Foto: Per Wiklund
Övrigt

Fler ändringar till nästa säsong – 2 min utvisning vid straff tas bort

Fler regeluppdateringar i den internationella regelboken till nästa säsong.

Flertalet regeländringar kommer att genomföras med start nästa säsong då den internationella regelboken uppdateras. Vid straffslag kommer bollen att tillåtas att föras bakåt och domarna har även möjlighet att utdöma frislag om ett lag spelar passivt bakom egen målbur. Även förseelsen nick kommer ändras till att endast utdömas till frislag istället för utvisning. Förutom dessa finns även flertalet andra regler som ändras.

Skyddsglasögon
IFF:s rekommenderar de nationella förbundet att införa obligatorisk användning av skyddsglasögon för spelare under 17 år under de kommande fyra åren då den nya regelboken gäller och att under samma tid rekommenderas att skyddsglasögon används av alla spelare under 19 år.

Utvisning vid straffslag
Om ett lag tilldöms straffslag kommer inte det automatisk leda till att laget och spelaren som orsakat förseelsen även får 2 minuters utvisning ifall straffen missas. Ifall förseelsen är 5 minuter kvarstår som tidigare utvisningen.

Tekning
Flera små justeringar i regelboken som bland annat innebär att ett frislag vid tekning inte bara kan utdelas för något spelarna som genomför tekningen gör utan även övriga spelare kan orsaka att tekningen leder till frislag (stå närmare än 3 meter, börja springa över mittlinjen innan blåsning osv)

Spel till målvakten
Bara ifall bollen, i domarnas åsikt är spelad med flit till målvakten.

Utespelare höjer klubban över motståndarnas huvud och då träffar motståndarens huvud
Idag tilldöms alltid 5 minuters utvisning. De nya reglerna ger domarna möjlighet att använda alla regler vid den här situationen.

När en spelare hoppar och nuddar bollen
Tillagd regel för hopp är att spelare får hoppa och samtidigt spela bollen med klubba, fot eller ben så länge bollen spelas under knänivå. Knänivå räknas från den nivå knät har när spelaren står på marken.

LÄS MER: Därför inför passivitetsregeln

LÄS MER: Nya regeln tillåter bollen att dras bakåt på straff 

LÄS MER: Flera uppdateringar i den internationella regelboken

 

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar