Podcast

IBsurr med Skur & Gribe

Innebandysurr, podden där Skur & Gribe lyfter fram och diskuterar stora som små ämnen inom innebandyn - ibland med spännande gäster.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Foto: Per Wiklund
Övrigt

SSL-domaren Wissmans förslag

Rickard Wissman, SSL-domaren var gäst i podcasten Innebandysurr förra veckan där han ger tre konkreta förslag till förbättring och användning av domarna när innebandy utvecklas.

I podcasten Innebandysurr intervjuas SSL-domaren Rickard Wissman där de pratar om rollen om SSL-domaren vilket du läsa om här. Förutom det berör också avsnittet framtid och förbättringar. Ett område där Wissman har flera tankar och idéer.

– Framförallt att vi forsätter utveckla dialogen med klubbarna om domarbiten. För några år sedan när Sverige förlorade två VM-guld så skulle man på nätt sätt ta ett grepp och utveckla innebandyn. Då satte man igång och gjorde det men domarna va inte med. Det skulle jag vilja bryta. Ställ frågan till oss domare. Hur ska ni kunna bidra till att utveckla innebandyn? Hur får vi mer fart och en spännande produkt och inte bara diskutera regler, säger Wissman.

Ett annat förslag som bland annat kommit upp från Warbergs tränare Stefan Smedberg är att införa ett tredomarsystem. Något Wissman kommenterar:

– Tredomarsystem skulle vara superbra, målkameror skulle också var superbra, Tror det finns mycket i kommunikationen mellan lagen vi kan utveckla först. Ett tredomarsystem vore jättespännande. Men man ska tänka igenom hur det ska fungera och hur vi ska kunna lösa antalet domare. Det blir fler domare per match, det betyder att fler domare behövs och det kommer kosta mer pengar. Men sex ögon kommer se mer än fyra.

Ytterligare ett intressant förslag kommer fram och det kopplat till en ökad kommunikation med föreningarna innan säsong.

– Vi kanske ska ta ett tillfälle inför säsong där vi träffar lagen. Alla lagen ska få en liten stund med domarna. Vi får lyssna på vad de tycker och tänker på vad vi ska utveckla och vi får snacka lite regler. Det vore superbra att ha till nästa säsong.

Lyssna de hela resonemangen och mycket mer kring domarskapet i SSL i podcasten Innebandysurr.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Foto: Per Wiklund
Övrigt

SSL-domaren Wissman gästar IBsurr

I det senaste avsnittet av Innebandysurr gästar SSL-domaren Rickard Wissman podcasten för ett långt samtal om rollen som SSL-domare.

 

Albin Skur och Jesper Gribe som har podcasten Innebandysurr har i den senaste avsnittet vilket du kan lyssna på här ett långt samtal med SSL-Domaren Rickard Wissman om vägen till att bli SSL-domare, hur det är döma, kemin med domarpartner Thomas Andersson, passionen för innebandy och mycket.

Wissman som inledde sin domarkarriär när han var i 16-17 års ålder har dömt med sin nuvarande kollade Thomas Andersson i 6-7 år. Starten på karriären blev när han såg en annons om en domarutbildning i tidningen och han tyckte det lät intressant.

-Jag såg en annons i aftonbladet eller något. Ikväll är det domarkurs och jag testade. Det var det ju ett extraknäck och sen har det vuxit därefter. Det är min stora hobby och passion och då kanske inte pengarna har till saken att göra, säger Wissman.

Intresset för innebandy har funnits länge och som högst har Wissman själv spelat i division 1 vilket är nuvarande Allsvenskan och det i Farsta där han i första matchen tog en utvisning i första bytet passande nog som en framtida SSL-domare. Sedan 6-7 år tillbaka gjordes satsningen mot SSL.

– Det blev på allvar när min domarkollega Ted slutade och Thomas kollega Kalle Fahlander slutade och vi fick en möjlighet att satsa tillsammans. Vi fick kliva ner i division 2 och börja som ett nytt par och traska oss upp till superligan och även internationellt.

Domarparet Wissman och Andersson var ett av två svenska domarpar i VM och de har flera förberedelser och ritualer innan match.

– De ser alltid likadana ut oavsett vilken match vi dömer. Om det är en internationell match eller träningsmatch. 90 minuter innan match i hallen. kollar planen, hänger lite, känner av med tränarna och känner på atmosfären. Vi spelar alltid fotboll. Först nickar vi lite och sen kör vi straffar eller två nudd. Viktigt vem som vinner. Den som förlorar får ta bollen till nästa match.

Rollen som SSL-domare och situationer som uppstår är något som diskuteras i podcasten. En situation är när man som domare gör fel.

– Första man sa efter matchen att det här blir fel. Vårt jobb är att göra så lite misstag som möjligt. Sen tror jag att det är bra att vi är mer synliga och är mer tillgängliga som domare.

En annan är konversationer med spelare och ledare under match.

– Ställer man en bra fråga ska man få ett bra svar. Vår uppgift är att bedöma. Blir de mer fokus på snacket så blir vi ju fel ute. Sen så är det så att om man har svarat och gjort en bedömning så vill man att spelet ska fortsätta.

Lyssna på podcasten och här längre resonemang av ovanstående, att döma internationellt, hur Wissman och Andersson jobbar med förberedelser inför men också analys efter matcher. Det och mycket mer här.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel