piha återkommer till.

— Det här är en klubb med lång historia och det är inte bara vi som är här som skapat detta utan det är 25 års historia tillsammans av många spelare. Vi laddade upp inför Champions Cup med att se klipp från dessa 25 år för påminna oss om vilka vi spelar för. Det gav mycket motivation och vi skulle gärna vinna hem titeln för hela klubben, avslutar Piha.

Finalen i Champions Cup mot Storvreta börjar 19:00.

LÄS MER: Harnesk: ”Det är Finlands landslag vi möter” 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar