Foto: Per Wiklund
Herr-VM 2016

Mycket video för läktarcoach Brolin

Som bekant leds det svenska herrlandslaget av förbundskapten Jan-Erik Vaara tillsammans med assisterande Ulf Hallstensson. Utöver Vaara och Hallstensson finns även läktarcoachen Jonatan Brolin.

Att få till en intervjutid med Jonatan Brolin under VM-lägret i Visbys blev en utmaning. Först var de sagt onsdag kl 08:30 i hotellhobbyn men eftersom Jonatan i rollen som läktarcoach även ansvarar för allt videomaterial som ska klippas och tas fram fick skjuta på intervjun då nytt materiel skulle göras klart till spelarna innan träningen. Intervjun flyttades fram till eftermiddagen och även det sköts den fram då nytt material skulle klippas samman.

– Det tar mycket tid med film och det är en av uppgifterna jag har. Det brukar bli lite snabba ryck och det är jag van vid, säger Brolin.

Jonatan Brolin med titeln läktarcoach är ett namn som de flesta innebandyläsare känner igen. Till vardags är Jonatan tränare för IBK Dalen tillsammans med Christian Hjort men har sedan flera år arbetat med landslaget i rollen som läktarcoach.

– Jag vet inte om rollen har förändrats under åren men jag kom med efter VM 2012. Först var jag inkopplad som en scout och extra hjälp till Mikael Karlberg. Det var då den här rollen började sättas som jag har nu. Jag ansvarar för att kartlägga vad motståndarna gör och ta fram det materialet till förbundskaptenerna och spelarna.

När du pratar om kartlägga. Vad innebär det?
– Jag skapar en bild av spelarnas och lagens vanor, deras rutin, vad de föredrar att göra osv. Det blir att jag skapar en heltäckande bild av strukturer som jag presenterar för laget. Jag tar inte fram något om hur vi ska bemöta det, det är upp till förbundskaptenerna utan min uppgift är att ta fram ett underlag.

Det visar sig att det är i den här processen som det rörliga materialet spelat stor roll och är anledningen till att intervjun sköts upp. För även under läger tas material fram och visas upp innan och efter träning. Huvudsakliga uppgiften för Jonatan är motståndarna.

– Min främsta uppgift är att kartlägga motståndarna. Man kan säga att jag jobbar i en tre stegs process. Jag försöker se alla landskamper som motståndarna gör och försöker hitta mönster och skriver ner vad de faktiskt gör, sedan animeras det med rörligt material och betonas med filmsekvenser för att skapa en så bra bild som möjligt. Det blir mycket film för mig och jag försöker se det som går från de inhemska ligorna och tycker jag har bra koll på alla spelarna som vi ska möta.

Är det bara scouting som du gör eller har du andra uppgifter?
– Det är min främsta uppgift. Men jag har också radiokontakt med Jan-Erik under match och kan ge feedback och var behjälplig. Något som också är tillagd i rollen är att jag är aktiv på träning. Upplägget gör förbundskaptenerna men jag finns där för att vara behjälplig för spelarna att förstå varianter och system och kan också hålla delar av träningarna.

Snart börjar VM och Jonatan har kartlagt motståndarna vilka du kommer kunna läsa om här på ibnytt.se

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar