Foto: Per Wiklund
Sverige

”Jag unnade dem verkligen en större marginal i finalen”

Landslagschefen Joakim Lindström summerar de senaste fyra åren med damlandslaget som kröntes med ytterligare ett guld på straffar mot Finland. – Kanske det mest kompletta laget vi någonsin haft. Aggressivt, girigt där alla behärskar flera roller på planen, säger Lindström.

Nytt VM-guld till Sverige efter en dramatiskt finalslut på straffar. Landslagschef Joakim Lindström var på plats och upplevde dramatiken.

– Tankarna hann svänga både två och tre gånger med tanke på hur matchen utvecklade sig. Finalen som helhet är inte vår bästa match i turneringen. Jag tycker dock att Sverige startar väldigt bra och de har goda skäl för att vara i en större ledning än de 4–1 som vi hade efter två. Finland ska ha en eloge för att de sen gör match av det medans vi behöver ta med tappet som en läxa inför framtiden, säger Lindström och fortsätter:

– Sen är det starkt att vi ror hem det tycker jag. Att tappa 4–1 och sen släppa in 5–5 i sista minuten var tufft vilket syntes lite i förlängningen. Att vi sen knyter ihop det igen på straffar känns lite surrealistiskt med tanke på hur likt det var för två år sedan.

Sverige gjorde ett på många sätt fantastiskt VM. Historisk stor kvartsfinalseger och en klar 7-1 seger i semifinalen. Innan finalen pratades det om en maxprestation. Den prestationen uteblev men Sverige tog guld ändå.

– Kanske det mest kompletta laget vi någonsin haft. Aggressivt, girigt där alla behärskar flera roller på planen. Tekniskt sett otroligt skickliga. Jag unnade dem verkligen en större marginal i finalen med tanke på hur bra denna VM-resa över två år har varit.

Hur summerar du dessa fyra år?

– Först och främst två nya VM-guld vilket är grunden i verksamheten. Sverige har varit jagade sedan 2007 vilket torde göra våra konkurrenter än mer beslutsamma att vinna. Men vi ska göra vad vi kan för att ta kontroll över de kommande åren också. Jag tycker det hände mycket med laget denna VM-resa. Vi behöll hela ledarstaben och just kontinuiteten tror jag betydde mycket för utvecklingen både inom staben men även för laget. Åsa Karlsson släppte också U-19 och kom in mer i staben vilket också bidrog.

VM-final 2017

Ledarstaben som lett Sverige till 2 VM-guld. Foto: Per Wiklund

 

Förutom två nya guld har Sverige även ändrat sig taktiskt. Ett lyckat skifte som lyft tempot, den tekniska kvaliteten och utmanat landslaget ytterligare.

– Taktiskt tycker jag övergången till 1-2-2 satte tonen för detta lag och allt föll liksom på plats. Det passade spelarnas mångsidigt och det gav stor effekt. Sen har ledarstaben jobbat hårt med duellspelet, utmana och att vara modiga. Första halvan av semifinalen mot Tjeckien var en uppvisning i passningar mellan klubba/fot, snäva vinklar som sätter ett lag i fler och snabbare avslutpositioner. Det kan se ut av att vara passningar med för hög risk, men för detta lag sker och ser det så naturligt ut. Jag hoppas att tränare och spelare som brinner för innebandyn tittade och inspirerades.

Som så ofta när Sverige vinner sina VM-matcher stor dyker diskussionen upp om att de andra länderna inte går framåt i sin utveckling och att klyftan mellan topp fyra och neråt ökar. På plats i Bratislava hördes andra åsikter från flera håll. Flera länder närmar sig och framförallt hemmanationen Slovakien hade med en annan lottning än Finland i kvartsfinal kunnat utmana om en semifinalplats. Har du någon uppfattning om hur de andra länderna utvecklas? 

– För det senaste får jag invänta analysgruppens arbete. Men generellt så går så klart våra konkurrenter också framåt. Sen ser utvecklingen olika ut i förhållande till hur starka de har varit historiskt. Slovakiens resa är häftig då det bara pekat uppåt sen man kom med i dessa sammanhang. Nu kom man femma och har gått om länder som stadigt varit 5-8: a. Det ska bli spännande att se dem om två år igen. Tittar man på Schweiz och Tjeckien så är dom ju inte sämre idag än för säg, 4-8 år sedan, men bedömningen sker ofta mot Sverige och vi jobbar hårt för att utvecklas också.

Sveriges utveckling går även att blicka på i ett längre perspektiv enligt Lindström.

– Sen får man inte glömma att vi har gått igenom faser vi med. Jan-Erik Vaara gjorde ett kanonjobb där han höjde statusen och kravbilden rejält för att vara med i ett svenskt landslag. Damlandslaget var en maskin som inte gick att stå emot. Curt Söderström kom in och gav något mer utrymme till den tekniska aspekten av spelet utan att släppa den atletiska delen som planterats in. Andreas har kunnat bygga vidare på detta grundarbete vilket stundtals gett oss en totalinnebandy som jag varit inne på tidigare. Det är klart att våra motståndare får jobba hårt då.

Åsa Karlsson tar nu över som förbundskapten

Åsa Karlsson tar nu över som förbundskapten. Foto: Per Wiklund

Ny följer en ny resa för damlandslaget med ett arbete som påbörjas i januari. Klart är att målvakterna Emelie Frisk och Sara Hjorting slutar och att ny förbundskapten är Åsa Karlsson.

– Att framförallt jobba vidare med den utveckling som laget haft de sista två åren. Vi har en väldigt bra efterträdare i Åsa Karlsson på plats som kommer leda det arbetet. Vi har en mycket fin grupp av spelare i landslaget och även om det alltid brukar vara en viss omsättning av spelare från VM till VM så finns det många duktiga spelare i såväl Guldsteget som i ligan som vill slå sig in. Jag känner mig förväntansfull och positiv, avslutar Lindström.

LÄS MER: Så mycket (lite) får spelare i guldbonus

TV: Se straffdramatiken från VM-finalen här

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar