Övrigt

”Måste kunna idrotta i en trygg miljö”

Upplands Innebandyförbund har lanserat en nolltoleransfilm för att informera och förebygga så att det är en trygg miljö för alla deltagande vid match. - Tanken är att filmen ska belysa och som jag förstår kommer filmen även visas innan match hos vissa föreningar, säger Upplands Innebandyförbunds ordförande Dan Back.

Upplands Innebandyförbund har producerat en nolltoleransfilm vilket du kan se i spelaren ovan för att skapa en ännu tryggare miljö i idrottshallarna. En film som är en del i ett dagligt pågående större arbete.

– Det är ett pågående arbete kring och runt dessa frågor. Föreningarna jobbar framförallt med det och det är ett enormt arbete som de gör. I Uppland har vi som målsättning att alla ledare ska utbildas och få en grund i hur man handskas med barn och ungdomar. Vi jobbar med föreningarna, verksamheten, ekonomi och värderingar. I grunden är det ett oroligt arbete som föreningarna gör som vi är med och stöttar. Hittills har vi klarat oss från där här typen av ärenden i Uppland,  säger Upplands Innebandyförbunds ordförande Dan Back.

Varför är det en viktig fråga? 

– Det måste finnas möjlighet att kunna idrotta i en trygg miljö. Hur får vi det att bli tryggt? Det handlar om domare, ledare, barn och ungdomar och sist handlar det om föräldrar. Det glömmer vi ganska ofta när vi pratar innebandy och det händer ju i princip alla föreningar.

Hur kommer det sig att det blev en film? 

– Det är en viktig fråga och det har hänt en del i andra sporter och även inom innebandyn. Vi kom fram till idén att ta fram en film som kan användas och visas innan match och timingen med senaste veckans händelse råkar bli bra. Vi vill belysa frågan och försöker få spelare, ledare och föräldrar att förstå vikten att uppföra oss rätt. Idrott är inte det viktigaste.

Hur ska filmen användas? 

– Vi ska använda den på alla våra utbildningar och så har vi även pratat med de större föreningarna. Som jag förstår och hoppas så kommer de visa filmen innan match och det har även kommit in frågor om ljudfil för att kunna köra ut i speakeranläggningar. Det gäller att få ut budskapet.

Hur arbetar ni förutom filmen? 

– Vi har precis startat upp ett samarbete och projekt med två föreningar i Uppland med att prova att ha matchvärdar på alla ungdomsmatcher. 1-2 personer som är synliga matchvärdar för att skapa den trygga miljön. Det finns en målsättning från oss att kunna ha det på alla ungdomsmatcher redan till nästa säsong. Det är ett projekt som kan bli kanske stort för föreningar vilket vi måste ha i åtanke men visionen är att det ska finnas matchvärdar på alla matcher.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar