Foto: Per Wiklund
SSL-Dam

Processen bakom regelförändringarna: ”Har gått väldigt snabbt”

Svenska Innebandyförbundet presenterade under onsdagsförmiddagen två regelförändringar till kommande säsong. Förändringar som har gått snabbt att processa fram.

Två regelförändringar som påverkar avgörandet av matcher i kommande säsong av SSL har presenterats. Du kan läsa dem i sin helhet här. Sammanfattat kan regelförändringarna beskrivas som att alla matcher ska avgöras och samtliga 3 poäng ska delas ut samt att:

  • Spel fyra mot fyra i sudden death under maximalt fem minuter.
  • Suddenstraffar vid fortsatt oavgjort efter sudden death.

Processen att göra förändringarna har gått snabbt och konkretiserades efter att SEI (Svensk Elit Innebandy) hade konferens i februari.

– Det har diskuterats länge egentligen, framförallt att inte alla poäng fördelas ut. Men alla regler är låsta av det internationella regelverket, så för att göra en ändring behöver IFF (Internationella Innebandyförbundet) godkänna. Förslaget till de här ändringarna kom upp efter konferensen som SEI hade i februari. De hade då ställt ett antal frågor till föreningarna om olika förändringar. Några av dem gav bättre gensvar och vi kunde ta de vidare, säger Patrik Eklund, tävlingssamordnare på Svenska Innebandyförbundet och utvecklar hur de fortsatte processen:

– Tillsammans med föreningarna valde vi att ställa en fråga till IFF för att få igenom ändringarna till i år eller nästa år. Beslut togs i samband med The World Games om att både vi och finska ligan kommer testa. Finland i vilket fall med något liknande. Det har gått väldigt snabbt och IFF har varit väldigt tillmötesgående.

Spel 4 mot 4 i sudden kommer enbart vara i grundserien. I slutspelet kvartstår samma upplägg som tidigare med spel 5 mot 5 i tio minuter.

– Det framgick i remissvaren från föreningarna. De var mer tveksamma att genomföra det i slutspelet utan det blir ett test i grundserien. Det här var deras förslag så därför känns det extra bra att vi kan testa det.

En del som lyfts för att regelförändringarna ska genomföras är att de ska höja underhållningsvärdet på matcherna.

– Vi finns ju till för föreningarna och vill skapa en så bra och rolig produkt som möjligt. Fungerar det här väl ut så finns det inget som säger att vi kan överföra samma upplägg på övriga förbundsserier.

Förutom en bättre produkt lyfter även Patrik Eklund fram andra fördelar.

– Det här känns som det kan bli riktigt bra. Vi får ut alla poängen i varje match. Blir det oavgjort så är det ju egentligen två förlorare. Vi slipper också situationer som kan uppstå när två lag konkurrerar med varandra eller inte konkurrerar med varandra. Framförallt i slutet av en serie då ett tredje lag inte blir drabbade om det blir ett oavgjort resultat utan att det alltid blir en vinnare.

Med drygt en månad till seriestart återstår en hel del arbete kring reglerna runt förändringarna.

– Det här är väldigt nytt att vi fått igenom ändringarna. Nu ska vi sätta exakt hur reglerna kring förändringarna utformas, ett arbete vi gör med domargruppen. Det gäller att lösa sådana saker som vilket mål ska användas om det blir sudden straffar, ska det vara en straffskytt eller flera, vad händer om en straffskytt eller målvakt drar på sig en skada, vilken turordning ska straffarna slås osv. Vi vill ha det klart så snabbt som möjligt så att domarna kan förbereda sig men också för att lagen ska kunna testa under träningsmatcher på försäsongen. Vi kommer ha det klart senast i slutet på augusti, säger Eklund.

LÄS OCKSÅ: Regelförändringar ska höja underhållningsvärdet

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

SSL-Dam

TV: Highlights Warberg-Telge

Se målen från matchen Warberg IC-Telge SIBK. Slutresultat 4-6.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

IB-Play

TV: Gustav Fritzell efter premiärförlusten: ”Vi börjar ängsligt”

Linköpings Gustav Fritzell summerar premiärförlusten. -Vi börjar ängsligt, känns inte som vi ville att det här var vår hemmaborg, säger Fritzell.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Foto: Per Wiklund/Arkivfoto
Linköping IBK

Historisk premiärseger för Växjö

Förra årets finalist hade tills dagens match aldrig vunnit en premiärmatch i SSL. Mot Linköping skulle spöket brytas. -Vi får tacka JIK för det, säger Växjös tränare Niklas Nordén.
Serie: SSL-Herr. Matchstart: 16:00
Linköping IBK
4 - 7(0-2, 3-2, 1-3)
Växjö IBK

Sedan Växjö gick upp i SSL har laget aldrig vunnit en premiärmatch. Mot Linköping skulle trenden brytas och Växjö vann med 7-4.

– Vi kommer upp i en helt okej nivå. Vi har lite svårt att skapa exakt det vi vill, i vilket fall i de första två perioderna. Jag är väl halvnöjd, framförallt eftersom vi bestämmer oss i tredje perioden och att det då ger resultat. Det är 6-7 minuter i tredje som avgör matchen och det är gött att vi kan kliva fram och prestera, säger Växjös tränare Niklas Nordén.

Växjö ledde med 4-3 efter två perioder. I den tredje tryckte Växjö ifrån.

– Framförallt så slår vi inte bort bollarna och söker inte upp stökiga situationer. Vi ville smälla dit bollarna direkt istället för att slå det där sista passet. Det gör vi bra i tredje och då vinner vi.

Kedjeformationen med Kjellson, Hydén och Andersson stod för fem mål i matchen.

– Det är ju några av de som smäller dit bollarna i tredje. André framförallt visar med sin bestämdhet upp något som annars saknades idag. Den femman fungerar jättebra och de visar vägen i sista perioden. Riktigt kul för André att göra 4 poäng och visa direkt att blir att räkna med i år.

Segern innebar Växjös första premiärseger i SSL.

– Ja det har aldrig hänt. Vi får tacka JIK för det från genrepet. Men vi har gjort om planen lite i år. Det var väldigt skönt att vi vann.

Mötet var det första mot det ”nya” Linköping ledda av Andreas Harnesk. Märktes det att det var ett nytt Linköping? 

– Det var det verkligen. Jag tycker att Linköping spelade en fröjdig innebandy. De var mer fart och fläkt och ett annat tänk inte bara i försvarsspelet utan i hur de tar reträtt och sådana grejer. Linköping gör det bra och Eero gör några riktigt bra räddningar i en period där matchen hade kunnat bli annorlunda. Kul med ett nytt Linköping och de kommer vinna många matcher med ett sånt go, säger Nordén som även vill lyfta Magnus Jansson insats:

– Jansson är oerhört bra därute. Det är inte många som slår honom och han visar vägen för många. Vi gör även två frislagsmål vilket gör att vi leder med 3-0. Viktiga mål och kul att det sitter direkt.

TV: Se målen från matchen här 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Foto: Per Wiklund/Arkivfoto
IBF Falun

16-åriga Lundmark avgjorde straffdrama för Falun

Straffdrama avgjorde mötet Sirius-Falun där Falun skickade fram SSL-debutanten Malte Lundmark, blott 16 år för att avgöra. - Dets ka väl skrivas sagor ibland & det var ett bra läge nu, sa Faluns tränare Thomas Brottman till Cmore.se om Lundmarks succé.
Serie: SSL-Herr. Matchstart: 18:10
IK Sirius IBK
5 - 6(1-0, 1-3, 3-2, 0-0, 0-1)
IBF Falun

Sirius mot Falun inför 993 åskådare i IFU Arena blev en match som hela tiden stegrade till en fantastisk avslutning. Ledning för Sirius med 1-0 efter den första perioden byttes till 3-2 ledning för Falun efter 40 spelade minuter. Ett av Faluns mål av 16-åriga SSL-debutanten Malte Lundmark som var kvällens huvudperson.

– Det är kul att han gör mål. Vi tycker att han kan bli något väldigt fint. Annars hade vi inte matchat honom. Han är klok spelare som har mycket spel i sig inte bara offensivt, kommenterade Faluns tränare Thomas Brottman till Cmore.se om sin debutant.

TV: Se Malte Lundmarks debutmål 

Alexander Galante Carlström var dock inte helt nöjd över Faluns spel.

– Passningsspelet är bedrövligt. Vi gör det bra men sista tredjedelen när vi ska sätta dit passningar så blir det för mycket studsande, sa Galante Carlström till Cmore.se efter två perioder och lovade själv bättring:

– Jag måste steppa upp och hänga tid någon.

Det skulle också Galante Carlström göra i en tredje period som började bygga upp för en fantastisk avslutning på matchen. Det såg ut som att Falun skulle vinna under ordinarie tid. Men med blott 1 sekund kvar kvitterar Peter Berlin till 5-5. Stort jubel för Sirius som därmed får en poäng i premiären.

Succéavgörande av Lundmark

Förlängningen skulle bli mållös och för första gången i herrarnas SSL skulle den nya regeln med straffduell genomföras. För Sirius Joakim Olsson och för Falun SSL-debutanten, blott 16-åriga Malte Lundmark.

Efter att de både gjort mål de första 2 omgångarna blev den tredje omgången mållös. I den fjärde omgången skulle ett avgörande komma då Lundmark på nytt satte sin straff och Faluns målvakt Johan Rehn räddade Olssons straff. Seger för Falun och succédebut för 16-åriga Malte Lundmark.

TV: Se Lundmarks 3 straffmål 

– Vi körde straffar på träningen. Jag har väl aldrig varit bra på straffar innan men då vann jag straffläggningen och fick chansen nu också. Jag hade med mig ett bra självförtroende från träningen, sa Lundmark själv efter avgörandet.

Det något oväntade valet att skicka fram en 16-årig debutant för ett avgörande kommenterar Thomas Brottman.

– Jag tyckte att han var i zonen. Han hade gjort en bra match i sin debut och vi hade inte så många i zonen idag. Det ska väl skrivas sagor ibland och det var ett bra läge nu, säger Brottman som i övrigt inte hade mycket att säga om matchen.

– Ett sömnpiller från oss idag.

Sömnpiller till trots så var det någon som höll kvällen extra vaken som var det Malte Lundmark som i sin seniordebut, dessutom i SSL var spelare som verkligen gjorde succé.

– Mäktigt, summerar TV4:s expert Patrik Åman.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Nästa artikel

Nästa artikel