Foto: Per Wiklund
Övrigt

Sundstedt trivs i Schweiz

Rasmus Sundstedt lämnade Sverige och Storvreta för Schweiz och Rychenberg och trivs bra. - Vi har börjat komma in i det. Innebandymässigt har man ju koll, men man var ju lite osäker på hur det skulle fungera med familjen å sådär, säger Sundstedt.

Rasmus Sundstedt, den svenska forwarden som är en dyraste spelarna någonsin lämnade inför den här säsongen Storvreta med ett färskt SM-guld i ryggen för att prova på äventyret som proffs i Schweiz. ibnytt.ses reporter Jonathan Rudman slog sig ner med Rasmus i lobbyn på spelarhotellet under Euro Floorball Tour för att kolla hur läget är som proffs i Schweiz.

– Vi har börjat komma in i det bra. Innebandymässigt kan man ju från början men det är ju språket och hur familjen skulle trivas som man inte visste hur det skulle fungera. Men Fredrik (Holtz) har hjälpt oss mycket. Erika min flickvän har börjat jobba lite också så att de har något att göra också. Jag är Fredrik är hemma med barnen om dagarna.

Hur fungerar det med boende och språk? 

– Vi bor i en villa med 2 lägenheter på undervåningen och så har vi lägenheten på övervåningen vilket är jättebra. Språket är ju lite klurigt men jag förstår det innebandymässiga, övningar osv. Men när de pratar detaljer så har jag inte en aning och likadant när de pratar med varandra. Vi har ingen tolk men det är spelare i laget som kan prata båda språken, sen är ju alla i laget så unga också så att alla kan engelska.

Hur har det varit med att komma in i ett nytt lag i en ny liga? 

– Jag har kommit in i innebandyn bra. Det är ju ett nytt lag så det är ju alltid lite speciellt och jag ska ju vara en av de ledande spelarna för de andra att ta rygg på. Det är lite annorlunda spel än i Sverige. Det är mer fram och tillbaka och inte lika mycket backa hem. I SSL kan man ju hålla bollen sista minuten för att vänta ut ett avslut. Här kan det bli 4-5 avslut sista minuten på en period eller match.

Vilken roll har du fått i laget? 

– Jag började som back i första matchen. Sen insåg de väl kanske att det var bättre att ha mig som forward. Men de gånger det blivit jämnt i matcherna har jag flyttats ner som back bakom Fredrik och då har det bara varit att lägga bollarna på honom. Jag tror de använder mig som back för att få in lite smarthet och inte bara tuta och köra. Schweizarna har ju det i huvudet från början, att bara tuta och köra tills att det är slut.

Är det något som fungerat mindre bra? 

– Inte direkt utan det har flutit på bra. Jag har väl aldrig varit den som gör massor med poäng men jag har gjort det som förväntas av mig.

Poäng har det gjorts och inledningen av säsongen i Schweiz har varit övertygande. Rychenberg ligger på tredje plats i tabellen och Rasmus har gjort 9 mål och 9 assist på de inledande 8 matcherna.

Är det någon skillnad i tempot som kan påverka landslaget?

– Temp0t är ingen skillnad. Det är mer fram och tillbaka och mer spring. Det kanske är lite sämre kvalitet men det är inte sämre innebandy. De kan skjuta och passa bra men det är väl smartheten som är den stora skillnaden. Jag är väl förberedd när jag kommer till landslaget och det är en skillnad från SSL till landslaget också. Det är mer spring i landslaget men också smartare spring.

Du har spelat med Johan och Kim framåt. Hur tycker du att det fungerar?

– Vi spelade ju Finnkampen ihop och har även spelat någon EFT tillsammans innan den här och det blir bättre och båttre. Det känns bra inför VM och det handlar om att spela ihop femmor och slipa på detaljer.

Vem delar du rum med i landslaget? 

– Jag delar med Matte (Mattias Samuelsson). Det har vi alltid gjort och det brukar vara samma varje samling. Man sover med någon man har bra connection med.

På tal om Mattias, hur bra koll har du på Storvreta? 

– Jag har prenumeration på SSLPlay och kollat en del matcher, ja förutom då det blev hockey istället för innebandy. Så jag håller koll på hur det går.

 

Det gick bra för Rasmus även i helgens Euro Floorball Tour, 4 mål och 2 assist där hans femma med Kim Nilsson, Johan Samuelsson, Robin Nilsberth och Martin Östholm var starkt bidragande till att Sverige vann över Schweiz under lördagen.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar