Foto: Jonathan Rudman
IBF Falun

Mästarna IBF Falun Del 4 – Organisationen bakom framgångarna

Del 4 i reportageserien Mästarna IBF Falun - Här med duon Filip Nordkvist och Patrik Bäck som byggt organisationen kring mästarlaget. Ett samtal om ekonomin som vändes, publikstödet och att vilja vara bäst även vid sidan av planen.

Tidigare i vår begav vi oss till Falun för att gå djupet i den framgångsrika föreningen IBF Falun. Här fortsätter reportageserien med fokus på det som sker utanför planen. Föreningen som på några år vänt negativt eget kapital på 1,5 miljon till positivt, innebörden att äga sin egen arena och tankeställaren när klubbchefen Patrik Bäck gick in i väggen.

Om Falun på lördag vinner sitt femte SM-guld och därmed tangerar Lockerud Mariestads rekord med flest guld på herrsidan så kommer det finnas två personer i kulisserna som ler lite extra. Filip Nordkvist och Patrik Bäck har varit drivkraften vid sidan av planen till Faluns framgångar och det märks att dessa två herrar har spenderat mycket tid tillsammans. Vi behöver inte mer än kliva in på kansliet förrän man märker av snacket som finns mellan två personer som kompletterar varandra väldigt väl. Under samtalet fyller de i varandras meningar, gnabbar lite lätt med varandra och kompletterar sina ansvarsområden. Klubbchef Patrik Bäck med fokus på det sportsliga och Filip Nordkvist numera styrelseledamot med ett ökat fokus på det kommersiella. Trots över mängder med timmar tillsammans så vet dock Bäck inte vad för tårta som Nordkvist tycker om.

— Vad är det här du har köpt? Det går ju inte att äta, blir de inledande orden från Nordkvist på intervjun.

Bäck hugger tillbaka:

— Vadå? Det är ju viol, de sa att det skulle vara gott och så var den ju rosa. Det är ju viktigt att hålla färgen i allt.

Just det där med den rosa färgen ska vi återkomma till. Men först ska vi backa bandet till när Bäck lurade med Nordkvist på en SM-final och visionen om att Falun skulle bli världsledande började sättas.

— Jag blev inlurad i det här. Först sa jag nej men sedan så hade jag inget att planerat när det var SM-final året efter. Det måste varit runt 2004 där som jag hakade på. Väl där föddes en dröm om att här ska vi vara. Vi ska hit och jag ska bidra till att vi vinner ett SM-guld, säger Nordkvist.

Den organisatoriska resan från då till nu är på många sätt imponerande och innehåller flera viktiga händelser. Den första är arenabygget 2004/05.

— Att så tidigt ha en egen arena har varit jätteviktigt för oss. Jan Fahlén och Bosse Olsson fick till en arena på ett halvår från beslut till färdigt bygge, säger Bäck och lyfter fram innebörden:

— Förr var det vårt sätt att få hit spelare. Det var det enda vi kunde locka med och det lockade många att välja Falun. Idag så är det en annan sak och istället betyder den väldigt mycket för våra publikintäkter och det arenaarrangemang vi vill skapa, säger Bäck.

2010 är ett viktigt år för den sportsliga framgången.

— Allt av det vi är idag sportsligt på herrsidan startade då. Vi tog tuffa beslut om att ändra inriktning sportsligt och gick från att vara ett brunkarlag som aldrig skulle vinna några titlar till att försöka bli ett lag som skulle stå för offensiv innebandy som skulle göra många mål. Det var också då Rasmus kom in och det blev startskottet. Tuffa beslut fick tas och vi valde bort spelare som kanske förvånade många. Men så här i efterhand var det ett lyckat drag, säger Bäck.

Målet om att inom 3 år vinna SM-guld sattes.

— Vi fick med oss folk, sponsorer och leverantörer på satsningen. Jag tror inte att de egentligen trodde på det men de var med på tåget och vi lyckades uppfylla det. Efter det har det rullat på i hyfsat rätt riktning, säger Nordkvist.

Foto: Per Wiklund

Foto: Per Wiklund

Rullat på har det verkligen gjort. De sportsliga framgångarna har efter det första guldet givit ytterligare 3 och nu alltså en ny final. Det framgår ändå bakom energin i rummet att Bäck och Nordkvist är stolt över vad som har byggts. Kaffet fylls på och violtårtan kämpas ner. Men resan har inte varit smärtfri. Falun har haft det tufft, inte minst vid sidan av planen.

— Det är ingen lätt resa att göra det här och bara för att det blir guld så innebär det inte att intäkterna kommer automatisk. För två år sedan hade vi ett underskott på nästan 1,5 miljon och nu har vi positivt eget kapital. Fakta är att vi under flera år var leverantörsfinansierade. Vi har alltid gjort rätt för oss men de var leverantörerna som höll föreningen på rätt sida. Det är svårt det där, att bibehålla sportslig framgång och samtidigt få med ekonomin, säger Nordkvist.

JALAS Arena, Falunas hemmahall och arenabolag som äger hallen vilket ägs av föreningen har alltid haft positivt eget kapital. Nu är dock även det samlade kapitalet positivt på cirka 1-1,5 miljon kronor. Vändningen och satsningen mot guld har varit påfrestande. Ytterligare en tuff process och tankeställare kom när klubbchefen Patrik Bäck brände ut sig av för mycket arbete och sedan lämnade föreningen.

— Det blev en rejäl tankeställare för oss. Det var inte hållbart att fortsätta som vi gjort organisatoriskt. Vi har alltid varit en nästan anorektisk organisation och det blev tydligt där och då att här har vi ett jättejobb att göra, säger Nordkvist bekymrat och fortsätter:

— Vi har ju vuxit väldigt sakta organisatoriskt och det är väldigt många ideella krafter och timmar som gjort det sportsliga möjligt. Det är först nu vi har gjort en satsning med en anställning på marknadssidan. Annars är det alla eldsjälar i föreningen som skapat detta. Eva gör ett jättejobb på kansliet och alla de personer som ställer upp är fantastiska.

Det finns dock en organisatorisk del som ligger till fördel för Falun. Styrelsen är en aktivt arbetande styrelse.

— Där tror jag att vi har vår nyckel för att vi klarar av det här även om vi inte är så många anställda. Tänk dig själv att ha 4-5 styrelsemedlemmar som aktivt varje dag och vecka jobbar i föreningen. Det gör en jättestor skillnad och är många procent bättre. Nästan alla tidigare ordförande är fortfarande aktiva i föreningen och det har skapat en kultur och kontinuitet som varit otroligt värdefull för oss.

Idag är organsationen kring Falun starkare och redo för framtiden. En framtid där de sportsliga framgångarna lär fortsätta med tanke på den trupp som finns idag förstärkt med Johan Samuelsson till kommande säsonger. Istället ligger fokus på att öka det kommersiella kring Falun och fortsätta utveckla arrangemang och publik vilket kommer i del 6 av reportageserien. När Nordkvist som nu är inne på sin tredje kopp kaffe ska berätta om det kommersiella så höjs energi ytterligare i rummet.

— Vi har en bra position i innebandyvärlden just nu. Föreningen mår bra men vi är inte nöjda. Vi har höga krav på oss och höga visioner. Vi ser bara utveckling i allt vi gör. Dels har vi en resa att göra med damerna som vi påbörjat men också en kommersiell resa där vi vill ta nästa steg. Vi vill vara mer än ett framgångsriks idrottslag. Varumärket IBF Falun ska växa.

Hur då?

— Vi vill bli en bra samhällsaktör utanför kommunen och utanför gränserna. Där har vi ett jättejobb att göra och planer har påbörjats. Först handlar det om att färga Falun rosa. Men vill du ha den stora visionen så är det internationellt vi ser en enorm potential. Vi är redan stora i Tjeckien och Asien. Det här ska vi använda oss av men exakt vad det innebär kan jag inte säga något mer om nu. Det kan vi kan berätta om är hur vi jobbar med att färga hela Falun Rosa.

Att färga Falun rosa är återkommande och en häftigt publiksatsning som har skapat ett imponerande publiksnitt och en fullsatt hall. Satsningen har gjorts på att skapa en aktiv klack som såklart medföljer till Globen. Men det sparar vi till finaldagen. Klart är i vilket fall att det är en välmående förening som imorgon kan vinna sitt femte SM-guld. Ett guld som jag i så fall tror att Bäck och Nordkvist är väldigt stolta över.

LÄS MER: Mästarna IBF Falun Del 1 – STJÄRNAN Alexander Galante Carlström 

LÄS MER: Mästarna IBF Falun Del 2 – Ledarskapet bakom framgångarna 

LÄS MER: Brottman om dåtid, nutid och framtid – Oväntade landslagsidén med Niklas Nordén 

IMORGON: Det rosa havet – Familjen IBF Falun

Foto: Per Wiklund

Foto: Per Wiklund

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar