Övrigt

Taylor drömmer om bragden i Slovakien

Storbritanniens Staffan Taylor drömmer om en bragd för 31:a rankade Storbritannien.

 

När Sverige idag inleder VM-kvalet inför ytterligare ett VM så gör man det som det land med flest antal spelare. En världsledande nation som nu ska påbörja resan mot VM för att ta tillbaka VM-guldet från Finland. För flera av de 33 andra kvalande länderna så är verkligheten en annan. Länder som är tidiga i sin utveckling av innebandyn och som delvis består av svenskar med dubbelt medborgarskap. Ett av de länderna är Storbritannien, rankade 31 på IFF:s ranking och på plats 30 på Elo-rankingen.

Storbritannien har lottats i den europeiska grupp 4 där de möter Danmark, Norge, Österrike och Spanien. Vid 13.00 idag inleder de kvalet och de gör det med en ny förbundskapten.

– Vi har en ny förbundskapten, som är från Nederländerna, vid namn Tim Hidskes som har en tydlig spelidé som jag hoppas kan ta oss till VM. Kollar vi spelarmässigt är vår kärna kollektivet. Vara ett starkt lag som arbetar för varandra. Det finns verkligen en stark brittisk kultur som sitter i väggarna i både omklädningsrummet och även på plan som man smittas av. Vår styrka skulle jag säga är arbetet vi gör för varandra, säger en av ”svenskarna” i laget Staffan Taylor.

Staffan Taylor

Just 26-årige Staffan Taylor är en spelarna i Storbritanniens landslag som har en lång och och intressant historia bakom sig. Redan vid 6 års ålder börjar innebandyintresset att utvecklas och efter flera timmar skjutandes mot en tegelvägg fick han äntligen följa med storebror Patrik för att göra sina första träningar i FC Helsingborg. Med stor kärlek till sporten las många timmar med klubba och boll.

– Enda sedan jag var en liten grabb på skolgården önskade jag om att få spela med de stora spelarna. Jag följde alltid A-lagets matcher inom FC Helsingborg, jag var tränare åt min lillebror Mikael Taylor, jag var domare på helgerna, min e-mail adress inkluderade ordet innebandy, ja jag var helt tokig i innebandy.

På meritlistan finns framförallt ett brons i Gothia Cup som 16-åring och spel i juniorallsvenskan med Helsingborgs lag födda 1991. 2009 skulle dock en knäskada helt sätta stopp som där och då var tvungen att forma om sin identitet.

– I samband med skadan var det delar av min identitet som försvann. Innebandy-Staffan formades om till att bli Entreprenör-Staffan, att starta en resa inom att starta eget och en annan identitet byggdes upp. Idag kan jag se det, något jag inte kunde se då.

Livet tog en vändning och idag lever Taylor som professionell drömmare där han föreläser för organisationer, företag och ungdomar hur man kan jobba för att nå sina drömmar. En favoritdel i föreläsningen är ju vändningen från att tappa allt med sin knäskada till att hitta nya drömmar och vägar att uppfylla dem på.

– 2011, efter 2 års frånvaro från innebandyn så gjorde jag comeback efter min skada, då genom att spela korpeninnebandy. Efter samma dag som Korpenpasset gick jag i tankarna om att jag faktiskt var en brittisk medborgare, att ett brittisk pass låg i byrålådan och gömde sig eftersom min far är från England. Så idéen kom till mig att googla om det fanns ett brittiskt landslag jag kunde provspela för.

staffan-mucha

Den lille killens stora dröm om att spela innebandy var fortfarande möjlig och en väg att dessutom spela i ett landslag öppnade sig. Den 23 april 2011 gjorde Taylor landslagsdebut mot Belgien och efter det har det blivit ytterligare 16 landskamper. Nu väntar ett nytt VM-kval i ett tuff grupp.

– Vi har en svår grupp framför oss. Och vi är enligt rankningen, tippade att hamna på sista plats i gruppen. Jag såg Island göra mirakel under fotbolls em, Höllviken tog sig till finrummet i innebandysverige,Sveriges 4-0 underläge till 4-4 mot Tyskland i Berlin. Jag tror på Bragden i Slovakien. Jag tror vi kniper tredjeplatsen i gruppen och går vidare som bästa 3a.

Du har blivit delad skyttekung för Storbritannien de två senaste VM-kvalen tillsammans med Kaj Jones. Hur ser du på dina chanser att för tredje kvalet i rad vara kvar på den tronen?

– Det är alltid kul att göra mål, det ska jag inte ljuga om men mitt stora fokus ligger på att laget ska till sig till VM vare sig om det är jag som står i målprotokollet eller någon annan. Jag har även en stark tro på vår defensiva sida, och i synnerhet vill jag lyfta Michael Andersson som jag hoppas ska kunna mura igen målet i första matchen mot Spanien. Han är en förebild i laget.

Vad kan vi förvänta oss av Storbritannien?
– Ett oerhört hårt arbetande lag som inte kommer släppa många centimeter. Kollar vi på pappret så är vi underdogs, det triggar mig lite extra att ge det där lilla extra, den där extra centimetern.

Med i Nitra för att representera Storbritannien är för första gången lillebror Mikael Taylor. 

– När min bror Mikael var 12 år så var jag tränare åt hans lag så det är en liten tår i ögat när jag tänker på det att vi båda upplever det här tillsammans i Slovakien nu. Tacksam och glad är känslan. 

Men du avslutningsvis. På ditt visitkort står det professionell drömmare. Hur kan ni ha nytta av det nu i kvalet? 

– Haha! En bra fråga! Förbundskaptenen hörde av sig till mig innan landslagssamlingen och fråga om jag kunde ansvara för teambuildingen de första dagarna nu inför matcherna och där här vi pratat om inställning, förutsättningar om att vi är underdogs och även individuella målsättningar.

Klockan 13.00 inleder Taylor och Storbritannien kvalet och matchen går att se här.

staffmikekaj

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar