Foto: Per Wiklund
Grupp B

Finalförlusten en drivkraft för Samuelsson

Förlust i finalen 2016 på straffar. Nu ska Samuelsson ta revansch.

Storvretas 35-årige landslagsback Mattias Samuelsson har inför VM i Prag aviserat att det förmodligen blir hans sista VM. Ett VM som är hans sjätte där han väljer att byta nummer till nummer 25 för att hylla familjen. Sverige inleder VM mot regerande mästarna Finland som Sverige förlorade mot på straffar 2016. En finalförlust som påverkat Samuelsson.

— Det gnager för att vi inte kom upp i nivå tycker jag. Vi gjorde inget bra VM i någon match egentligen. Vi var tillbakapressade mot Norge för att ta en sådan sak, vilket är en nation som vi borde pressa ner. Vi hade ett svårare VM och det är därför det går så ont att förlora en VM-final på straffar när man inte gör en bra match. Vi hade bra mycket högre potential än vad vi fick ut. Då är det tufft, säger Mattias Samuelsson.

En känsla efter finalen som använts inför VM 2018.

— Det gör man ju. Det är ju 100% så man funkar. Det är ju lättare att jaga och revansch är ju rätt skönt att rida på då man får ganska mycket gratis. Hela den här tvåårs-perioden har ju varit att man krigat väldigt hårt för att ha den här chansen att spela ett VM till och dra hem titeln. Helt övertygad om att det inte bara är jag som känner så.

Påverkade finalförlusten att du fortsatte i landslaget? 

— Nej inte alls. Jag funkar så att så länge jag spelar på högsta nivå så kommer jag vilja representera landslaget. Jag älskar de här sammanhangen när man spelar med de bästa mot de bästa. Jag tycker det är svinhäftigt så jag hade kört på även om vi hade vunnit.

Efter VM i Riga 2016 har Sverige bytt förbundskapten, nya spelare har kommit in i truppen och de senaste två åren har varit framgångsrika med vinster i EFT och World Games.

— Hill var inne på att det är ett friskare som som åker och det är ju en aspekt. Det känns ju alltid när man släpper en trupp så här att det känns ju kanon och det är bara bra spelare. Men man bygger känslan lite på vad man kommer in med för resultat också. Jag tycker vi har haft två år nu som varit väldigt bra. Vi har spelat bra innebandy och det känns som många trivs i landslagets sätt att spela och spelar bra där. Därför har vi en väldigt känsla inför. Ska något lag slå oss så måste de vara jäkligt bra och det tror jag inte de pallar.

Var inte känslan så inför VM 2016 också? 

— Ja men jag minns inte att det var på det sättet. Jag kommer inte ihåg exakt vad jag kände men jag vet bara att nu så känner jag att vi är i jäkligt bra form, namnen är kanon, vi spelade jäkligt bra innebandy i senaste EFT och vi kommer vara väldigt svårslagna. Jag är inte lika säker att jag kände det för två år sedan.

Samuelsson var även med när VM spelades i Prag 2008 och vet vad som kommer vänta med fullsatta läktare.

— Till och börja med är Prag en fin stad med skön miljö att knata omkring i. Sedan är ju Tjeckien väldigt patriotiska som nation och supportrar hörs ju. Ljudvolymen kommer vara enorm och man hör inte vad som sägs på planen. 2008 var det kaos när vi mötte Tjeckien i en ganska liten hockeyhall. Det fanns inte en chans att kommunicera. Det var svinhäftigt och det var 10 år sedan så tänkt vad det blir nu med satsningen. Det kommer vara jäkligt ballt på många sätt.

Vill man möta Tjeckien med det stödet?  

— Ja det tror jag absolut. Det är klart man vill vara med om det. Jag skulle inte säga att jag behöver det trycket men man får massa gratis av det. Sedan vet jag inte om de är lika bra på att hantera det. Jag tänker att det för oss med en trupp som är vana att spela matcher så filtrerar man bort läktare osv. Men det blir intressant att se om vi klarar det med ett så massivt tryck.

LÄS MER: Fina gesten från Samuelsson – byter nummer för att hylla familjen

 

LÄS MER: Fina gesten från Samuelsson – byter nummer för att hylla familjen

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar