Herr-VM 2016

Tjeckisk seger mot Norge

Första matchen i Sveriges grupp B färdigspelad och det blev Tjeckisk seger mot ett Norge som inledde tillbakadraget men när de gick upp högre i sitt försvarsspel utmanade Tjeckien.

Förutom Sverige och Lettland vilka möts senare ikväll spelar även Tjeckien och Norge i grupp B. Två lag som mötte varandra under lördagseftermiddagen i Arena Riga inför en entusiastisk norsk hejaklack. Även om Norge var det lag som hade mest stöd från läktaren så var det Tjeckien som från start visade att de var det bättre laget. Tjeckien tilläts att spela med mycket boll utan press då det norska försvarspelet var satt till ett lågt och avvaktande 2-1-2. Ett dessutom utan lagets stora stjärna Ketil Kronberg som är var på hemmaplan i väntan på att bli pappa.

Det stora bollinnehavet för Tjeckien gav efter dryga sju minuter utdelning när Milan Tomasik snyggt prickskjuter in 1-o i krysset assisterad av Martin Tokos. Efter det fortlöpte perioden med en massivt Tjeckiskt bollövertag där Norges farliga chanser bestod av en handfull kontringar. 2-0 görs även den första perioden och det utan Jiri Curney.

Straffmål av Jendrisak

Det Tjeckiska övertaget fortsatte i den andra perioden och matchen avgjordes till stor del efter 5 minuter in i perioden då först Tom Ondrusek gör 3-0 och strax därefter utökas ledningen även till 4-0, det genom Matej Jendrisak som var den bättre i ett ej övertygande Tjeckien. Pigge norske Markus Lindgjerdet var aktiv matchen igenom och ger Norge en god chans till reducering då han fixar utvisning för Tjeckien. En utvisning och powerplay där Norge får till ett par farliga avslut utifrån. Istället för norsk reducering är det Tjeckien som utökar ledningen, det på straff och återigen är det Matej Jendrisak som gör mål. 5-1 blir det med minuten kvar av perioden när Lars Erik Torp efter ett fint norskt spel blir fri och kan sätta sitt första mål i detta VM.

Ett offensivare Norge höjde sig

Ett offensivare och mer fantasifullt Norge i den tredje perioden vilket resulterade i en jämnare matchbild där Norge för första gången i matchen skapar ordentligt tryck och flera farliga chanser efter varandra. En tempohöjning som ger utdelning där 6-2 är en uppspelsvariant som ger maximal utdelning och Markus Lindgjerdet gör även 7-4 på en frislagsvariant. Där och då med drygt 7 minuter kvar av matchen andas Norge verkligen en chans att vända det här. Men närmare än så kommer inte Norge i sin jakt på kvittering utan istället fastställer Matej Jendrisak 8-4 i öppen kasse.