Foto: Per Wikliund
Landslag

Mikael Hill laddar om: ”Var jäkligt tunga dagar”

Efter tunga finalförlusten - Sverige tar sikte mot VM 2020.

Nästan två månader har gått sedan herrlandslaget förlorade VM-finalen mot Finland i Prag. En oerhört tung förlust för Sverige och förbundskapten Mikael Hill. När han tog över landslaget var målet utstakat att Sverige skulle vinna tillbaka guldet.

— Dagarna efter var väldigt svarta dagar. Man ska inte ställa idrott mot andra händelser i livet men det var ju väldigt tufft. Vi hade under en så lång period jobbat hårt för att vinna och så blir det inte som man tänkt sig. Det är tufft och lägg där till anspänningen som finns kring ett VM där man går en hel höst och inväntar det stora. Sedan är det bara slut och tomt där. Det var jäkligt tunga dagar, säger förbundskapten Mikael Hill.

Förlusten blev dessutom ganska klar. Finland höjde sitt spel som de brukar i ett mästerskap och vann med 6-3.

— Vi har kollat igenom matchen flera gånger för att få lite mer klarhet. Det är är framförallt i andra perioden och att vi inte förvaltar de målchanser vi har. Det blir lätt att man tänker ”tänk om”. Det går att prata hur mycket som helst om de chanser vi har men det är ändå Finland som gör 3-2.

Hur har ni utvärderat förlusten? 

— Dels har vi utvärderat i ledarstaben internt. Sedan finns det alltid en extern del kring ett VM som gör en VM-analys som brukar vara färdig i mitten på februari.

Har spelarna varit involverade? 

— Vi har haft återkoppling med alla spelarna som varit med, vissa flera gånger. De har fått ha samtal och komma tillbaka med feedback kring vad som varit plus och minus. Allt från förberedelser till genomförande av matcher och träningar. De har fått goda möjligheter att säga sitt både i enkät- och samtalsform.

Vad har ni kommit fram till?

— Vi har hittat saker som kommer tillbaka både från gruppspelsmatchen mot Finland, semifinal och final. Vi gör väldigt många bra saker och det är inte vår högstanivå som vi förlorade på. Det är att vi faller ner i svackor och det går inte i en jämn final.

Har ni hittat något som ni kunde gjort annorlunda i förberedelser eller upplägg?

— Vi har inte hittat något specifikt som sticker ut. Men det vi skulle kunde gjort annorlunda är vårt upplägg på VM-lägret. Vi hade väldigt mycket innebandy och där kanske vi skulle satsat lite mer på fys-delen. Samtidigt så släppte vi inte in ett enda mål i boxplay och gjorde det väldigt bra i powerplay. Det är svårt det där och veta hur utfallet hade blivit om vi gjort annorlunda.

Mikael Hill, Herrlandslaget

Foto: Per Wiklund

Nu växlar Sverige om och tar sikte mot VM 2020 i Helsingfors. Knappt två år av förberedelser ska leda fram till att Sverige åter blir världsmästare. Arbetet påbörjas på allvar idag när den första matchen efter VM spelas då Sverige möter Finland i Finnkampen. Truppen till den här matchen är väldigt olik den som spelade VM. Sex debutanter får chansen och därtill många spelare som varit med men inte spelat speciellt mycket i landslaget.

— Det här har varit planen från början så det är inte en reaktion av hur det gick i VM-finalen. Det vi har är ett ganska tajt med tid mellan VM och nästa VM och vi räknar i antalet matcher mot bra motstånd. Vi har bara totalt åtta matcher med Finland, Tjeckien och Schweiz och ska vi då kolla in nya spelare i landslagsmiljön så är det väldigt lite tid vi har att jobba med.

LÄS MER: Truppen till Finnkampen 

Glädjande för Hill och planeringen inför VM 2020 är att det än så länge inte kommit något klart nej till landslagsspel.

— Nej vi har inte fått några nej gällande att spelare inte vill spela i landslaget längre. Det har ju blivit några återbud på grund av skavanker men ingen har tackat för sig. Det känns ju väldigt att vi har alla med oss framöver. Det fanns en trupp som hade högre medelålder än oss och det gick ju ganska bra för dem, säger Hill och syftar på Finland som inför VM fick mycket kommentarer om en ålderstigen trupp.

Kan vi förvänta oss något nytt under Finnkampen spelmässigt? 
— Vi påbörjar inga stora förändringar som reaktion på att vi inte vann finalen. Vi den här samlingen kommer det nog istället bli att vi förenklar en del när vi har så pass många nya spelare. Vi kommer inte gå lika djupt på lösningar på försvar och anfall och sådär utan istället handlar det för de att komma in i landslagsmiljön. Det är både en oprövad och osamspelt trupp vi åker med. Vi har bara en träning så vi hinner inte få in så mycket fakta.
LÄS MER: Otto Weidman landslagsdebuterar 
LÄS MER: Mikael Hill om debutanterna: ”Kommande generations landslagsspelare”
LÄS MER: Efter tre matcher – Malmgren uttagen i landslaget 
LÄS MER: Färre matcher inför VM 2020
LÄS MER: Aldeeb skadad igen: ”Helt osannolikt” 
LÄS MER: Landslagsdebut för Götz: ”Det kom lite oväntat” 
LÄS MER: Rudman: ”Är det rimligt med fem VM-finaler?

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar