Foto: Per Wiklund
Övrigt

Dags för slutspel – Så mycket betyder egentligen en grundserieseger

Slutspelet närmar sig och den svenska innebandyn hettar till rejält. Med en omgång kvar är nästan alla slutspelslag klara och nu går vi in i den mest ovissa, men givetvis också den roligaste tiden på året. Storvreta har varit suveräna och länge ohotade i grundserien, men hur stor roll spelar egentligen en grundserieseger? Vi har tagit en titt tillbaka i historien och sett hur det gått för seriesegraren i slutspelet de senaste åren.

2017/2018, Seriesegrare var Storvreta, SM-guldet vanns av Storvreta

Precis som i år tog Storvreta hem grundserien även förra året, de förväntar sig säkert att hålla samma nivå som de gjorde i fjolårets slutspel också. De ställdes mot sjuan Helsingborg i första kvartsfinalen och vann betryggande med 4–0 i matcher. I semin mot Mullsjö krävdes det sex matcher innan de kunde säkra finalplatsen men väl där vann de med 6–2 mot Falun.

2016/2017, Seriesegrare var Falun, SM-guldet vanns av Falun

SM-guldet brukar ju allt som oftast hamna i Storvreta eller Falun, så har det åtminstone varit de senaste åren. Det här var också en säsong när Falun vann grundserien för att vinna såväl kvarts- som semifinal med 4–1 i matcher. Finalen mot Växjö blev en jämn historia men Falun vann till slut med 5–4 och kunde fira ännu ett SM-guld.

2015/2016, Seriesegrare var Pixbo/Wallenstam, SM-guldet vanns av Storvreta

Allt som oftast är det grundseriesegrarna som tar SM-guldet i slutet av säsongen men när Pixbo vann grundserien 2015/16 ville Linköping annorlunda. Tabellsjuan Linköping slog ut Pixbo redan i kvartsfinalen med 4–1 i matcher, vann sedan semin mot Dalen med 4–2 och just när de närmade sig ett succéartat SM-guld kom serietrean Storvreta och snodde åt sig det med 5–4 i finalen.

2014/2015, Seriesegrare var Pixbo/Wallenstam, SM-guldet vanns av Falun

De är bra på grundseriespel men när det kommer till kvartsfinaler har Pixbo inte alltid marginalerna på sin sida. I kvartsfinalen blev det respass mot Helsingborg med 4–2 men deras glädje blev inte heller långvarig. De åkte ut i semin mot Linköping med 4–1 i matcher och Linköping föll sedan i finalen med 6–4 mot de slutgiltiga segrarna Falun.

2013/2014, Seriesegrare var Falun, SM-guldet vanns av Falun

Falun vann en mycket jämn grundserie men deras kvartsfinalserie blev allt annat än jämn. De vann med självklara 4–0 mot Växjö och följde upp det med 4–2 i matcher mot Pixbo i semifinalen. En trendsättande och extremt spännande final mot Storvreta kunde till slut vinnas av dalmasarna efter att ha gjort 7–6 i förlängning.

2012/2013, Seriesegrare var Storvreta, SM-guldet vanns av Falun

Ja, det fanns en tid när andra lag än Storvreta och Falun vann SM-guld men den känns avlägsen. Det var Storvreta som tog hem grundserien med åtta poängs marginal. De vann också kvarten mot Granlo med 3–2 men i semifinalen föll de med samma siffror när seriesexan Dalen skrällde. I finalen blev dock Falun för tuffa och de vann med 5–2 i Malmö Arena.

2011/2012, Seriesegrare var Storvreta, SM-guldet vanns av Storvreta

De var överlägsna i grundserien och nog vore det märkligt om det inte hade hållit hela vägen för Storvreta väl i slutspelet. 3–0 i matcher mot Linköping följdes upp av 3–2 mot Falun. I finalen stor Dalen för motståndet men även de utmanövrerade upplänningarna med 5–3 och SM-guldet var säkrat.

Vad tror ni om årets slutspel? Kan Storvreta hålla hela vägen eller tar Falun guldet? Kanske något helt annat lag? Betsson har de senaste oddsen inför innebandyslutspelet.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar