Foto: IFF
Grupp B

Sverige bäst i Norden – avslutade med rekordseger

Sverige avslutade gruppspelet i VM med en rekordmatch i dubbel bemärkelse. Största segern någonsin mot Danmark och Kim Nilsson blev meste poänggörare genom tiderna.
Serie: VM 2018. Matchstart: 17:15
Sverige
25 - 0(13-0, 4-0, 8-0)
Danmark

Sveriges nordiska grupp i VM är färdigspelad och avslutades med en rekordseger mot Danmark. Aldrig tidigare har Sverige vunnit med så stora siffror som 25-0.

— Det är klar att det är speciellt att spela en sådan här match. Samtidigt så för vår del handlar det om att hålla uppe professionalismen hela vägen. Om man börjar lattja och inte gör det fullt ut så visar man inte respekt mot motståndet. Men det är klart det är speciellt och för egen del så kanske det inte är de bästa matcher för en. När det är tajt och man ska utmana utifrån så har man kan inte den största bössan, säger Sveriges lagkapten Johan Samuelsson.

Sverige gick ifrån till ledning med 13-0 redan i den första perioden. Detta efter att behövt snacka ihop sig efter halva uppvärmningen.

— Vi hade en inledning av uppvärmningen att det var lite väl avslappnat och brist på ödmjukhet. Så vi fick oss en tankeställare att vi behövde steppa upp och det är ju så mot de här lagen att ju längre de här lagen känner att de har hugg desto svårare match blir det. Idag kunde vi gå ifrån direkt i första och sedan slå av lite på takten men ändå vara respektfulla mot motståndarna.

Till slut blev det alltså hela 25-0 och Sverige mötte ett Danmark som av förklarliga skäl var ointresserade av att göra mer än de behövde. Danmark spelar nämligen sin viktigaste match i turneringen imorgon när de går in i slutspelet mot Estland.

LÄS MER: Danmark: ”Allt fokus låg på morgondagens match”

Segern innebär att Sverige vinner den nordiska gruppen efter tre segrar och är klara för kvartsfinal på fredag.

— Känslan är god efter de här tre matcherna och vi har fått en bra start på turneringen. Idag har vi 13 olika målskyttar och det är bra i en sådan här match att många får göra poäng och att siffrorna får förändras lite i statistiken. Nu kan vi gå in i ett slutspel där många har gjort poäng och en bra känsla. Jämför vi med för två år sedan så var det snack om att det inte var stäm och att det var tafatt. Nu kommer vi från ett gruppspel där vi har 180 bra minuter att ta med oss till slutspel.

Förutom att Sverige vann med rekordsiffror så blev Kim Nilsson historisk när han gjorde 3-0 på straff och därmed gick om Emelie Lindström som meste poänggörare i ett svenskt landslag.

LÄS MER: Kim Nilsson bäst genom tiderna: ”En bonus” – se straffen här 

Målskytt i matchen blev även VM-debutanten Johannes Wilhelmsson som gjorde sitt första landslagsmål i sin tionde landskamp.

— Det har väl gått lite troll i huvudet och jag har missat oerhört många lägen som jag normalt sätt brukar göra mål på. Ju fler matcher jag spelat i landslaget som jag inte gjort mål på desto mer har jag tänkt på det vilket jag tror är helt normalt. Nu är det avklarat och jag kan släppa den tanken. Förhoppningsvis rullar det på nu framåt, säger Wilhelmsson

LÄS MER: ”JW” med första landslagsmålet: ”Gått lite troll i huvudet” 

TV: Se målen från matchen här 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar