Foto: Per Wiklund
Övrigt

Nytt upplägg för Champions Cup

Champions Cup, turneringen där världens bästa klubblag utses vanns 2016 av Pixbo Wallenstam på damsidan och Storvreta på herrsidan kommer spetsas till och förändras med ett "Final Four" koncept.

 

Champions Cup, turneringen där världens bästa klubblag utses med lag från Sverige, Schweiz, Tjeckien och Finland ska nu utvecklas ytterligare.

– Bakgrunden är att Champions Cup har körts och drivits av IFF tillsammans med de fyra största länderna sen 2011. Det har varit en investering för att lyfta fram turneringen ytterligare från den tidigare Europacupen. Under 2016 har vi utvärderat hur långt vi har nått för att ta nästa steg. Vi har lyssnat av med föreningarna som deltagit, vad det finns för behov och och vad man har för syn för att kunna få turneringen att växa ytterligare. Nu vill vi ta turneringen till nästa steg med start säsongen 2018/2019, säger Magnus Nilsson som är projektledare för internationella evenemang på Svenska Innebandyförbundet.

Vad har ni kommit fram till med start 2018/2019? 

– Vi har kommit fram till en utveckling där vi vill trimma slutspelet och göra det till ett Final Four. Det blir likt handbollen och basketen med 4 lag där det blir semifinaler, finaler och även bronsmatch. Det blir färre lag och förhoppningsvis ett mer attraktivt evenemang för publiken.

Hur resonerar om vilka lag som ska delta?  

– Detta är med start 2018/2019 och det är de fyra mästarlagen från Sverige, Tjeckien, Schweiz och Finland som deltar. Samtidigt ska vi under 2017 tillsammans med Internationella Innebandyförbundet intensifiera arbetet med att hitta ett spelupplägg där det blir fler matcher och kanske ett annat sätt att komma fram till Final Four. Där måste vi väga in ekonomiska aspekter och intresset från klubbarna. Vi vill ha fler internationella matcher men samtidigt måste vi ha respekt för den internationella utvecklingen på klubbnivå. Men viljan är stark hos oss fyra, en sådan vilja har vi kanske inte sett de senaste 10 åren.

Blir det en flytt till januari? 

– Sverige har sagt att vi står till förfogande för att arrangera den första versionen av nya Final Four och då i januari 2019. Om det blir så kommer fastställas senare.

Hur skulle du beskriva Champions Cup som turnering? 

– Det ska vara den mest prestigefulla klubblagsturneringen att vinna. En självklarhet för alla klubbar att vilja vara med i och vinna. Det ska ge bra medial exponering och vara bra ekonomiskt för deltagande lag.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar