Foto: Calle Ström/IFF
Landslag

Tuff start la grunden till förlust i VM-finalen

Sverige förlorade VM-finalen i U19-VM mot ett klart bättre Finland som fick en drömstart med ledning 4-0. Sverige förbättrade spelet efter det men kunde aldrig komma ikapp Finland som vinner klart med 7-4. Vi gjorde det vi kunde för att få liv i matchen, säger förbundskapten Markus Puskala.

VM-final för de svenska U19-herrarna i VIDA Arena inför 2654 åskådare mot ärkerivalen och regerande mästarna Finland. Ett Finland som dessutom vann över Sverige med överlägsna 14-7 i gruppspelet.

Mardrömstart för Sverige

Sverige fick uppförsbacke direkt i matchen med en finskt ledningsmål i den fjärde minuten. En ledning som Finland utökade till 2-0 efter ett snyggt mål av Justus Kainulainen. Finland gjorde även 3-0 i den första perioden och utökade till 4-0 i början av andra.

– Vi hamnar efter tidigt. Egentligen är det två powerplay som de får där de är skickliga. Nu gör de mål i slutet på de och där blir vi sårade. Vi hamnar i litet uppförsbacke. Sen repar vi mod och gör match av det och skakar liv i matchen. Vi ville få bollar till mål och komma närmare i förvarspelet, täcka skott och vinna närkamper. Vi gjorde det vi kunde för att få liv i matchen, säger förbundskapten Markus Puskala.

Efter Sveriges timeout förbättrades det Svenska spelet då Sverige kom närmare Finland i försvarspelet och jobbade sig in mer i matchen. Sverige vann fler 50/50 dueller, började skapa fler chanser offensivt och hade en klart högre energi. Kasper Broby reducerade kort efter timeouten och hoppet för en vändning tändes för Sverige. Två svenska powerplay och två mål och Sverige närmade sig. Underläge 3-5 inför sista perioden.

– Vi börjar ta avslut, vi skjuter mycket mer och vi skjuter i mål framförallt.  Annars så känns det som att det är mycket mer energi och allt blir bättre efter timeouten, men det är ju för sent, säger lagkapten Otto Weidman.

I den tredje perioden återtog Finland taktpinnen igen och kunde kontrollerat vinna med 7-4. Sista målet i öppet kasse. Ett rättvist VM-guld till Finland som var det klart bättre laget.

Vad i Finlands spel är det som ni inte klarar av? 

– Det stora delen som just den här årgången där Finland varit starka gäller fysiken. Vi kommer upp stort när det gäller innebandykunskapen och den tekniska biten men närdet gäller det fysiska spelet är det en annan idrott internationellt än i Sverige. Hemma i Sverige spelar vi ett annan typ av närkampspel än internationellt, och det gör att vi har lite svårt att anpassa oss till det och vi klarar inte riktigt av det i 60 minuter, säger Puskala.

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar