Foto: Jonathan Rudman
Övrigt

Parainnebandy på väg in i Svensk Innebandy

Svensk Innebandy är på väg att inkludera spelare med funktionsnedsättning, detta efter att en avsiktsförklaring skrivits med Svenska Parasportförbundet om att ta över deras innebandyverksamhet.

Svensk Innebandy arbetar aktivt efter att vara Folksporten för alla – alltid och som en del i det arbetet har nu de första stegen för att inkludera spelare och lag med funktionsnedsättning tagits. Det skulle i så fall innebära att ett lag som Visby IBK Ilex som idag tränare med herrlandslaget även skulle innefattas i innebandyförbundet. En avsiktsförklaring är påskriven mellan Svensk Innebandy och Parasport Sverige, meddelas i ett pressmeddelande.

– Det betyder inte att något är bestämt, men samtidigt känns det som att vi har gjort den första delen som handlar om att se vad det finns för förutsättningar. Och vi har sett att det finns det. Det gäller att titta på de ekonomiska förutsättningarna, det är en av utmaningarna. För oss ligger det helt i linje med att vara en folksport, vi ska vara inkluderande. Innebandyn är till för alla, säger Svensk Innebandys generalsekreterare Göran Harnesk.

Även från Parasport Sverige ser flera positiva aspekter med att flytta över parainnebandy till Svensk Innebandy.

– Chansen för parasport att förbättra folkhälsan blev just större. Det finns en otroligt stor potential för inkludering inom just innebandy, mycket beroende på att många aktiva från flera av våra målgrupper redan spelar. Nu gäller det bara att vi tillsammans landar den här bollen på flera innebandyplaner runt om i landet, säger Johan Strid som är generalsekreterare för Parasport Sverige.

Sedan ett år tillbaka arbetar Ulrica Backlund på Svensk Innebandy med just parainnebandy och hon tror det finns mycket att vinna.

– Det skulle betyda otroligt mycket för varje individ om parasporten blev en del av Svensk Innebandy. När jag har pratat med föreningar så är det en känsla av man verkligen vill det här. Det är rätt och har stor betydelse att känna att man tillhör innebandyn, säger Ulrica Backlund som jobbar med frågorna kring spelare med funktionsnedsättning på Svensk Innebandy.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar