John Liljelund, generalsekreterare IFF till höger Foto: Per Wiklund
Övrigt

IFF oroande över konflikten: ”Kommer att stanna upp den utveckling vi haft i Sverige”

Internationella Innebandyförbundets generalsekreterare John Liljelund ger sin syn på konflikten inom Svensk Innebandy.

En utbrytarliga med det ansökta namnet Premier Floorball League som spelas utan att ligga inom Svenska Innebandyförbundets verksamhet får även påverkan på den internationella innebandyn. Internationella Innebandyförbundets (IFF) generalsekreterare John Liljelund ger sin syn på konflikten men betonar även att IFF ännu inte tagit några beslut eller är part i frågan.

— Det är både ur ett nationellt och internationellt perspektiv inte bra att det går åt så mycket energi till den konflikt som finns mellan SIBF och FSSL. Problematiken mellan nationsförbund och klubbar finns i alla sporter och de problem som hänför sig till detta har vuxit i och med ökningen av den ekonomiska betydelse sporten har. Vi har sett lockouts och strejker i olika ligor, typ NHL och NBA, sedan konflikter mellan Internationella förbund och klubbar, typ FIBA (Basket) och att EuroLeague spelare inte får delta i VM kval, säger Liljelund och utvecklar:

— På basis av vår stadgar, skulle en skild serie vara problematisk, eftersom det bara får finnas ett förbund som driver innebandyverksamhet i varje medlemsland. Eftersom FSSL skulle bryta sig ur från SIBF, så vi måste då agera på samma sätt som tidigare med Polen, Ryssland, Thailand, Kina eller Indien. Vårt jobb är att sprida sporten och hålla rent.

Vad skulle det ur ett internationellt perspektiv innebära för de svenska klubbarna som går med i en utbrytarliga?

— Det är ännu för tidigt att spekulera om detta, men om de inte är medlemmar av SIBF, så kan inte spelare göra internationella transfers till ett annat land, kan inte spela i landslag eller spela mot lag som är medlemmar av nationsförbund inom IFF. De kan inte heller använda nationella eller internationella domare.

Hur ser ni på ett svenskt landslag utan de bästa spelarna? 

— Ur ett internationellt perspektiv skulle detta vara väldigt tråkigt, men Sverige får nog ett bra lag på fötter till VM och EM också utan dessa spelare. Första gången skulle det säkert bli skriverier, men på basen av den erfarenhet som finns i hockey eller basket, så efter eventet är det väldigt få som kommer ihåg detta. Sedan måste man komma ihåg att dessa spelares marknadsvärde kommer att sjunka internationellt om de bara spelar i Sverige.

Finns det något reglemente hos IFF som påverkar de spelare i en ev utbrytarliga som spelar i andra landslag än i Sveriges? 

— Om spelare inte spelar i ett av IFF’s medlemsländers serie, utan i en icke sanktionerad serie, så blir spelarens möjlighet att spela internationellt helt beroende på hur SIBF kommer att förhålla sig till denna serie. Nu är just detta en mycket kvistig fråga, som man inte helt klart kan avgöra redan nu, men enligt principen för att spelare inte kan vara licensierade i två länder, så kan det bli väldigt svårt för dem.

Ser ni det som oroande att det finns en sådan här konflikt i det största medlemslandet?

— Jag ser detta som en mycket oroande element för den internationella utvecklingen, på mer än ett plan. Det är inte bra att en dylik konflikt pågår i Sverige , men än mer problematiskt är att detta kommer att stanna upp den utveckling vi haft i Sverige gentemot internationell utveckling överlag. Svensk Innebandy behöver en internationell utveckling för att bli större och få en starkare ställning, både medialt, ekonomiskt och samhälleligt. Det är en ganska bra analogi att titta på hur amerikansk fotboll klarar sig i Europa, även om det är en jättesport i USA. Utan internationell utveckling är det svårt att öka sportens pondus, säger Liljelund.

På söndag den 10:e februari är sista dagen för att anmäla sig till SSL. Därefter blir det officiellt vilka lag som kommande säsong kommer spela i SSL och vilka lag som valt att ansluta sig till utbrytarligan PFL.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar