Foto: IFF
Grupp B

Falunfemman växlade upp – vände VM-premiären

Underläge efter två perioder - då klev Falunfemman fram för Sverige.
Serie: VM 2018. Matchstart: 15:00
Finland
4 - 5(1-1, 3-1, 0-3)
Sverige

Reprisen på VM-finalen 2016 tillika första gruppspelsmatchen för Sverige blev jämn, intensiv och krävde en vändning av Sverige i den tredje perioden. Falunfemman växlade upp och Emil Johansson avgjorde när Sverige vann med 5-4 över Finland.

— Vi har satt oss  i en väldigt bra position inför en bra slutspelslottning. Vi har pratat väldigt mycket om att ha ett lugn i laget och lita på kapaciteten vi har och det blev aldrig stressat, ja bortsett från sista minuten då, då var det ju kaos. Men vid underläge 2-4 så var vi lugna, vi kände att vi kommer skapa tillräckligt med chanser, säger förbundskapten Mikael Hill.

Födelsedagsbarnet Johan Samuelsson inledde VM-målskyttet i matchen. Efter två perioder var det dock Finland i förarsätet med ledning 4-2. Sverige släppte till flera spelvändningar och Finland var kliniska i sina avslut.

— Det smäller 3 gånger där och vi inte med alls. Det håller inte att vi släpper till det. Man blir bestraffad för det brutalt och det var även något vi hade pratat om matchen. Vi vet ju var vi har våra fallgropar och vi har kollat på mängder med klipp på Finland när de vänder i mittzonen och gör mål. Trots det så klarar vi inte av det i andra perioden och det är något vi definitivt måste kolla mer på framåt, säger Hill,

Sverige täppte till försvarspelet, blev effektivare och fram klev Falunfemman som inlett matchen med att vara inne på två av Finlands fyra mål. Nu var det de som vände matchen för Sverige. Rasmus Enström reducerade efter målgranskning, Galante Carlström kvitterade och i powerplay avgjorde Emil Johansson.

— Det var dags. Jag är här för att göra mål och det var skönt att jag fick in den. Jag var lite frustrerad och ville verkligen få dit den så jag krigade till bollen själv och satte dit den, säger Alexander Galante Carlström och lyfter fram hans femma:

— Det är klart godkänt. Vi släpper två mål och det är jag aldrig nöjd med. Men sedan klev vi fram och Rasmus Enström kliver fram och gör två mål som är otroligt viktiga för laget. Hela femman tycker jag gör det bra. Vi är nöjda men inte helt nöjda, säger Galante Carlström.

TV: Se målet som blev mål efter målgranskning

Segern innebär förutom att Sverige lyckades vända och vinna även att de om de fortsätter vinna som planerat spelar tidiga semifinalen på lördag vid 16:00. Dessutom tar Hill med sig den där känslan som han efterlyste inför matchen.

— Det är den känslan vi får med oss nu. Vi är på topp, vi gör det bra att vi lyckas ta oss tillbaka, vi får kriga för segern och det betyder mycket för moralen.

TV: Se målen från matchen här 

TV: Kaptenen inledde VM-målskyttet 

LÄS MER: Tårta, första målskytt och seger: ”En härlig 30-års present” 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar