Foto: Per Wiklund
Övrigt

Tillbakablick: 40 år med innebandy i Sverige

2019 är ett jubileumsår för innebandyn. Det är nämligen 40 år sedan IBK Sala, som första innebandyklubb i världen, grundades och lade grunden för innebandy som sport. Efter det har sporten vuxit inom Sverige och vidare ut i världen. Vi gör en tillbakablick i innebandyns historia och hur allt faktiskt började.

Innebandyns historia tar sin början på 70-talet då det spelades runt om på de svenska fritidsgårdarna där det var mycket populärt. Det ledde så småningom fram till att den första organiserade klubben grundades 1979 i form av IBK Sala. Just Sala skulle på många sätt och vis komma att bli centrum för innebandyns födelse. Klubben var drivande i arbetet med att organisera och utveckla innebandyn när sporten började växa och när Svenska innebandyförbundet bildades 1981 hölls det första mötet just i Sala.

På de två åren hade sporten redan hunnit växa sig större och på mötet deltog 15 klubbar. Processen för att antas i Riksidrottsförbundet inleddes och blott fyra år senare, en kort tid i sammanhanget, var medlemskapet ett faktum. Innebandy var nu en idrott på riktigt. Men innan vi går vidare tar vi och backar bandet lite. För att innebandy är en svensk sport känner vi till, men faktum är att förlagan till sporten kommer från USA.

Under 60-talet utvecklas sporten floorhockey i USA, då med raka plastklubbor och en plastpuck. Den ihåliga bollen och de böjda klubborna kom till när plasttillverkare började experimentera med materialet med ambitionen att skapa nya marknader. Det sägs sedan att några svenska studenter på resa i Holland ska ha sett klubborna i ett skyltfönster, köpt med sig några och att det på så vis var så sporten kom till Sverige.

Tillbaka till 1985 och antagandet till Riksidrottsförbundet då. Efter det började sporten växa lavinartat och ett rikstäckande seriespel kunde etableras. 1985 fanns det 165 registrerade föreningar, fem år senare var det över 1000. Det internationella innebandyförbundet, IFF, grundades 1986 och sporten växer så det knakar, på ett sällan skådat vis.

År 1996 spelas den första VM-turneringen i innebandy. Finalen spelas i Globen inför en publik på 15 106 personer, inte illa för en så pass ung sport. Sverige stod som segrare i finalen mot Finland med siffrorna 5–0. Bronset togs hem av Norge efter seger mot Tjeckien i bronsmatchen. Sverige gick sedan vidare och vann de fem nästa VM-gulden. Totalt har det vunnits åtta blågula guld och fyra finska på herrsidan. Schweiz är den nation som vunnit flest brons men även Tjeckien och Norge har medaljer från världsmästerskapen som hålls vartannat år.

Damerna har inte varit mindre framgångsrika internationellt de heller. 1997 spelades det första världsmästerskapet för damer och hölls då i Finland. Sverige knep guldet mot värdnationen i finalen och har sedan kommit att vinna åtta stycken guld. Precis som på herrsidan spelas turneringen vartannat år men på damsidan har vi fått se den arrangeras i bland annat Singapore, ännu ett tecken på hur innebandyn spridit sig vida på kort tid. 2019 spelar damerna VM igen, då arrangeras turneringen i Schweiz och det återstår att se om Sverige kan ta sitt sjunde raka VM-guld.

Seriespel i innebandy har vi haft i Sverige sedan säsongen 1989/1990. Då kallades serien för Division 1 och var geografiskt indelad. Säsongen 1995/1996 startade i stället Elitserien för herrarna, vilken först var uppdelad i en nordlig och en sydlig division, men blev landsomfattande säsongen 1999/2000. Säsongen 2007/2008 startade Svenska superligan som vi känner den idag.

På damsidan har vi haft seriespel sedan säsongen 1993/1994 och följde då herrarnas koncept med en geografisk indelning. Damernas Elitserie startades säsongen 1997/1998 och var även den geografiskt indelad fram till 2007/2008 då serien blev landsomfattande och Elitserien för damer fick det koncept som är aktuellt även idag.

Sedan 1993 spelas också Europacupen för såväl damer som herrar, turneringen som senare fick namnet Champions Cup, och som ska utse Europas bästa lag varje år. Även där har de svenska lagen rönt stora framgångar både på dam- och herrsidan.

Det finns idag 67 medlemsnationer i Internationella innebandyförbundet och det växer fortfarande. Frågan är också om vi möjligen kan få se sporten på OS-programmet någon dag. 2008 togs nämligen ett avgörande beslut då Internationella Olympiska kommittén gav sitt erkännande till sporten, ett viktigt steg mot att bli en OS-sport.

Innebandyn fortsätter växa, även idag, och fans och sponsorers intresse bara fortsätter att växa. Så sent som 2018 fick såväl Uzbekistan som Mongoliet sina nationella innebandyförbund och vi kommer nog kunna se en sport som fortsätter expandera på samma vis de kommande åren. Sedan den svenska spelregleringen nyligen ändrades har det också öppnat upp för att spelbolag som Ninja Casino, Unibet och Mr Green får större möjlighet att börja innebandyn och hjälpa sporten att växa ytterligare Vad morgondagen bjuder för innebandyn kan vi bara sia i men faktum är att den lilla idrotten vars historia börjar på svenska fritidsgårdar, vidare via Sala och VM-finaler i Globen har vuxit till en internationell idrott. En idrott som med största sannolikhet kommer att fortsätta växa framöver.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar