Foto: Per Wiklund
SSL-Dam

Fem anmälda lag: ”Att de anmäler sig visar kritik mot alternativet”

Just nu bara fem anmälda lag till nästa års SSL.

Igår var deadline för att anmäla sig till nästa säsongs Svenska Superliga. På herrsidan har Växjö anmält sig och på damsidan har IKSU, Mora, Västerås Rönnby och Göteborg gjort klart att de vill fortsätta spela i SSL. Återstår gör 23 lag som har till den 10:e februari att bestämma sig.

— Det är bra med tanke på att de kunde väntat.  Fem anmälda lag nu visar att det är fem lag som tror på det vi har innan helgens möte. Två av de lagen är stora lag på damsidan. Jag hade kanske förväntat mig att ingen skulle anmäla sig nu och istället invänta den 10:e februari, säger Svenska Innebandyförbundets styrelseledamot Krister Azelius.

Anledningen att inte fler har anmält sig är att Föreningen SSL (FSSL) som är SSL-föreningarnas medlemsorganisation arbetar med att skapa en utbrytarliga. Ett arbetet som kommit upp efter att FSSL och Svenska Innebandyförbundet inte kommit överens om rådighet över rättigheter för ligan. Förhandlingarna avbröts i början på december och därefter har FSSL arbetat med att skapa en ny liga som har det ansökta namnet Premier Floorball League. I helgen kommer FSSL ha möte.

Vad säger du om de fem lag som anmält sig? 

— Att de anmäler sig visar kritik mot alternativet. De här fem har gjort ett tydligt val. Tar vi damsidan så har nästan hela damlandslaget i form av IKSU och Mora anslutit sig till oss. Det är ju oerhört starkt. Växjö har ju varit ute och härjat under lång tid på herrsidan men är med oss. Det är viktigt att några av de tunga är med.

I helgen kommer FSSL ha möte för att diskutera den nya ligan. Azelius har dock redan sin uppfattning klar av vad som kommer ske.

— Vi utgår från att det blir en utbrytarliga. Murman (Anders Murman, FSSL) som är talesperson har sagt att det blir en utbrytarliga och för mig så måste det bli det. Man har satt sig i en sits där de inte kan backa för det. Men skulle de i helgen komma fram till att det inte blir en ny liga så vi välkomnar vi alla att anmäla sig och vara med och utveckla SSL.

Innan den 10:e februari ska samtliga lag ha tagit ett beslut om de vill tillhöra SSL eller en ny liga.

— Det är ju fem lag som redan bestämt sig och jag tror det i runda slängar är fem lag som inte kommer anmäla sig. Sedan finns 18 lag som har det extremt jobbigt just nu. Frågan är nog jobbig för många och det är ett stort beslut att ta.

I söndags bjöd förbundet in samtliga lag för att diskutera och presentera hur de ser på framtiden. Då kom bara Helsingborg, Växjö, Jönköping, IKSU och Mora. På mötet informerades om förbundets syn på dåtid, nutid och framtid.

— Det var flera delar. Vi måste också ta lärdomar i att vi kanske inte varit så hemskt tydliga och någonstans måste man titta sig i spegeln. Vi har haft vår linje och vår tanke och den kanske vi borde kommunicerat bättre. Det hade varit fantastiskt bra om alla varit på plats inklusive de tyngsta fienderna så att de hade fått vår bild och vi kunnat ha dialog, säger Azelius och fortsätter:

— Det som jag tycker utbrytarligan gör fel är att de inte dyker upp och påverkar föreningarna att inte göra det heller. Jag förstår att om man är så inställd på en utbrytarliga så kanske men inte kan ta till sig vad vi har att säga. Men jag tror det hade varit jättebra för alla 28 lag att vara på plats för att höra hur vi tänker och vi hade kunnat ha dialog, diskussion och samtal.

Är det något du vill tillägga kring ämnet? 

— För mig framstår det som att man inte har tänkt på alla aspekter när man talar om en utbrytarliga. Det var något man skulle hota med och när vi nu inte går på det hotet så står de inför en sanning som är jobbigt. Men det är min personliga reflektion, avslutar Azelius.

LÄS MER: Därför flyttades datumet för anmälan

LÄS MER: Ansökta namnen på nya ligan 

TV: Debatt om innebandyn framtid 

LÄS MER: Konflikten fortsätter – förbundet avbryter förhandlingarna

LÄS MER: Nej till förhandling innan siffror presenterats: ”Respektlöst”

LÄS MER: Efter avbrutna förhandlingarna – ny liga redo till nästa säsong

LÄS MER: Förtydligande från förbundet – frågor och svar kring konflikten 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar