Foto: Per Wiklund/Arkivfoto
IBF Falun

16-åriga Lundmark avgjorde straffdrama för Falun

Straffdrama avgjorde mötet Sirius-Falun där Falun skickade fram SSL-debutanten Malte Lundmark, blott 16 år för att avgöra. - Dets ka väl skrivas sagor ibland & det var ett bra läge nu, sa Faluns tränare Thomas Brottman till Cmore.se om Lundmarks succé.
Serie: SSL-Herr. Matchstart: 18:10
IK Sirius IBK
5 - 6(1-0, 1-3, 3-2, 0-0, 0-1)
IBF Falun

Sirius mot Falun inför 993 åskådare i IFU Arena blev en match som hela tiden stegrade till en fantastisk avslutning. Ledning för Sirius med 1-0 efter den första perioden byttes till 3-2 ledning för Falun efter 40 spelade minuter. Ett av Faluns mål av 16-åriga SSL-debutanten Malte Lundmark som var kvällens huvudperson.

– Det är kul att han gör mål. Vi tycker att han kan bli något väldigt fint. Annars hade vi inte matchat honom. Han är klok spelare som har mycket spel i sig inte bara offensivt, kommenterade Faluns tränare Thomas Brottman till Cmore.se om sin debutant.

TV: Se Malte Lundmarks debutmål 

Alexander Galante Carlström var dock inte helt nöjd över Faluns spel.

– Passningsspelet är bedrövligt. Vi gör det bra men sista tredjedelen när vi ska sätta dit passningar så blir det för mycket studsande, sa Galante Carlström till Cmore.se efter två perioder och lovade själv bättring:

– Jag måste steppa upp och hänga tid någon.

Det skulle också Galante Carlström göra i en tredje period som började bygga upp för en fantastisk avslutning på matchen. Det såg ut som att Falun skulle vinna under ordinarie tid. Men med blott 1 sekund kvar kvitterar Peter Berlin till 5-5. Stort jubel för Sirius som därmed får en poäng i premiären.

Succéavgörande av Lundmark

Förlängningen skulle bli mållös och för första gången i herrarnas SSL skulle den nya regeln med straffduell genomföras. För Sirius Joakim Olsson och för Falun SSL-debutanten, blott 16-åriga Malte Lundmark.

Efter att de både gjort mål de första 2 omgångarna blev den tredje omgången mållös. I den fjärde omgången skulle ett avgörande komma då Lundmark på nytt satte sin straff och Faluns målvakt Johan Rehn räddade Olssons straff. Seger för Falun och succédebut för 16-åriga Malte Lundmark.

TV: Se Lundmarks 3 straffmål 

– Vi körde straffar på träningen. Jag har väl aldrig varit bra på straffar innan men då vann jag straffläggningen och fick chansen nu också. Jag hade med mig ett bra självförtroende från träningen, sa Lundmark själv efter avgörandet.

Det något oväntade valet att skicka fram en 16-årig debutant för ett avgörande kommenterar Thomas Brottman.

– Jag tyckte att han var i zonen. Han hade gjort en bra match i sin debut och vi hade inte så många i zonen idag. Det ska väl skrivas sagor ibland och det var ett bra läge nu, säger Brottman som i övrigt inte hade mycket att säga om matchen.

– Ett sömnpiller från oss idag.

Sömnpiller till trots så var det någon som höll kvällen extra vaken som var det Malte Lundmark som i sin seniordebut, dessutom i SSL var spelare som verkligen gjorde succé.

– Mäktigt, summerar TV4:s expert Patrik Åman.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar