F Grupp 2

Inför SDF-SM – Småland F16

Genomgångs av Smålands flicklag under SDF SM 2018.

Ofta när man pratar om Småland så är det Jönköping som ses som den stora ”tydliga” ledaren i distrikt, men man får inte förglömma att Kalmar och Växjö är två andra storstäder. Nu återfinns ju JIK i SSL på nytt efter en vända i allsvenskan, men där även Kalmarsund också tagit sig upp och även hunnit åka ner.

2016 så tog Småland ett silver. Med spelare som Ellen Bäckstedst, Cajsa Elm, Jonna Stenvall och Moa Jakobsson så vore det konstigt om man inte hade nått resultat. Om man sedan ser ett par år tillbaka så har man haft helt okej framgång i F15-klassen, men inte alls lyckats i DJ17. 06/07 tog man en bronspeng i den klassen och därefter missade man medalj i de sista åtta turneringarna som spelades i den klassen. Med tanke på distriktets storlek och urval så är det ett resultat som ändå kan anses som något anmärkningsvärt även om kullarna varierat i kvalité och motståndet har varit tufft.

Förra året blev det respass i kvartsfinalen mot Dalarna efter straffar, där man ändå hade en ganska gedigen trupp med en stark stomme från Hovslätts JAS-lag och många med rutin och fina facit från division 1-spel. Till den här truppen spelare från blandade serier, där en del har rutin från division 1 och 2 och några istället mest spelar DJ-serie. Duon Bäckstedt/Lind har fått förtroende i Kalmarsunds allsvenska lag och där Bäckstedt smällt in en del poäng.

Småland kommer spela i grupp 2 tillsammans med Skåne, Norrbotten, Västmanland och Gotland och kan nog absolut vara ett lag som utmanar i toppskiktet av gruppen.

En spelare att följa:
Alma Bäckstedt – Kombinerar speed med teknik i sitt spelsätt och har en fin speluppfattning. Skapar sig själv bra förutsättningar via uppfattningen och har redan nu fått chansen i Allsvenskan och visat att hon hanterar den omgivningen med.

Truppen:
Agnes Inemo, Alvesta IBK
Alma Bäckstedt, FBC Kalmarsund Ungdom
Amanda Lind, FBC Kalmarsund Ungdom
Amanda Nilsson, FBC Kalmarsund Ungdom
Wilda Svanberg, FBC Kalmarsund Ungdom
Lova Bergund, Hovshaga AIF
Amanda Axelsson, Hovslätts IK
Tilde Käll, Hovslätts IK
Linnea Eos, IF Ariel
Maia Pedersen, Ljungby IB
Elina Kipeläinen, Ljungby IKa
Wilma Fritz, Skillingaryds IK
Annie Bokelund, RIG Umeå IBF
Isabella Landtreter, Slätafly SK/IBK
Maja Johansson, Vetlanda IBF
Jennie Söderberg, Vetlanda IBF
Lovisa Josefsson, Värnamo IK
Ida Nilsson, Värnamo IK
Amalia Rommeskog, Värnamo IK
Emma Thorsson, Östra SK

Torbjörn Jansson från ledarstaben säger följande:

Vad för typ av innebandy kommer ni vilja stå för?
– Vi har som tradition att vilja bjuda på en offensiv och tempostark innebandy. I år ska vi försöka balansera detta med ett disciplinerat försvarspel. Målet är att hitta en bra balans under matchen när vi trycker på och när vi mer samlar laget för omställningar. Förhoppningsvis kommer varje femma ha hittat sitt sätt att spela innan vi åker upp till SM. Vi kommer ge stort utrymme till dem att påverka hur just de vill uppträda på planen. 

Vad har ni för mål uppsatta?
– Vi har två uttalade mål. Den ena är att göra en rolig resa tillsammans där vi bygger samman en stark grupp som även kommer ha varandra som vänner och medspelare efter SM i Umeå. SM för distriktslag är en fin möjlighet att få fler tjejer att hänga kvar i innebandyn längre än sista flickserien. Det mer sportsliga målet handlar om att nå vår fulla potential just den veckan som SM spelar. Att där och då kunna prestera på topp som individer och lag.  

Tror du att vi kommer få se några speciella trender eller liknande i spelet?
– Distriktslags-SM brukar vara lika med en offensiv innebandy med mycket fart och spelvändningar. Vi ser ingen anledning till varför det inte ska vara så i år igen. 3*15 min rullande tid är ju i sig ganska chansartat med litet utrymme för misstag. Men förhoppningsvis får vi se många lag våga istället för att tveka och spela försiktigt. 

Är det någon i ert lag som man bör följa lite extra och varför?
– Vi försöker skapa en stark lagkänsla där alla vill jobba för varandra. Vi tycker att vi har fått ihop ett starkt lag med snabbhet, fysik och spelskicklighet i bra kombination. Förhoppningsvis kan vi få till ett bra målvaktsspel i Umeå. Vi har i år tagit med tre jämna målvakter som vi tänker ska sporra varandra till bra matcher, så kanske kan detta bli en styrka för oss. 

Hur ser du på er grupp, vilka bär favoritskap där?
– Eftersom färre lag kan använda spelare i mer än ett SM så är det väldigt svårt att sia om hur bra våra motståndare är. I vår grupp är Skåne och Västmanland två distrikt som ofta är med i slutspelet. Men samtidigt så hade vi en tuff match förra året mot Norrbotten, så dem ska man inte underskatta. Gotland har av tradition haft lite svårare att mäta sig i SM, såklart påverkat av färre licensierade spelare än tex Småland, men vår utgångspunkt är att varje match kommer vara jämn och spännande. Så överlag en grupp med minst tre tänkbara gruppsegrare, där vi hoppas vara en av dessa.

Redaktionen ibnytt.se

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar